29 / 04 / 2024

Kırşehir'de konut fiyatlarında istikrar sağlandı!

Kırşehir'de konut fiyatlarında istikrar sağlandı!

Kırşehir'de satım-alım ile kiralama noktasında emlakta ne gerileme, ne de ilerleme olmadı. Genel seçimlerin ardından piyasanın her yönden canlanmasıyla emlakta da canlanma beklenirken, Kırşehir'de emlak fiyatlarında istikrarlı bir gidiş söz konusu.



Kırşehir'de satım-alım ile kiralama noktasında emlakta ne gerileme, ne de ilerleme olmadı. Genel seçimlerin ardından piyasanın her yönden canlanmasıyla emlakta da canlanma beklenirken, Kırşehir'de emlak fiyatlarında istikrarlı bir gidiş söz konusu. Kırşehir'de konut sektöründe hizmet veren ve hemşehrilerine kiralama ve alım-satım noktasında uygun ve istenilen konut sağlayan Emlak Danışmanı Tahir Yalçın, "İlimizde emlak fiyatlarında çok fazla bir artış gözükmüyor. Özellikle TOKİ'nin yaptığı evlerden dolayı biraz daha gerileme olduğu görülüyor. Ancak TOKİ'nin yaptığı evlerde de vatandaşlar memnun olmadıklarını söylüyorlar. Hem fiyat açısından, hem de yapısının fazla iyi olmadığından, kalitenin düşük olduğundan şikayetçiler. İlimizde emlak fiyatları sanki istikrar sağlanmış gibi. Dövizdeki düşüş ile birlikte emlak fiyatlarında bir artış bekleniyor. İlimizde kiralık ev bulma sıkıntısı yok. Şöyle ki öğrencilerden dolayı, öğrenciler genellikle apart tercih ediyorlar. İlimizde apartların çok olmasından dolayı kiralamada gerileme olduğu gözleniyor. Kiralık ev bulmakta zorlanmıyoruz. Ayrıca TOKİ'nin yaptığı evlerin üniversiteye yakın olmasından dolayı şehir merkezinde ve yakın yerlerde ev bulma sıkıntısı yok" değerlendirmesinde bulundu. 


EV KİRA ARTIŞ ORANI KASIM 2015 

Ev kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Genellikle yıllık olarak düzenlenen kira sözleşmeleri, tarafların feshetmemeleri halinde sürenin bitiminde yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira döneminde kiraya mal sahibi istediği oranda zam yapamıyor. Kira artış hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında ele alınıyor. Resmi olarak evlerde yapılacak kira artış hesabında üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekirken, işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor. Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan verilere göre; yurt içi üretici fiyat endeksi aylık % 0,20 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre % 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre % 5,58 artış gösterdi. Buna göre, evler için resmi kira artış oranı yüzde 5,74 olup; kira bedeli üzerinden bu oranlarda zam yapılması gerekiyor. 


Mualla CEYLAN/Kırşehir Çiğdem 


Geri Dön