09 / 01 / 2025

Okan'dan Kazakistan'a 1.5 milyar $'lık yatırım daha

Okan'dan Kazakistan'a 1.5 milyar $'lık yatırım daha

Kazakistan'ın başkenti Astana ve Alma Ata kentide iki yeni alışveriş merkezi ve residence ve hotel kompleksi yapan Okan Holding bu ülkeye, enerji, çimento ve inşaatta toplam 1.5 milyar dolara yakın yeni yatırım yapacak.





Dünyaca ünlü otel zinciri Kempinski ile Orta Asya'da stratejik partnerlik anlaşması da imzalayan Okan Holding'in yapacağı bu kompleksleri Kempinski işletecek.


2 ÇİMENTO FABRİKASI


Yeni alışveriş merkezleri Türkiye'den birçok ünlü markaya da Kazakistan kapısını açacak. Kazakistan'daki en büyük Türk yatırımcı olan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, projelerin tanıtımı için yapılan toplantıda 16 yıldan bu yana Kazakistan'a 500 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Okan, “Kempinski ile sadece Astana değil, Alma Ata ve bölge ülkelerle stratejik anlaşma yaptık. 500 bin metrekarede 4 bin konut yapacağız. 500 milyon dolara malolacak. Alma Ata'da Bayterek Kempinski'de ise 5 yıldızlı otel ve konut yapıyoruz. 220 bin metrekare üzerinde inşaat 2008'de bitecek. Aralık ayında açılması planlanan Ajar Astana'da 120 mağaza bulunacak. SPA'sı olacak merkezde Ramstore'da bulunacak. Kempinski projesi olacak Bayterek'te ise 200 oda bulunacak. Çimento sektörüne girerek iki yeni fabrika da planlıyoruz. Bunlar için de 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Enerjide ise 120 megawattlık bir hidroelektrik santralı projesi var. Bu da 120 milyon dolar değerinde olacak” dedi.


ÖZAL PARTİ KURACAKTI


9. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünden önce tekrar siyasete dönmek istediğini söyleyen Bekir Okan, “Bir işadamı heyetiyle ABD'ye gittiklerini belirten Okan, “Bir gece bizi odasına çağırdı. Pijamalarıyla oturuyordu. Türkiye'nin iyi yönetilemediğini ve parti kurarak tekrar siyasete dönmek istediğini söyledi. Herkes bunun uygun bir fikir olduğunu söyledi ama ben katılmadığımı söyledim. Çünkü o tempoyu kaldıracak enerjisi yoktu” diye konuştu.


Bana zorla fabrika sattı


Kazakistan'a 16 yıl önce Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bir Cumhuriyet resepsiyonunda kendisini Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile tanıştırması sayesinde gelen Okan, “Özal beni Nazarbayev ile bir Cumhuriyet resepsiyonunda tanıştırdı ve ‘güvendiğim bir işadamıdır. Türkiye'de makarna ve un konusunda uzmandır' dedi.


1 hafta sonra mektup geldi. Nazarbayev bizden bir makarna fabrikası kurmamızı istedi. Fabrikayı kurduk. Ancak 15 milyon dolarımızı alamadık. Parayı almak için Nazarbayev ile görüşmeye gittim. Bana, ‘Sana parayı veririm ancak bu fabrikayı sen satın alacaksın' dedi. Kazakistan'a girişimiz böyle oldu. Sonra da Astana'ya 5 yıldızlı otel kurmamı istedi. Okan Intercontinental'i kurduk. Oteli kurmasaydık Kazakistan'ın başkenti Astana'ya taşınamıyordu” dedi.


‘50 milyon dolar batırırım ama Nazarbayev'i kırmam'


Kazakİstan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Atatürk'ü örnek aldığını ve Türkiye'ye sürekli öncelik verdiğini belirten Okan, “Nazarbayev çok iyi bir insan. Biz bu yatırımları yaparken bize güvendi. Biz de güveni boşa çıkarmadık. Uzun vadeli düşünen yatırımcıların buraya gelmesi gerekiyor. Türkiye'den bir yatırımcı geleceği zaman bana soruyor. Ben de en iyi siz bilirsiniz diyorum. 50 milyon dolar para batırırım ama Nazarbayev'in dostluğunu kaybetmek istemem” dedi.


‘Turizmden kazanmadım'


Türkiye'de turizm sektöründen kimsenin doğru düzgün para kazanmadığını söyleyen Bekir Okan, “Ben 20 yıldır bu sektörün içindeyim. Grubumuza bağlı Marco Polo isimli turizm şirketimiz var. Ben 20 yıldır turizmden bir dolar kazanmadım. Kazandım diyen varsa gelsin” diye konuştu.


‘Enerjide çeşitli alanlarda büyümek istiyoruz'


Grup olarak enerji sektöründe büyümek istediklerini ve enerjinin her dalına girmek istediklerini söyleyen Okan, “Tabzon'da 20 megawattlık bir hidroelektrik santral ihalesi aldıklarını, Kazakistan'da da 120 megawattlık başka bir hidroelektrik santral yapacaklarını belirtti. Okan, enerjide çantacı olarak tarif edilenlerin kendileriyle de görüşmeye geldiğini ama gelenleri kovduğunu kaydetti.


Milli gelir hızla artıyor


Kazakistan'da 1995 yılında 700 dolar olan kişi başına düşen gelir 7 bin dolara yükseldi. 2010 yılında 12 bin dolara yükselmesi planlanıyor. Perakende pazarında Alma Ata'da 5.5 milyar dolar, Astana'da ise 850 milyon dolarlık ciro gerçekleşiyor. Başkent Astana'nın yapılanması için ise 2030 yılına kadar 110 milyar dolar harcanacak.


(Akşam)


Geri Dön