27 / 04 / 2024

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak'ta ofis kira bedelleri...

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak'ta ofis kira bedelleri...

2023 yılında Ofis ve perakende sektörlerinde arzın artan talebin gerisinde kalması, kiraların artmasına neden oldu. En çok iş merkezi ve ofislerin yer aldığı Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak'ta ofis kira bedelleri ne kadar oldu?



Deprem ve finansman zorluklarının yeni yatırımları baskı altına aldığı 2023 yılında firmaların ofislere dönüş eğilimi ile birlikte ofislere ve merkezi iş alanlarına talep arttı. Bu artış ofis kira bedellerinin yükselmesine neden oldu. 

OFİS KİRALARI YÜKSELDİ!

Cushman & Wakefield I TR International’ın 2023 yılının ikinci yarısını incelediği ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı raporuna göre, ofis ve perakende sektörlerinde arzın artan talebin gerisinde kalması, kiraların artmasına neden oldu.

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak ta ofis kira bedelleri...

KİRA FİYATLARI 9 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Doluluk oranlarının son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ofis piyasasında kiralar Levent’te bir önceki yıla kıyasla dolar bazında yüzde 8.6 artarken, bu oran Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu’da yüzde 12, Maslak’ta yüzde 20 oldu. Perakendede ise kiralar İstanbul'un ana caddelerinde dolar cinsinden bir önceki yıla göre yüzde 67 yükseldi.

OFİS KİRALAMA İŞLEMLERİ YÜZDE 40 DÜŞTÜ

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin (İFM) bir kısmının açılması ile İstanbul ofis pazarının genel arzının 7.14 milyon metrekareye yükseldiği 2023 yılında artan talebe rağmen, yeterli arz olmadığı için kiralama işlemleri 2022 yılına kıyasla yüzde 40 azalarak toplamda 315 bin 473 metrekare olarak gerçekleşti.

Bu işlemlerin yüzde 68’i ise ikinci yarıda tamamlandı. Tam kapasiteye ulaştığında 1.5 milyon metrekare kiralanabilir alan sunacak olan İFM’nin tamamının açılmasının arz artışına önemli ölçüde destek sağlaması bekleniyor. 

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak ta ofis kira bedelleri...

İSTANBUL'UN ANA CADDEKERİNDE KİRALAR YÜZDE 67 ARTTI!

Perakende sektöründe  her geçen yıl artan yabancı ziyaretçi sayısı ile 2023 yılında gözle görülür bir talep artışı yaşandı. Alışveriş merkezleri ve ana caddelerdeki yoğunluğun ciddi düzeylere ulaştığı kaydedildi.

Özellikle İstanbul'un ana caddelerinde, dolar cinsinden bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66.67'lik bir artış meydana geldi. İzmir’de bu oran yüzde 28.57, Ankara’da ise yüzde 26.67 oldu. Aylık metrekare kiraları ise bu şehirlerde sırayla 250, 90 ve 95 dolar olarak gerçekleşti. 

 AVM arz girişinin 2023 yılında 153 bin 600 metrekare olarak gerçekleştiği ve toplam 14.16 milyon metrekareye ulaştığının kaydedildiği raporda, kısıtlı arza rağmen markaların büyüme stratejilerini sürdürdüğünü, özellikle giyim kategorisindeki firmaların rekabetçi yapısıyla yurt dışına açılmak konusunda en büyük atılımı gösterdiklerini ortaya koydu. 

LOJİSTİK VE DEMİR ÇELİKTE KİRALAMALR ARTTI

Rapora göre, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde kategori bazında önemli kiralama işlemlerini gerçekleştirenler, lojistik ve demir-çelik sektöründe yer alan firmalar olarak dikkati çekerken sürdürülebilir enerji üreten tesisleri kurmak amacıyla yapılan satın almalar ön plana çıktı.

DEPO ALANI METREKARE KİRALARI 15 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE 

2023 yılının depo kiralama işlemlerinin yüzde 66’sının gerçekleştiği ikinci yarısı ile birlikte yıl içindeki toplam işlem hacmi 225 bin 60 metrekareye yükseldi.

Raporda 2023 yılının son çeyreğinde nitelikli depo arzının kısıtlı olması ve büyük kapalı alana sahip depolara olan talebin artması ile birincil kiralarda bir önceki yıla oranla yüzde 13,3’lük önemli bir artış kaydedildiği belirtildi.

Depo ihtiyacına yönelik talebin sürekliliği sebebiyle kiralarda TL ve dolar cinsinden kısa ve orta vadede artış eğiliminin beklendiği raporda, arzın da yükselmesi öngörülüyor.  

Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu!

Konut kiraları artarken o kiralar düştükçe düşüyor! Kira zammı o tarafa uğramıyor!
İŞ GYO 4 gayrimenkulünün 2023 yılı kira gelirini açıkladı!

Geri Dön