Ofislerde tesis yönetimi önem kazanıyor!
Çalışanlar günün büyük çoğunluğunu ofislerinde geçiriyor. Bu nedenle ofis yaşantısı ve tesis yönetimi son günlerde büyük önem kazandı.
Günümüzde çalışma hayatında mutlu mekanlar kurgulamak en önemli etkenlerden biri oluyor. Capital'in ek dergisinde yer alan habere göre; Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, HAN Space'de çalışma sistemine yönelik yapılan kurgu hakkında açıklamalarda bulundu. Alkaş açıklamasında şunları söyledi:
"Türkiye'de profesyonel anlamda bina ve tesis yönetimini ele alındığı zaman en önemli noktanın o mekanlarda zaman geçiren insanlara keyifli AN’lar yaşatmak olduğunu düşünüyorum.
Pandemi sonrası dönemde tüm alanlarda olduğu gibi tesis yönetimi alanında da “insan” unsuru çok daha fazla önem kazandı. Bunun yanı sıra da esneklik arayışından da bahsetmemiz gerekiyor... İş yapışta esneklik, mekânda esneklik, teknolojide esneklik, maliyet ve kontratlarda esneklik. Artık günümüzde sadece lokasyon ve mekân yönetmenin çok ötesine geçildi. Biz de benzer şekilde HAN Spaces'de bir kültür ve ekosistem yönetiyoruz. Mekânı içerik ve teknolojiyi kullanarak bir platform haline getiriyoruz.
Ofisler başta olmak üzere bugün artık mekanların çoğu çalışanların ya da insanların zorla gittikleri mekanlar olmayacak aksine içinde hayat olan, hikayesi ve yeşili olan, insana değer veren binalarda veya evlerine yakın esnek ve konforlu çalışabildikleri alternatif alanlarda olmak istiyorlar. Standart ve sıkıcı mekanları dönüştürmek, ofislere ve binalara hayat vermek çok önemli. Bu dönemde hiçbir sorunun tek veya kolay bir cevabı yok, bu sebeple insan odaklı, adil ve sürdürülebilir modelleri ortak akıl ile geliştirmek ve hayata geçirmek önemli.
Türkiye özellikle yapılaşma yönünden büyük bir gelişim içinde olduğu için tesis yönetimine ihtiyaç da aynı paralelde şehirlerde dev alışveriş merkezleri, plazalar, hastaneler, market zincirlerinin birbiri ardına yükselmesi ve sanayi bölgelerinde fabrikalar, turizm bölgelerinde de lüks otellerin inşaatı ile artıyor. Tesis yönetimi kurumların özellikle pandemi sonrası ortaya çıkan yeni dinamikleri göz önüne alarak aksiyon alması büyük önem arz ediyor.
ORTAK AKIL PLATFORMU, YENİ STANDARTLARI BELİRLİYOR
Pandemi döneminin ilk günlerinde geleceğin iş kültürü ve çalışma alanlarındaki dönüşüm üzerine sağlık, sürdürülebilirlik, hukuk, teknoloji, tasarım, altyapı alanlarında dernekleri, akademisyenleri, sağlık uzmanlarini, iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren ve yeni standartları belirleyen bir ortak akıl platformu tasarlandı. Han Spaces öncülüğünde kurulan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Nurus sponsorluğunda hayata geçen ortak düşünce ve proje platformu RE-SET Workspace platformu aracılığıyla 200'ü aşkın paydaşla, 15 yayın ve 6 çalıştay gerçekleştirildi. Future Bright ile yapılan çalışmanın sonuçları ise oldukça dikkat çekici. Çalışanların yarısı ofise dönmeyi, yarısı da evden çalışmaya devam etmeyi arzu ediyor. Bugünkü şartlarda, uzaktan çalışması mümkün olan herkes uzaktan çalışmaya teşvik ediliyor. Yalnızca mutlaka ofiste bulunması gerekenler ofislere çağrılıyor. Global ve büyük şirketlerde ofise dönüş, ekibin yüzde 25-30'unu kapsayan bir planlama çerçevesinde şekilleniyor. Ağırlıklı Z Kuşağı'ndan oluşan çalışanlar zorunda olduğu için değil, şirket kültürünün bir parçası olmak, kendilerine yeni değerler katmak, yalnız kalmamak ve daha konforlu buldukları için şirkete gelmek isteyecekler.