23 / 11 / 2024
fuzul

ODTÜ'lü öğrenciler, kalmadıkları eve kira ödüyor!

ODTÜ'lü öğrenciler, kalmadıkları eve kira ödüyor!

ODTÜ'de okuyan ve evlerde kalan öğrenciler, salgın sürecinde ev ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını anlattı. Birçok öğrenci kalmadıkları evlere kira ödediğini belirtti...




Orta Doğu Teknik Üniversite’sinde (ODTÜ)  okuyan ve kiralık evde kalan öğrenciler, salgın sürecinde ev ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını anlattı.

Evrensel'den İlayda Bilgen'in haberine göre; ODTÜ'de okuyan ve evlerde kalan öğrenciler, salgın sürecinde ev ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını anlattı. Birçok öğrenci kalmadıkları evlere kira ödediğini dile getirdi ve belediyelerin fatura ve kira ödemeleri için öğrencilere yardım etmesi gerektiğini ifade etti. 

Salgın süreci ve okulların online olarak eğitime geçmesi ile beraber birçok öğrenci memleketine gitti. Ancak sürecin belirsizliği sebebiyle de büyük bir kısmı okuduğu lideki evini kapatmadı. Eğitim hayatıa devam etmek için yarı zamanlı işlerde çalışan öğrenciler işsiz de kaldı. ODTÜ öğrencileri bu süreçte karşılaştıkları problemleri anlattı.

"ALDIĞIM BURS VE KREDİYİ HİÇ UĞRAMADIĞIM EVE YATIRIYORUM"

Şehir ve Bölge Planlama 3. Sınıf Öğrencisi Anıl Doğru, şu an ailesiyle kaldığını ama kirada herhangi bir düşüş ya da erteleme olmadığını belirtti. Aksine Mart ayı sonunda kirasına zam yapıldığına dikkat çeken Doğru, "Bulunduğumuz evin kirası ederinin çok üstüne çıktı. Başka bir eve çıkmamız da 100.yılın şu anki şartlarında imkansıza yakın görünüyor. Faturalara orada bulunduğum kadar ödeme yapmamama rağmen part-time çalıştığım yerden ücretsiz izne çıkarıldığım için ödemekte zorluk çekiyorum. Aldığım bir miktar burs ve kredinin neredeyse hepsini hiç uğramadığım eve vermek zorunda kalıyorum ve burada kendim için herhangi bir harcama yapamıyorum. 100. Yıl semtinin öğrenci semti olduğu bilinen bir gerçek. Ancak bu semtteki kiralarla ilgili bir takım düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çoğu ev doğal gaz ve suyu karttan kullanıyor ama belediye yine de bunlarda indirim sağlayabilir diye düşünüyorum. Tabi bunların hiçbiri toplu ve organize bir talep olmadan olmaz. O yüzden öncelikle bunun gerekli olduğunu, bölgenin taleplerinin toplu bir şekilde incelenmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"GİDERLERİ KARŞILAMAK İÇİN YARIN NE YAPARIZ KESTİREMİYORUZ"

Şehir ve Bölge Planlama son sınıf öğrencisi bir kadın ise boş eve şu an kira, elektrik ve internet ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. Sadece doğalgaz, kartlı olduğu için zaten ve su faturası konusunda büyükşehir belediyesinin uygulaması sebebiyle bir ödeme yapmadıklarına vurgu yapan öğrnci, "Bunların üzerine kira zaten 100. yıl gibi bir yerde yüksek olduğu için aslında çok zorlayıcı oluyor. Annem ve babamın emekli maaşı var sadece elimizde ve bu ikisiyle çoğunlukla geçinmeye çalışıyoruz karantina sürecinde. Şimdilik elimizde pek fazla çözüm yok gibi duruyor maalesef. Çünkü çalışmak istesem bile bu kriz durumunda zaten iş veren sayısı pek az. Sabit bir geliriniz yoksa eve giren ekmek sayısını arttırmak pek mümkün görünmüyor. Ayrıca belediye yardımlarının dahi engellendiği bir süreçte olduğumuz şu günlerde giderleri karşılamak için yarın ne yaparız kestiremiyoruz" diye konuştu.

"İŞTEN ÇIKARTILIRSAM KİRAMI ÖDEYEMEM"

Salgın sürecinde kendini öğrenci evinde koruyamayacağını düşündüğü için aile evine giden ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Lisans öğrencisi ise şu an oturmadığı eve kira verdiğini ve faturaları ödemeye devam ettiğini belirtti.

Kendisi çalışan, ev arkadaşları öğrenci olan kişi ise şunları kaydetti: 

"Hepimiz kira ödemeye devam ediyoruz. Ev arkadaşlarımın aileleri de kira, fatura vs. ödemeye devam ediyor. Karantina sürecinde herkesin 500 tl ödemesi zor bir durum. Eğer beni işten çıkarma gibi bir durum söz konusu olsaydı ben kiramı ödeyemecektim ki bu iki ay içinde maaşımı kesintili verecekler. Ailem de turizm sektöründe çalıştığı için onlar da maaş alamıyor"

Esnaflar Kısa Çalışma Ödeneği ile kiralarını ödeyebilecek!

Ömer Halisdemir Üniversitesi akademisyenlerinden öğrencilere kira yardımı!


Geri Dön