Ofisler boş kaldı, mülk sahipleri yüksek zamdan caydı!
Konut kiralarında anlaşmazlıklar 2023 yılı içerisinde hayli yaygınlaştı. Davalar artınca Adalet Bakanlığı arabuluculuk sistemini devreye aldı. Ancak kiracı kavgaları 2023 yılında kiralık ofislerde görülmedi. Peki neden? İşte detaylar...
Türkiye genelinde ev sahibi ile kiracı arasında kira anlaşmazlıkları 2023 yılına damga vurdu.
Yüksek kira zamları sebebiyle konutlarda yaşanan ev sahibi – kiracı kavgaları 2023 yılında kiralık ofislerde yaşanmadı.
Kira anlaşmazlıklarından kaynaklı yaşanan kavgalar kimi zaman ölüm ve yaralanmayla dahi sonlandı.
Ayrıca mahkemelere yansıyan davalar rekor seviyeleri gördü. Bu noktada devreye giren adalet Bakanlığı davalarda yaşanan artış nedeniyle kirada arabuluculuk uygulaması devreye sokulmuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önceki kirada arabuluculuk uygulamasına dair detayları paylaştı.
Bu noktada uygulamanın hayata geçirildiği 1 Eylül'den beri 32 bin dosya arabulucular sayesinde çözüldü. Ancak arabulucu sistemi ile çözüme kavuşmayan sorunlar da bulunuyor.
Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre, Altın Emlak Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Şirketlerin kiraladığı ofislerde durum nedir?” sorusuna yanıt verdi.
PANDEMİ SONRASINDA DEĞİŞEN OFİS ALIŞKANLIKLARI SIKIŞMAYI ENGELLEDİ
Özellikle pandeminin ardından firmaların ofis kullanım alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler olduğunu anımsatan Özelmacıklı, “Gerek uzaktan çalışma, gerekse hibrit çalışma modeline uyum sağlayan departmanlar ve firmalar ofis metrekarelerinde küçülmeye gitti. Ofislerin aidat giderleri de son dönemlerde aşırı yükseldi. Paylaşımlı ofislerle ilgili seçenekler artınca buralara yönelim oldu” dedi.
Ayrıca Özelmacıklı, kimi yerlerde ofis amaçlı kullanılabilecek yerlerin de arttığını fakat arzdaki artışa karşın talebin durgun kaldığını kaydetti.
OFİSLERDEKİ BOŞLUK ORANI GELECEK YIL BİRAZ DAHA ARTABİLİR
Bütün bu nedenlerden kaynaklı İstanbul’daki ofislerdeki boşluk oranının yüzde 20-25 oranında devam ettiğini ifade eden Özelmacıklı, hatta 2024 yılında A Plus ve A kategorisindeki ofislerdeki boşluk oranının biraz daha artabileceğini iddia etti.
OFİSLERDE KİRA ARTIŞLARINDAN KAYNAKLI ANLAŞMAZLIK PEK YAŞANMADI
Özelmacıklı, bu gelişmelere karşın bu sene konutlarda yaşanan kiracı- ev sahibi gerilimlerinin ofislerde olmadığını kaydederek, “İşyeri kiralarında kira artışları yüzde 25 sınırına tabi olmadı. Tüfe üzerinden yapılan artışlar oldu. Piyasada kiracılar ve ev sahibi arasında yaşanan problemler ofislerin kiralamasında çok az yaşandı” dedi.
SEÇENEK FAZLALIĞI SESLERİNİN YÜKSELMESİNİ ENGELLEDİ
Özelmacıklı, bazı ofis sahiplerinin "Daire kiraları bu oranlardayken ofisler niye düşük kaldı?" gibi açıklamalar yapsa bile ofislerde neredeyse dörtte bir oranlarındaki boşlukların olmasının bu serzenişlerin fazla karşılık bulmasını engellediğini de belirtti.
Özelmacıklı’nın verdiği bilgiye göre boş olan ofisler en çok Levent, Gayrette, Maslak, Ümraniye, Kavacık ve Basın Ekspres Yolu üzerinde yoğunlaşıyor.
KİRADAN DOLAYI ŞEHİR DIŞINA TAŞIYANANLAR VAR
Kira artışlarının makul düzeyde kalması sebebiyle ofisini kapatıp başka yere taşınma olaylarının şirketler arasında daha az görüldüğünü ifade eden Özelmacıklı, buna karşın sözlerini şöyle tamamladı:
Ancak İstanbul’da gerek çalışan gerekse servis maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle kimi şirketler çağrı merkezi vb. gibi uzaktan çalışabilecek birimlerini farklı şehirlere taşıyabiliyor. Yine kimi bankaların Kartal, Tuzla gibi şehrin çeperleri olabilecek yerlere yöneldiği de görülüyor.
2024’te konut fiyatları ne olacak?
ASKİ'den başkentte satılık 3 arsa ve 1 arazi!
İzmir Konak'taki 8 bin 181 metrekarelik arsaya 651 milyon 500 bin TL'lik teklif!