29 / 04 / 2024

Ofislerdeki planlı aydınlatma enerji verimliliğini sağlıyor

Ofislerdeki planlı aydınlatma enerji verimliliğini sağlıyor

İş yerlerinde, planlanarak yapılan doğru aydınlatmanın, enerji verimliliğini sağladığı bildirildi



Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Planlaması ve
Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, iş yerlerinde, planlanarak yapılan doğru aydınlatmanın, enerji verimliliğini sağladığı gibi iş kazalarını yüzde 52 oranında azalttığının da bilimsel olarak kanıtlandığını bildirdi.

Prof. Dr. Onaygil, her ülkenin belli bir enerji politikasının bulunduğunu, Türkiye'nin de zaman zaman tartışılsa da enerji konusunda bir politikasının olduğunu ifade etti.

Gelişmeyi sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Onaygil, şöyle devam etti:

"Enerji verimliliği ve enerjiyi verimli kullanmak da artık enerji kaynağı olarak değerlendiriliyor. Enerjinin yüzde 39'u sanayide, yüzde 30'u binalarda, yüzde 21'i de ulaşımda kullanılıyor. Kullanım alanlarında enerji verimliliğini sağlamak büyük önem taşıyor. Enerji kaynakları içerisinde de en çok kullanılan tür elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisinin yüzde 20'si de sanayi sektöründe tüketiliyor. Elektrik enerjisinin, üretilmesi, nakledilmesi ve kullanılması gerçekten çok zor ve zahmetli bir iş. Bu kadar zor ve zahmetler çekilerek üretilen elektriğin kullanılmasında çok dikkat edilmeli, israf mümkün olduğu kadar önlenmeli."

Yapılan işe göre aydınlatma yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Onaygil, "Her yeri aynı düzeyde aydınlatamazsınız. Sanayi tesislerinde, iş yerlerinde aydınlatma planlamaları yapılmalı ve her yer gerektiği kadar aydınlatılmalı" diye konuştu.

Prof. Dr. Onaygil, aydınlatmanın planlanarak ve doğru yapılması halinde enerji verimliliğinin sağlanacağını, bununla birlikte iş kazalarının da büyük oranda önlenebileceğini ifade ederek şunları kaydetti: "Enerjiyi, yapılan işteki kaliteyi ve iş yerinden beklenen verimi düşürmeden kullanmak gerekiyor. Kimse kimseye (enerji tüketmeyin) demiyor ama enerjiyi verimli, akılcı ve doğru kullanmamız gerekiyor.

-YÜZDE 40 TASARRUF-
Enerji türleri içerisinde önemli bir yer tutan elektrik enerjisinin kullanımında da iş yerlerinin aydınlatılması önemli bir konu. İş yerlerinin planlı ve doğru aydınlatılması, elektriğin kullanımında verimliliği sağlar. Doğru aydınlatmanın aynı zamanda iş yerlerindeki kazaları yüzde 52 oranında azalttığı da bilimsel olarak kanıtlanmış durumda."

Prof. Dr. Onaygil, bir iş yerinde doğru ve planlı aydınlatma konusunda yapılan örnek bir çalışmada, elektrik tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağlandığını ve iş yeri veriminde artış gözlendiğini ifade etti.

Türkiye'nin toplam enerji harcamalarında yüzde 15 oranında tasarruf yapma potansiyelinin bulunduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Onaygil, "Türkiye'de kişi başına düşen enerji harcaması, gelişmiş ülkelere göre çok düşük. Bunun artırılması lazım. Ancak kişi başına düşen enerji harcamasını artırırken, enerji yoğunluğunun da düşürülmesi gerekir" dedi.
AA


Geri Dön