16 / 05 / 2024

Ödemeler vergi borçlarından belli sıraya göre düşülür

Ödemeler vergi borçlarından belli sıraya göre düşülür

Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu, vatandaşların sorularını yanıtlıyor



Soru: Kriz nedeniyle vergilerimizi ödeyemedik. Ödeyemediğimiz vergi borçları her ay gecikme zammı alıyor, borç tutarı sürekli yükseliyor. Vergi aslını ödeyerek gecikme zammını durdurmak istiyoruz. Ancak vergi dairesi bu önerimizi kabul etmiyor. Ödediğimiz paranın büyük bir bölümünü ceza ve gecikme zammı borcundan düşüyorlar. Borç aslı azalmadığından biz de ödeme yerine, ödememeyi tercih ediyoruz. Ödemelerimizin borç aslından düşmesi için ne yapmamız gerekiyor?  C.DUMAN

Cevap: Vergi dairesi önerinizi kabul etmemekte haklı. Çünkü, yaptığınız ödemeyi sadece vergi aslından düşemezler. Çünkü, yapılan ödemelerin mahsup sırası (borçlardan düşme sırası), 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 47'nci maddesi ile belirlenmiş. Söz konusu yasa hükmüne göre yapılan ödeme amme alacağının aslı, cezası ve gecikme zammının tamamını karşılamaması halinde, yapılan ödeme alacağın aslı, cezası ve gecikme zammına orantılı şekilde mahsup edilmesi gerekmektedir.

Maalesef yapacağınız ödeme vergi aslına mahsup edilemez. Vergi aslı, ceza ve gecikme zammına orantılı olarak mahsup edilir. Örneğin, 40 bin lira vergi aslı, 20 bin lira gecikme zammı ve 40 bin lira da vergi cezası borcun olduğu ve 20 bin lira ödeme yaptığınızı varsaydığımızda, ödediğiniz 20 bin liranın 8 bin lirası vergi aslına, 4 bin lirası gecikme zammına ve kalan 8 bin lirası da vergi ziyaı cezasına mahsup edilir.
Posta/Ekrem Sarısu


Geri Dön