26 / 12 / 2024

Öğrenciler Eskişehir'de emlak piyasasını hareketlendirdi!

Öğrenciler Eskişehir'de emlak piyasasını hareketlendirdi!

Yaklaşık 120 bin öğrencinin eğitim gördüğü Eskişehir'de yeni kayıt yaptırmak için kente gelen öğrenciler emlak piyasasını hareketlendirdi. Şehirde ev kiraları geçen yıla oranla yüzde 15 oranında arttı. 



Osmangazi Üniversitesi'nin yanı sıra Anadolu ve Teknik Üniversiteleriyle yaklaşık 120 bin öğrenci Eskişehirde eğitim görüyor.Kente yeni kayıt yaptırmak için gelen öğrenciler emlak piyasasını calandırdı. Geçen yıla oranla kiralar yüzde 15 arttı. Şehirde kiralık ev bulmakta zorlanan öğrenciler yurt ve apart dairelere yöneliyor.

Demirören Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, kiralık ev bulmakta güçlük çekenler ise metrekare olarak daha küçük olmasına karşın yurt ve apart dairelere yöneldi. Üç üniversiteli şehirde 70 bin öğrenci örgün eğitim için gelirken, yaklaşık 50 bin kadar öğrenci ise Anadolu Ünivertesi’nin açık öğretim programlarını kazanmalarına rağmen örgün eğitim derslerine katılabilmek için Eskişehir’e geliyor.

KİRALIK EV NEREDEYSE YOK

Eskişehir’de emlak komisyonculuğu yapan Gülçin Uzun, her öğrenci döneminde kiraların arttığını ancak son 2 yıldır kiralık ev bulmakta da öğrencilerin güçlük çektiğini belirtti. Şehirde yaşayan 15 bin kadar Irak, Suriye ve Afganistan uyruklu sığınmacıların daha yüksek rakamlara ev tuttuğunu ve kalabalık yaşadıklarını söyleyen Uzun şunları söyledi: "Eskişehir, öğrenci şehri olduğu için kayıt döneminde öğrencilerin gelmesiyle kira tutarları artıyor. Bu yıl ise emlak piyasası karışmış durumda. Öğrencilerimize kiralık ev bulamıyoruz. Bunun sebebi de genellikle yabancı uyruklu sığınmacıların çok fazla ev tutması. Bu nedenle kiralık ev yok piyasada. 500 lira olan bir daireyi mal sahipleri, sığınmacılara 1000 liradan kiraya veriyor. Özellikle bu sene kiralık ev piyasasında çok büyük bir sıkıntı var. Ev bulamıyoruz, bulduğumuz evler de çok kötü. Ev sahipleri daha fazla para almak için evlerini yabancılara vermeyi tercih ediyorlar." 


Öğrencilerin genelde üniversitelere yakın Yenibağlar, Eskibağlar, Osmangazi gibi mahallelerden ev aradıklarını kaydeden Uzun, "Bunların hepsi dolu. Düzgün ev yok ve kötü evler de bizim öğrencilerimize kalmış durumda. Öğrenciler de dolayısıyla apartlara, yurtlara yöneliyorlar. Çünkü insanlar ev bulamıyorlar. Aile ev bulamadığı için çocuğunu yurtlara yönlendiriyor. Bana sabahtan beri birçok aile geldi çocuklarını okutacak olan, kiralık ev bulamadık. Eşyalı daire istiyorlar, o da yok. Olan dairelerin fiyatları da çok yüksek. Kiralık evlerde, eşyasız 1+1’ler 700 lira eşyalı olanlar ise 2 bin liraya kadar çıkıyor. Konumuna göre değişiyor ve çok yüksek fiyatlar."

Osmangazi Üniversitesi yakınındaki Büyükdere Mahallesi’nde kız apart sorumlusu Füsun Çetingül, ailelerin apart daireleri daha güvenli bulduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Özel yurtların daha güvenlikli olduğunu bildikleri için özellikle bizi tercih ediyorlar. Öğrenciler genellikle giriş çıkış saatleri açısından evleri tercih ediyorlar ama aileler apart dairelere yöneliyor. Apartlar 7/24 kamera sistemiyle korunuyor. Bunun dışında gece bekçileri oluyor. Bundan dolayı da aileler gönül rahatlığıyla çocuklarını bırakabiliyorlar. Biz, açık büfe sabah kahvaltısı, aşçı tarafından yapılan akşam yemeği, elektrik, su, internet, sıcak su ve günlük temizliğe kadar her şeyi üstleniyoruz. Fatura ödeme dertleri olmadığı için öğrenciler çok rahat konaklayabiliyor. Fiyatlar yemekli ve yemeksiz olarak değişiyor. Eskişehir'de çok fazla apart ve yurt var. Herkesin verdiği hizmete ve hizmet kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Ortalama 500 ile 1500 lira arası fiyatlar değişiyor. Öğrenci evde olduğu zaman istedikleri saat girip çıkabilir ama aileler bunu istemiyor. Apartlarda belirli bir saatten sonra kapanıyor ya da aileye mesaj iletiliyor. Bundan dolayı da tercih ediliyoruz. Yeni gelen öğrencilere apart tavsiye ediyoruz. Hiç bilmedikleri bir şehre geliyorlar. Ailelerin de gözü arkada kalıyor. Şu an kiralık ev bulmak mümkün değil. Civarda ev yok. 3 tane üniversite var ve öğrenci çok fazla. Devlet yurtları da kiralık ev de yeterli değil."


İstanbul’da oturan Mustafa Kurt, oğlunun kazandığı Anadolu Üniversitesi’ne kayıt işlemleri için geldiklerini söyledi. Ev konusundaki önceliğinin devlet yurtları olduğunu belirten Kurt, "Kalacak yerde önceliğimiz KYK yurdu. Olmazsa başka bir yurt ya da apart olacak. Ekonomik açıdan daha uygun yerleri arıyoruz tabi ki. Ev fiyatları yüksek gözüküyor. Bir öğrencinin 800-900 lira gibi bir maliyeti oluyor. 2 bin, 2 bin 500 lira civarında ev fiyatları bile var. Birkaç öğrenci birlikte kalsa aynı fiyata denk geliyor. Güvenli olması için de apartları tercih ediyoruz. Şehir dışından getiriyoruz çocuğumuzu. Birçok farklı yerden gelenler var. İnsanlar, çocuklarının güvenli bir ortamda olmasını ister. Bu yüzden tabi para ikinci planda kalıyor ama düşünmek de zorunda bunu aileler. Biz de her aile gibi uygun bir yer arıyoruz" diye konuştu.

Manisa’dan gelen Yaşar Ergül’de oğlu için ev ya da apart daire düşündüğü belirterek şunları söyledi:
"Kayıtları yaptırdık. Kalacak yer olarak çocuğuma ev ya da apart düşünüyorum. Onları da araştırıp halledeceğiz. Ev tutmayı pek düşünmüyorum çünkü daha arkadaşı yok. Çevre edinmesi arkadaşlık kurması lazım çocuğumun. Tek başına kalmasını da istemiyorum açıkçası. Güvenli olursa yurt ya da apart bulmayı planlıyoruz. İlerleyen sınıflarda da eve çıkabilir. Fiyatlar konusunda uygun diyorlar etraftakiler ama bakalım ne kadar uygun olduğunu göreceğiz."

E-DEVLET KAYIT KUYRUKLARINI BİTİRDİ

Kazandıkları üniversitelere kayıt yapmak için gelen öğrencilerin yoğunluğu E-Devlet giriş ekranıyla birlikte son erdi. Kente gelmeden internet üzerinden giriş yaparak kayıtlarını yaptıran öğrenciler, eğitim-öğretim yılı başlangıcında evraklarını teslim ederek üniversite hayatına başlayabiliyor.

 


Geri Dön