23 / 12 / 2024

Kırşehir'de emlak piyasası durgunlaştı!

Kırşehir'de emlak piyasası durgunlaştı!

Kırşehir’de emlak piyasası bahar aylarının gelmesine rağmen durgun. Emlak piyasasında fiyatların geçen yıla oranla yüksek olması talebi etkilerken, yüksek alım-satım maliyetleri ve getirilen ek vergiler emlak piyasasını durgunlaştırdı.



Kırşehir’de emlak piyasası bahar aylarının gelmesine rağmen durgun. Emlak piyasasında fiyatların geçen yıla oranla yüksek olması talebi etkilerken, yüksek alım-satım maliyetleri ve getirilen ek vergiler emlak piyasasını durgunlaştırdı. Kırşehir’de emlak sektöründe yıllardır hizmet veren Emlakçı Ziya Dulkadiroğlu, emlak piyasasındaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kırşehir’de emlak piyasası bahar aylarının gelmesine rağmen durgun.Emlak piyasasında fiyatların geçen yıla oranla yüksek olması talebi etkilerken, yüksek alım-satım maliyetleri ve getirilen ek vergiler emlak piyasasını durgunlaştırdı.

Kırşehir’de emlak sektöründe yıllardır hizmet veren Emlakçı Ziya Dulkadiroğlu, emlak piyasasındaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Maliyetlerin yüksekliğinin ev fiyatlarına yansıdığını ve bu durumun da piyasada durgunluğa neden olarak olumsuz etki yarattığını belirten Emlakçı Ziya Dulkadiroğlu, “Kırşehir’de emlak piyasasında fiyatlar yüksek. Maliyetlerin yüksek oluşu ev fiyatlarına yansıyor. Maalesef fiyatlar çok yüksek Kırşehir’de. Gerek kira olsun, gerek ev satışlarında rakamlar yüksek. Yaz sezonu geldi ve inşaatlar başladı. Kırşehir’de eve talep çok ve talep çok olduğu için fiyatlar da yüksek şekilde devam ediyor. Kırşehir’de en çok ev satılan bölge Kent Park ve hastane civarında, Yenice ve Medrese Mahalleleri’nde satılıyor. Geçen seneye oranla bu sene düşük. Talep bu sene yüzde 10-20 civarında düştü. Kredi faizlerinin yüksek oluşu alım gücünü azaltıyor” dedi.


Türkiye’nin ekonomideki lokomotif sektörü emlak, geçtiğimiz yıllara kıyasla düşüş yaşıyor. Emlak satışlarının düşmesi, konut balonu söylentilerini de beraberinde getiriyor.

Emlak fiyatlarının hızla ve sürekli bir şekilde artması sonucu fiyatların rasyonel ve sürdürülebilir olmayan yüksek noktalara erişmesine emlak balonu deniyor.


Emlak balonu oluşması için emlak fiyatlarının 1,5 yıl boyunca, yani 6 çeyrek boyunca sürekli katlanarak artması ve sonra 6 çeyrek boyunca da fiyatların gerilemesi gerekiyor. Bu fiyat artışının kümülatif olarak yüzde 15’i aşması durumunda, emlak balonundan söz edilebiliyor.

Lüks konutların konut balonunu şişirdiğine dikkat çekilirken, artık üst gelir grupları yerine orta ve alt gelir grupları için konut üretimine geçilmesi gerektiği belirtiliyor.


Kırşehir Çığdem


Geri Dön