Ödenen vergiler bölgelere göre değişiyor mu?
Hürriyet Gazetesi'nin yazarlarından Ahmet Karabıyık bugünkü yazısında ödenen vergilerin bölgelere göre değiştiğinden bahsetti. İşte Ahmet Karabıyık'ın o yazısı..
"GEÇEN yıl (2015) ben de yaklaşık aynı kârı (150 bin lira) elde ettim, kardeşim de... Ben de aynı sektördeyim, kardeşim de. Nasıl oluyor da ben daha çok vergi ödüyorum? 45 bin lira benim ödeyeceğim, 30 bin lira kardeşimin ödeyeceği. 15 bin lira fark var resmen... Üstelik ben bir ay da erken ödüyorum. Herhalde Avrupa yakasında vergi oranları daha düşük değildir.”
Babaları işten elini çektikten sonra; dede yadigârı küçük pastaneyi kapatıp, birisi Bakırköy’de diğeri Kadıköy’de iki ayrı kafe kurarak ‘yola devam’ kararı alan iki kardeşten ağabey olanı söylüyor bu sözleri...
Doğal olarak herkes “aynı kâra/kazanca iki farklı vergi nasıl olur?” diyecektir. İki kardeş aynı sektörde olmasa da, birisi kafe işleten diğeri market işleten olsa da fark etmiyor. Şahıs işletmeleri (gerçek kişi) için vergi oranı (yüzde 15’den başlayıp) yüzde 35’e kadar çıkıyor. Şirketler (anonim veya limited) için vergi oranı ise sabit; yüzde 20. Dolayısıyla aynı kazanca iki farklı verginin nedeni; birisinin (Kadıköy Kafe) şahıs
işletmesi olması, diğerinin (Bakırköy Kafe) ise şirket olmasından kaynaklanıyor. Şahıs işletmeleri gelir vergisi (GV) mükellefi olmak zorunda, sermaye şirketleri ise kurumlar vergisi (KV) mükellefi olmak zorunda...
2006 yılında KV oranı; yüzde 30’dan, yüzde 20’ye düşürüldü. (Daha da öncesinde yüzde 33’dü.) Yani 10 yıldır bu avantaj geçerli.
Mart ayı şahıslar (gerçek kişiler) için beyanname ayı. Önümüzdeki ay; nisan da, şirketlerin beyanname ayı. Bu iki ayda; 2015’de elde edilen kazançlar, beyan edilip üzerinden vergi hesaplanıyor.
Tablo 1’de yer almakta. Şahıs işletmelerinin kazançları (vergi matrahları) 37.571 liraya kadarsa şirket olmanın vergi avantajı yok, kazanç bu tutarın üzerindeyse şirket olmanın avantajı başlıyor. 100 bin liralık kazanç için şirket olmanın vergi avantajı yaklaşık 7 bin lira. Kazanç 150 bin liraya çıkınca; şirketler için (şahıs işletmelerine göre) 14.590 lira daha az vergi hesaplanıyor.
Vergi avantajı görülüp de; şahıs işletmesinin, şirkete dönüştürmesi düşünüldüğünde, şirketin kar dağıtım politikasının ve ortakların şirketten alabilecekleri ücretlerin de değerlendirilmesinde yarar var.
Hürriyet/ Ahmen Karabıyık