27 / 04 / 2024

Olası bir İstanbul depreminde en riskli yerler nereler? Uzman isimler açıkladı!

Olası bir İstanbul depreminde en riskli yerler nereler? Uzman isimler açıkladı!

İstanbul Jeoloji Sempozyumu’nda önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını söyleyerek en riskli yerleri açıkladı...



İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Prof. Dr. Aral Okay’ın anısına gerçekleştirilen İstanbul’un Jeolojisi Sempozyumu, 14-15 Aralık 2023 tarihlerinde yer bilimi uzmanlarını buluşturdu.


‘ÇEVRE FELAKETİ’

Milliyet'ten Ceyda Ulukaya'nın haberine göre Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, açılışını gerçekleştirdiği “İstanbul ve deprem” başlıklı oturumda, depreme dirençli kentler oluşturmanın ön hazırlık aşamasında Afet Bakanlığı ve ilgili yasaların oluşturulması, risk analizi, mikro bölgeleme çalışmaları ve buna dayalı kent yönetimine olan acil ihtiyaca dikkat çekti. Açıklamasında asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremlerine de değinen Prof. Dr. Görür, “Güneydoğuda enkaz molozlarının uluslararası standartlara uygun olmayan biçimde döküldüğünü gördük. Molozların içerisindeki asbest, toksik ve kimyevi maddeler yağmurla beraber toprağa, oradan suya karışıyor ve uzun seneler halk sağlığını tehdit ediyor. Mega kent İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi’ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum. Eğer aynı yol izlenirse depremde yaşamını yitirenlerden sonra  bir o kadar insanı da hasta ederek öldürecek. Eğer atıkları halletmezseniz deprem en büyük çevre felaketidir” diye konuştu

Olası bir İstanbul depreminde en riskli yerler nereler? Uzman isimler açıkladı!


DERE YATAĞINDA RİSK

Oturumun konuşmacıları arasında yer alan İTÜ Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ziyadin Çakır de uydu görüntülerini kullanarak InSAR yöntemiyle 2014'ten itibaren mega kent İstanbul’da yaşanan yüzey deformasyonlarını analiz ettiği çalışmayı anlattı. Başta Büyükçekmece ve Küçükçekmece olacak şekilde Avcılar, Haliç, Alibeyköy, Kurbağalıdere gibi bölgelerdeki yüzey deformasyonlarına dikkat çeken Çakır, özellikle dere yatakları ve dolgu zeminlerin taşıdığı riskleri de anlattı.

ÖNCELİKLİ 10 ALAN BELİRLENDİ

Merakla beklenen sempozyum kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm alanlarının afet odaklı önceliklendirilmesi projesi koordinatörlüğünü üstlenen İTÜ İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Himmet Karaman da çalışmalarını anlattı. Mega kent İstanbul için farklı deprem senaryoları üzerinde çalışarak en kötü senaryoya odaklandıklarını söyleyen Karaman, afet odaklı kentsel dönüşüm için öncelikli on bölge belirlediklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Himmet Karaman açıklamasında “Bunlar arasında Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Kadıköy, Maltepe sınırları içerisinde belli bölgeler bulunuyor” diye konuştu.

Hollanda hükümetinden özel sektördeki konutların kira artışına sınırlama: En çok yüzde 1 olacak! 

Kaçak yapılara son! Bakan Özhaseki resmen açıkladı: Bina Kimlik Sistemi hayata geçiriliyor!

Konut satışlarındaki sert düşüş kira fiyatlarını nasıl etkiledi?


Geri Dön