Ekonomi

Odun ve kömüre fahiş zam

Doğal gaz ve elektriğin ardından odun, kömür ve tüp gaz fiyatları da zamlandı. Geçtiğimiz yıllarda bazı vatandaşlar kombileri kapatıp sobaya dönmüştü ancak odun ve kömür de bu yıl 3 misli zamlandı. İşte güncel odun ve kömür fiyatları...Geçtiğimiz yıllarda doğal gazlı binalarda oturmalarına rağmen soba yakan konutların sayılarında artış gözlenmişti

Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 25, elektriğe ise yüzde 20 zam gelmesinin ardından vatandaşlar, alternatif ısınma yolları aramaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda doğal gazlı binalarda oturmalarına rağmen soba yakan konutların sayılarında artış gözlenmişti. Doğal gaz ve elektriğe paralel olarak artan odun ve kömür fiyatları bu kış soba yakmayı da zor hale getirdi.  

Sözcü Gazetesi'nde yer alan haberde odun ve kömür fiyatlarının geçen yıla göre üç, tüp gaz fiyatlarının ise iki kat artığı belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı açıklamada  doğal gaza dokuz ayda 2.5 kattan daha fazla zam geldiğini söyledi. Odun ve kömür fiyatlarının ise 3 misli arttığını ifade eden Akın, "Soba yakmak da artık lüks olacak” diye konuştu. Geçen yıl Eylül ayında odunun ton fiyatının bin 200 ile bin 400 lira arasındayken bu yıl ton başına 3 bin 400 ile 3 bin 600 lira arasında olduğunu söyledi.
 

Akın, Eylül 2021 tarihinde bir ton ithal kömürün 2 bin 600 ile 3 bin lira arasında olan fiyatının bugün 8 bin ile 8 bin 600 liraya yükseldiğini ifade eden Akın, yerli kömürün ton başına fiyatının ise 7 bin 600 liraya çıktığını dile getirdi. Akın, kömür fiyatlarının yüzde 190 ile 230 arasında değişen oranlarda arttığını kaydetti.  Akın, "Geçen kış, kombisini en düşük seviyede açan vatandaşımız katlanan faturalar nedeniyle bu kış kombisini tamamen kapatacak” diye konuştu.

1 Eylül itibariyle konutlarda elektrik tarifesine yüzde 20 yapılmış, doğal gazda da konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4, KOBİ'lerde yüzde 47,6, sanayi tarifesinde yüzde 50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 zam yapılmıştı. Yapılan zamlar sonrasında geçen yıl ortalama bin lira olan doğal gaz faturasının yeni bir zam gelmemesi halinde bile 2 bin 100 liraya çıkacağı belirtilmişti.

 

Bakandan dikkat çeken açıklama! Elektrik ve doğal gaz zammı...

Zamlar faturaya nasıl yansıyacak? Bu yıl doğal gaza kaç para ödeyeceksiniz?

Doğal gaz ve elektrik krizine karşı kemerler sıkılıyor! Tek tek yasaklar geldi