10 / 01 / 2025

Öğrencilerin ev telaşı başladı!

Öğrencilerin ev telaşı başladı!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrencilerin İstanbul’daki kiralık konut arayışları hız kazandı. Yurtlarda yer bulamayan veya evde barınmayı tercih eden binlerce öğrenci ve aileleri için İstanbul’da kiralık ev telaşı başladı.



Her yıl binlerce öğrenci, İstanbul’a şehir dışından üniversite okumak için geliyor. Sınırlı kapasiteye sahip olan öğrenci yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, kiralık ev arayışına giriyor. Bazı öğrenciler de yurt yerine ev konforunu tercih ediyor. Aileler de ileriye yönelik yatırım olarak gördükleri evleri satın almak istiyor. İstanbul’da uygun fiyata kiralık daire bulmak çok zor olabiliyor. Hem kampüse hem de toplu taşıma araçlarına yakın lokasyonlarda daire bulmak her zaman kolay olmuyor.


Öğrencilerin ilk kriteri ulaşım kolaylığı

RE/MAX’in elde ettiği verilere göre öğrenciler İstanbul’da konut ararken en çok kampüse yakınlık, ulaşım imkânları, fiyat uygunluğu gibi kriterlere önem veriyor. Farklı üniversitelerde okuyan ve aynı evdeki odaları paylaşmak isteyen öğrencilerin ise ilk kriteri ulaşım kolaylığı oluyor. Üniversite kampüslerinin de yoğun olduğu Beşiktaş, Fatih, Kadıköy, Üsküdar, Şişli, Avcılar, Bakırköy ve Bahçelievler gibi bölgelerde öğrenciler daha çok ev arıyor. Stüdyo veya 1+1 dairelere kıyasla 2+1 ve 3+1 evler daha çok ilgi görüyor. Öğrenciler, daha ekonomik olduğu için 2-3 arkadaş birleşip aynı evi paylaşmayı tercih ediyorlar.


1.000 TL’nin altında ev bulmak çok zor

İstanbul’da son zamanlarda öğrencilerden gelen yoğun talep, kiralık konut fiyatlarını yukarıya çekiyor. Beşiktaş, Fatih, Kadıköy ve Üsküdar gibi ilçelerde 1.000 TL’nin altında ev bulmak gittikçe zorlaşıyor. RE/MAX verilerine göre Üsküdar’da öğrencilerin kiraladığı 2+1 konutlar 1.300-1.500 TL civarındayken, 3+1 evler genellikle 2.000’nin altına düşmüyor. Öğrenciler, ağırlıklı olarak 2+1 evlerde 2 kişi kalmayı tercih ediyor. Bu da bir öğrenci için ortalama 750 TL kira masrafı demek.


Beşiktaş’ta ise fiyatlar birbirinden çok farklı. 750 TL’ye de, 5.000 TL’ye de ev bulunabiliyor. Ancak Beşiktaş’ın ortalaması Üsküdar’a göre daha yüksek. 2+1 evin fiyatları genellikle 1.800 TL’den aşağıya düşmüyor. Kiralar Fatih’te bir nebze daha düşükken, Kadıköy’de bir öğrenci tek başına stüdyo veya 1+1 ev kiraladığında sadece kira için ayda en az 1.200-1.500 TL ödüyor.


Aileler konut satın alarak yatırım yapıyor

Türkiye’nin her ilinden gelir seviyesi iyi olan aileler, İstanbul’da çocukları için kiralık ev tutmaktansa ev satın almayı tercih ediyor. Yatırım amaçlı konut satın alan aileler, çocuklarının öğrencilik dönemi sona erdiğinde bu konutu daha yüksek bir fiyata satıyor veya kiraya veriyor. Her yıl daha da değerlenen konutlar, aileler için en iyi yatırım kaynaklarından biri olarak görünüyor.


Öğrencilerin ev telaşı başladı!


RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, öğrenciler için konut kiralamaktansa aileleri yatırım amaçlı ev satın almaya davet ederek şunları söylüyor: “İstanbul’daki dairelerin değer kaybettiğine tanık olmak çok zor. Bunun bilincinde olan aileler, çocuklarını İstanbul’a gönderirken ev satın almayı tercih ediyor. İş imkânları, eğitim kurumları, sosyal hayat ve kültürel aktiviteler sayesinde İstanbul’da çok ciddi gayrimenkul potansiyeli var. Bu potansiyelin farkında olanlar her zaman kazançlı çıkıyor.”


Geri Dön