03 / 05 / 2024

Ofisler doldu, mağaza kiraları yüzde 67 oranında yükseldi!

Ofisler doldu, mağaza kiraları yüzde 67 oranında yükseldi!

Deprem ve ekonomik kriz nedeni ile geçen sene ilk yarısını durgunlukla geçiren ofis ve perakende alanı, senenin ikinci yarısındaki hareketlenme ile hem fiyat hem de dolulukta zirveye doğru ilerledi. 



Finansman maliyetlerindeki yükleliş, kurdaki dalgalanma ve artan enflasyon; ofis ve perakende pazarında yatırımları sekteye uğratırken, doluluklarda ve kira artışlarında ise zirve yaşanıyor. Pandemi sonrası ofise dönüşlerde hızlanmanın gözlendiği 2023’te ofislerdeki doluluk oranları son 9 yılın zirvesine çıktı. Boşluk oranları da yüzde 12.14’e geriledi ve son 10 senenin en düşük seviyesi olan 2013 yılı oranlarına yaklaştığı açıklandı.

FİNANS MERKEZİ

Perakende tarafında ise kiralarda döviz bazında büyük artışların görüldüğü 2023’te İstanbul’un ana caddelerinde, kiralar bir yılda dolar bazında yüzde 66.67 yükselsi.

Ofisler doldu, mağaza kiraları yüzde 67 oranında yükseldi!

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Cushman & Wakefield’in ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı rapor kapsamında,  ticari gayrimenkullerde deprem dayanıklılık raporlarının daha çok talep edildiği bu dönemde Levent bölgesinde birincil ofis kiraları dolar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 oranında yükselerek metrekare başına 38 dolara, Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu hattında yüzde 12 çıkarak 28 dolara, Maslak’ta ise yüzde 20 artarak 24 dolara çıktı. Sınırlı arz nedeniyle kiralama işlemlerinin yüzde 40 azaldığına işaret edilen raporda “Tam kapasiteye ulaştığında 1.5 milyon metrekare kiralanabilir alan sunacak olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) tamamının açılmasının arz artışına önemli ölçüde destek sağlaması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

METREKARE FİYATI 250 DOLAR OLDU

Turiste yapılan satışlarla son iki yılı büyüme ile kapatan perakende sektöründe, mağaza kiraları ise artıyor. Rapora göre, İstanbul’un ana caddelerinde yüzde 66.67 artan kiralar yine döviz bazında İzmir’de yüzde 28.57, Ankara’da ise yüzde 26.67 oranında yükseldi. Aylık metrekare kiraları ise İstanbul’da 250, İzmir’de 90 ve Ankara’da ise 95 dolar oldu. Raporda öğrenci yurtları ile ilgili de “Yurt sayısı bir önceki seneye göre yüzde 1.8 düşerek 5.373’e geriledi, toplam öğrenci sayısı da 6.9 milyon oldu” tespiti yapıldığı kaydedildi. 

Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu!

İŞ GYO 4 gayrimenkulünün 2023 yılı kira gelirini açıkladı!

Konut kiraları artarken o kiralar düştükçe düşüyor! Kira zammı o tarafa uğramıyor!

 


Geri Dön