Öğrencilerin yurt sorunu meclis gündeminde!
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, öğrencilerin yurt sorununa ve yurt kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karadeniz sorularının Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, öğrencilerin yurt sorununa ve yurt kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karadeniz sorularının Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Karadeniz önergesinde "Son on yılda öğrencilerin yurt talebi ile öğrencilere sağlanan barınma imkanları arasındaki uçurum giderek büyümüştür. Ayrıca, üniversitelerin kontenjan artışları ile yeni üniversitelerinin kurulması öğrenci sayısını hızla artırmaktadır. Devlet yurtlarında barınma son derece yetersizdir. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının kapasitesi öğrenci sayısının ancak yaklaşık yüzde 6'lık bir bölümüne hizmet verebilmektedir. Üniversite öğrencilerinin yakıcı sorunu olan barıma sorununa çözüm, yurt sayısını hızla artırmaktır." diyerek 5 soru sordu
Karadeniz'in soruları
1. 2016-2017 yılı için KYK'ya 383 bin 538 başvuru geldiğini açıkladınız. Kaç başvuru hangi gerekçelerle geçerli sayılmadı? Başvuruları sayılmayan öğrencilerin içerisinde şehit çocuğu, ebeveynleri vefat eden, asgari ücretle çalışan, işçi ya da memur emeklisi olan öğrenci var mı? Varsa, bu öğrencilerin başvuruları neden kabul edilmemiştir?
2. 2016-2017 yılı için; Kurum yurtlarına kaç şehit ve gazi, kaç engelli öğrenci, kaç gönüllü ve geçici köy korucusu, asgari ücretli, memur emeklisi, işçi emeklisi çocuğu, kaç anne ve babası vefat etmiş, kaç lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayan, kaç lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayan, kaç anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlıüı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışan veya Kurumdan emeki olan öğrenci müracaat etmiştir? Bunlardan kaçı yurtlarda barınmaktadır?
3. 2016-2017 yılı için; Kurum yurtlarında kaç ülkeden kaç yabancı öğrenci müracaat etmiş kaçının başvurusu kabul edilmiş, kaçı yurtlarda barınmaktadır? Yurtlarda barınan yabancı öğrenciler hangi ülkelerdendir?
4. Yurtlara müracaat eden öğrencilerimizin içerisinde gerçekten ekonomik durumları iyi olmayıp KYK yurtlarında kalamayan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Örneğin, babası asgari ücretle çalışıp annesi ev hanımı olup, kardeşi lisede okuyan, büyükşehirlerde üniversite okumaya giden bazı öğrencilerimize yurt çıkmamıştır. Özellikle kız öğrencilerimiz bu konuda mağdur olmuşlardır. Eğer ekonomik yönden zor geçinen, asgari ücretli bir ailenin ya da emekli bir ailenin çocuklarına yurt çıkmıyorsa, Kurumun yurtlarından kimler yararlanmaktadır?
5. Kısa vadede yurt sıkıntısını gidererek hangi çalışmalar için hangi talimatları verdiniz?