22 / 12 / 2024

Okul binaları nasıl olmalı?

Okul binaları nasıl olmalı?

Okul tercihi yapacak aileler, okulların binalarını ve kamp üslerin i de çok iyi incelemeliler. Anaokulunda güvenlik öne çıkıyor. Ortaokul , ve lisede ise laboratuvar, atölye ve sosyal alanlar çok önemli..



Okul tercih ederken, verilen eğitim sisteminin yanı sıra bina ve kampüs alanlarını da iyi incelemek gerekiyor. Öğren ederin yaşma göre okulların kampüsünde dikkat edilecek detaylar farklılık gösteriyor. Peki, bu detaylar neler, bir okul binası nasıl olmalı? Konuyla ilgili PAB Mimari Tasarım’dan Pınar Gökbayrak ile görüştük.


-Eğitim kurumu nasıl bir binaya ve kampüse sahip olmalı?


Her şeyden önce yapı; bir eğitim yarısı olarak veya eğitim yapısına dönüştürülürken bir eğitim kurumunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış olmak. Çağdaş eğitim vizyonlarına ve okulun eğitim anlayışına uygun tutarlı bir kimliği olmalı; esnek mekân organizasyonuyla öğrenciye ve eğitimciye cüce ecir: mekanlar yerine alternatif kullanım alanları sunabilmeli.  Öğrencinin özgüvenini artıracak, ders dışı sosyal ve sportif faaliyetlere katılabileceği altyapı ve donanım önemli.


-Bir okul kampüsünde hangi alanlar daha önemli?


Elbette bir okuldaki en temel mekân derslikler. Esnek çalışma biçimlerine elverişli olması gereken dersliklerin yanı sıra atölyeler, labo-ratuvarlar, kütüphane, açık ve kapalı spor alanları da öğrencinin çok yönlü bir eğitim alabilmesinin anahtarlarıdır. Bu temel mekânların yanı sıra çağdaş eğitim tartışmalarında artık eğitimin ders saatleri içine sıkışıp kalmaması gerektiği vurgulanmakta. Bu da öğrencinin ders saatleri dışında zaman geçirdiği mekânların enformal eğitim alanları olarak esnek bırakılır. asm; ve buna yönelik tasarlanmasını gerertirir.


-Okul binalarında hangi güvenlik önlemleri alınmalı?


Öncelikle kanserojen madde içermeyen doğal ve dayanıklı malzeme kullanımı, zeminde kaygan malzemelerden kaçınmak, sert köşele yerine pahlı ve yumuşak yüzeyler, anaokulu tasarımında güvenlik açısından dikkat edilebilecek ekstra detaylar arasında yer alıyor. Bir okulda ömcelikle derslikler doğal hava ve doğal ışık alabilmeli. Kapalı hacimler ile açık alan dengesinin kurulmış olması da önemli.


Tasarlanmış alanların öğrencinin yaratıcılığını artıracağı unutulmamalı. İç mekanda ergonomik mobilyalar, laboratuvar ve atölyelerin efektif kullanılabilmesi için gerekli altyapı ve donanımın bulunması, kütüphane ve spor salonunun öğrenci hayatının önemli bir parçası olabilecek yapıda yer bulması ve her şeyden önce öğrencinin deneyimleyerek öğrenebileceği bir eğitim programına elverişli mekanların bulunması önemli.


Aysel Bozan-Milliyet


Geri Dön