27 / 04 / 2024

Ödenmemiş vergilerden alıcının sorumluluğu nedir?

Ödenmemiş vergilerden alıcının sorumluluğu nedir?

Satışa konu olan taşınmaz malın üzerinde vergi borcu bulunması durumunda, bu durum satışa engel olur mu? Ödenmemiş vergilerden alıcının sorumluluğu nedir? İşte kanunda yer alan esaslar..



Ödenmemiş vergilerden alıcının sorumluluğu nedir?

Satışa konu olan taşınmaz malın üzerinde vergi borcu bulunması durumunda, bu durum satışa engel olmuyor. Vergi borcunda, taşınmazı satan kişinin yanı sıra taşınmazı alanın da müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Ancak, Emlak Vergisi Kanunu madde 30 gereğince, verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep etme hakkı bulunuyor.


Madde 30 – 

Emlak Vergisi birinci taksidi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksidi Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.


Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.


Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur. 9 ve 19 uncu madde hükümleri saklıdır.


Kısıtlamanın kaldırılması halinde, kaldırılma tarihini takibeden bütçe yılından itibaren emlakin vergisi, tüm vergi değeri üzerinden ödenir. 


Kısıtlamanın devam ettiğı sürede tecil edilen verginin 9/10 u bina, arsa veya arazinin satılması, istimlaki veya hibe yoluyla ahara devir ve temliki halinde, tahsilat zamanaşımına uğramamış olanları muaccel hale gelir.


Kanunla ve diğer mevzuatla yapılan kısıtlamaların neler olduğu, süresi, tevsiki ve kısıtlama koyan kamu organlarının görevleri ve sorumlulukları Maliye Bakanlığınca, Milli Eğitim, İmar ve İskan ve İçişleri Bakanlıklarının mütalaaları alınarak hazırlanacak bir yönetmelikle tanzim olunur.


Devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Emlak Vergisinin ödenmesinden devreden devralan müteselsilen sorumlu tutulurlar. 


Devralanın mükellefe rücu hakkı saklıdır. Tapu daireleri devir ve ferağ işlemini, işlemin yapıldığı ayı takip eden ayın 15'inci günü akşamına kadar ilgili belediyelere bildirir



Eksik ödenen tapu harcı cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön