02 / 05 / 2024

Öğrenciler artık barınmada büyükşehirleri tercih etmiyor...

Öğrenciler artık barınmada büyükşehirleri tercih etmiyor...

Hayat pahalılığı öğrencilerin üniversite tercihlerini maalesef de etkiledi. Üniversitelerin toplam kontenjanı çoğalırken öğrenci tercihleri de düştü. Buna göre, özellikle İstanbul'da 2023 YKS' de önceki seneye göre tercih sayısında 798 bin düşüş yaşandı. İşte haberim ayrıntıları...



Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal, bu düşüşün en büyük nedeninin ekonomik kriz olduğunu belirterek, "Büyük olasılıkla bu tip büyük kentlerde öğrenciler; beslenme, barınma, ulaşım sıkıntısı yaşıyor. ‘Öğrenci şehri’ olarak anılan Eskişehir’de bile 99 binlik bir kayıp var." diye konuştu.

Yemekhanede yapılan  zamlar, yükselen  kira oranları ve yurt ücretleri ile her geçen gün pahalılaşan hayat şartlar ımaalesef  üniversite öğrencilerinin tercihlerine de yansımış durumda. Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın YÖK Atlas’tan verdiğii bilgiler kapsamında, özellikle büyükşehirler üniversite tercihlerinde yer almadı. 'Öğrenci şehri' olarak bilinen Eskişehir'de de tercih sayısında 99 binlik bir kayıp yaşandığı kaydedildi.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, İstanbul'da 2022 yılında YKS’de üniversitelerin toplam kontenjanı 168 bin 984'ken, tercihlerine Megakent'teki üniversitelerin birini yazan öğrenci sayısı da 3 milyon 123 biin olmuştu. Bu sene ise kontenjan sayısı 179 bin 999’a artmasına rağmen tercih eden öğrenci sayısı 2 milyon 325 bine düştü. Bir yıl içinde tercih eden sayısı 798 bin azaldı. Düşüş oranı da tam olarak yüzde 25,5 oldu.

 Öğrenciler artık barınmada büyükşehirleri tercih etmiyor...

BAŞKENT'TE DE BENZER DURUMDA

Geçen sene yapılan YKS’de 1 milyon 509 bin kişinin tercih ettiği Ankara’daki üniversiteleri bu sene  tercih eden sayısı 1 milyon 188 bine gerilediği kaydedildi. Buna göre, bir senede tercih eden sayısı tam olarak 320 bin 903 oranında azaldı. Yine tercih edilme oranında yüzde 21,2 gerileme yaşandığı belirtildi.

Ülkenin üçüncü büyük şehri İzmir’de de durum aynı gözüküyor. İzmir’de geçen yıl üniversitelerde 37 bin 338 kontenjan açıldığı kaydedildi ve bu kontenjanlara  955 bin 218 kişi tercihte bulundu. Yaplıan bu seneki YKS sonrası ise kontenjan 38 bin 37’ye artarken  tercih eden sayısı 741 bin 477’ye kadar geriledi.  2022’ye göre 2023’te tercih eden sayısı 213 bin 741 geriledi. Düşüş oranı yüzde 22,3 oldu.

YKS ulaşım desteği ne kadar? Depremzedelere YKS ulaşım ve barınma desteği başvuru 2023! Nasıl başvuru yapılır?

İstanbul'da konut kiraları uçtu! Öğrenciler ne ev ne yurt bulabiliyor!

Barınma sorunu çözülüyor! Milyonlarca öğrenciye müjde! 

Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için barınma sorunu büyüyor! İstanbul'da ev kiralamak hayal mi oldu?


Geri Dön