27 / 04 / 2024

Okul servisi ücretleri yıllık 100 bin TL'ye dayandı! Veliler servislerden kaçıyor! 

Okul servisi ücretleri yıllık 100 bin TL'ye dayandı! Veliler servislerden kaçıyor! 

Okullarda servis ücretleri yıllık 100 bin lira seviyelerine çıkarken, bazı veliler birkaç komşu çocuğunun taşındığı ‘komşu turizm’i tercih etmeye başladı. İşte ayrıntılar...



Okul servisi tarifesine göre İstanbul’da 0-1 km arası için servis ücreti 1.300 Türk Lirası oldu. Bu ücrete ilkokul ve ortaokullarda yer alması zorunlu rehber personel için yüzde 35’lik bir fark eklendiğinde velilerin ödemesi gereken ücret aylık 1.775 Türk Lirası'na kadar yükseliyor. 

Mesafe arttıkça ücret yükselirken, bazı özel okullarda sunulan özel hizmetler sebebiyle ücretler daha da tırmanıyor. Öyle ki bazı özel okullarda senelik 100 bin liraya kadar servis ücretleri talep ediliyor. 

Okul servisi ücretleri yıllık 100 bin TL ye dayandı! Veliler servislerden kaçıyor! 

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, yüksek servis ücretleri sebebiyle de aileler farklı yollara başvurmaya başladı. Kimi bu sene toplu taşımayı kullanmayı planlarken, kimi ise korsan servislere veya birkaç komşu çocuğunun taşındığı ‘Komşu turizm’e yönelmeye başladı. Hatta taksi kullanmayı düşünenler bile oluyor. 

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Korsan servislerin şoförlerinin kim olduğu belli değil. Trafik kurallarına uymama, çocuklarla sorunlu iletişim gibi birçok sorun yaşanabilir. Sabıkası mı var, uyuşturucu mu kullanıyor hiçbir denetim yok" ifadelerine yer verdi. 

Günhan Sinar, kendi şoförlerimizi hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de kendilerinin denetlediğini aktaran Sinar, "Öğrenci başına 100 bin TL isteyen tur şirketleri ve okullar var. Bu ücretler normalleşirse veliler korsana yönelmez" açıklamasında bulundu. 

Okul servisi ücretleri yıllık 100 bin TL ye dayandı! Veliler servislerden kaçıyor! 

Avukat Zafer İşeri ise aynı okulda okuyan komşu ya da arkadaşların çocuklarını taşımanın korsan taşıma sayılıp sayılmadığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Konuya ilişkin "Teknik olarak hatır taşımasıdır ancak bir gelir elde ediliyorsa yasak kapsamındadır. Bir kişinin ücret alarak taşıma yapması mevzuata aykırıdır. Ancak kendi çocuğunu götürürken komşusunun çocuğunu hatır için götürüyor, gelir elde etmiyorsa bu yasaya aykırı olmaz" ifadelerine yer veren Zafer İşeri, eğer komşu aileden masraf alınıyorsa bunun menfaat teminine girdiğini ve yasaya aykırı olduğunu dile getirdi. 

Okul servisi ücretleri yıllık 100 bin TL ye dayandı! Veliler servislerden kaçıyor! 

İstanbul’da Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün (UKOME) belirlediği servis ücretlerine göre yaklaşık 4 kilometrelik bir uzaklık için aylık 2 bin 30 lira talep ediliyor. 

Özel okulların taşımacılığını yapan bazı tur şirketleri ise bu ücretlerin 2-3 kat fazlasını istiyor. Örneğin 7 bin lira istenen bir servis için günlük ücret 318 lira oluyor. Aynı yolda taksiyle ulaşım sağlamak isteyen bir velinin maliyeti ise gidiş dönüş şeklinde 200 liraya denk gelebiliyor. 

 Bu yıl okul çantaları en ucuz 1.000 TL'ye dolacak! Kırtasiye ürünlerinde yüzde 75 yükseliş! 

Malatya'daki 5 şiddetindeki depremi için korkutan açıklama! Fay hattı 2,5 milyon yıl sonra uyandı

Yarısı bizden kampanyası başvuru sonuçları belli oldu mu? Milyonların beklediği haberde son dakika gelişmesi!


Geri Dön