28 / 04 / 2024

Olgun Atila: İzmir Bornova'yı geleceğe hazırlıyoruz!

Olgun Atila: İzmir Bornova'yı geleceğe hazırlıyoruz!

Yenigün Gazetesi Haber Koordinatörü Özgür Coşkun'un sorularını yanıtlayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, gençlere ve çocuklara yönelik yatırımları anlattı.



Yenigün Gazetesi Haber Koordinatörü Özgür Coşkun'un sorularını yanıtlayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, "Her belediye başkanının kendine has bir üslubu vardır. Bizim üslubumuzda Bornova'yı daha ileriye taşımak var. Yeni projeler, yeni düşünceler ve farklı bakış ağlarıyla biz bunları gerçekleştireceğiz" dedi. Atilla, "Bir müjdeyi buradan vermek istiyorum. Doğanlar'da yapımına devam ettiğimiz stat çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. 6500 kişilik kapasitesiyle eksiksiz bir stadı bir buçuk ay gibi kısa bir süre zarfında açmayı planlıyoruz" diye konuştu.


Bornova Belediyesi'nin genç Başkanı Olgun Atila, Yenigün TV'nin konuğu oldu. Devam eden projelerini, yatırımlarını ve hedeflerini anlatan Atila, "Bornova bizim evimiz, her şeyimiz. Görev süremiz boyunca ulaşım ve altyapı sorunlarını atlatacağımıza inanıyorum. Bornova bir üniversite kenti. Biz de eğitime katkı koyacağız. Spor alanında ciddi yatırımlar gerçekleştireceğiz. Kültür-sanat faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam edecek. 

Çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı. 




Doğanlar'a 100 milyon TL'lik yatırım  


Yerel seçimlerin ardından 15 aylık bir süre geçti. Bize bu sürenin nasıl geçtiğini özetler misiniz? 


Bildiğiniz üzere geçen dönem hem Bornova'da hem de Büyükşehir Belediyesi' nde meclis üyesiydim. Bornova Belediyesi zaten bildiğimiz bir yerdi. Başa gelir gelmez var olan projeleri daha ileriye götürmek ve yeni projeleri bir an önce başlatmak için kolları sıvadık. Biliyorsunuz yönetimlerde her zaman devamlılık esastır. Bizden önce proje gerçekleştiren bütün belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Her belediye başkanırun kendine has bir üslubu vardır. Bizim üslubumuzda Bornova'yı daha ileriye taşımak var. Yeni projeler, yeni düşünceler ve farklı bakış açılarıyla biz bunları gerçekleştireceğiz. Bir müjdeyi buradan vermek istiyorum, Doğanlar'da yapımına devam ettiğimiz stat çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bir buçuk ay gibi kısa bir süre zarfında stadımızı açmayı planlıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları 1. etap diye nitelendirebiliriz. 2. etapta ise PTT 1. Lig ve Süper Lig maçlarında bu stadın kullanılabimesi için aydınlatma, kamera, Passolig gibi üst seviye çalışmaların yapılması gerekiyor. Bunlar için de geçtiğimiz aylarda bir bütçe hazırladık. Büyükşehir'den de onayı aldık. Hızlı bir şekilde ihale sürecini tamamlayıp eksikleri gidermeyi planlıyoruz. 6500 kişilik kapasitesiyle eksiksiz bir stadı yıl sonuna bitirmeyi planlıyoruz. Bu proje bir başlangıç esasında. Doğanlar Mahallesinde gerçekleşen kentsel dönüşüme büyük bir katkı koyacak. Esnafımızın ekonomik anlamda hareketlenmesini sağlayacak. 

Şu ana kadar Doğanlar Mahallesine 15 milyon TL'lik bir yatırım söz konusu oldu. 

2. etapta ek olarak 8.5 milyon TL'lik ek yatırım da yapılacak. Bitişte 35 milyon TL'lik bir yatırım gibi gözükse de gerçek değeri 100 milyon TL olabilecek bir yatırım söz konusu. Doğanlar, çok önemli bir merkez haline gelecek. 



Bizim için büyük onur 


İzmir'in en büyük sorunu olan stat sorununa çözüm getiriyorsunuz? Yaptığınız yatırımlar  İzmir  'in spor camiasına büyük destek olacak? 


Basını takip ediyorum. Bazı milletvekillerimiz stat yapmanın çok kolay olduğunu söylüyorlar. Bu o kadar kolay bir şey değil. Bizim üslubumuzda Bornova'yı daha ileriye taşımak var. Bunlar bizim için çok ulvi görevler. Bu stadın bizim dönemimizde yapılması da bizim için büyük bir onur. Ama biz bunlarla kalmayıp daha farklı ve olumlu projelere imza atmak istiyoruz. Esasında bu tarz yatırımları devletin merkez organlarının yapması gerekiyor. Çünkü biz belediyelerin park, bahçe, temizlik gibi yerine getirmesi gereken farklı sorumlulukları var. Büyükşehir Belediyemizin de yanımızda olmasıyla bu projeyi gerçekleştiriyoruz. İzmir'de merkez yönetimin yapması gerekenleri yerel yönetim yapıyor, yeterli destek gelmiyor. 



Sporda ilklerin başkenti


Vatandaş hükümetin desteği olmadan Bornova ve Büyükşehir Belediyesi'nin kendi imkanlarıyla çalışmaları gerçekleştirdiğinin farkında mı? 


Bilincinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü sürekli olarak vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Spor, Bornova'da çok önemli. 1877 yılında Türkiye'de futbolun ilk oynandığı ver Bornova. Türkiye'de ilk atletizm müsabakasının ve bisiklet yarışmasının yapıldığı yer Bornova. Bu kadar ilklerin olduğu bu kentte sporun başkentliğini yapacak olmak bizler için büyük bir onur. İzmir'imizin güzide kulüpleri var. 

Onlara burada ev sahipliği yapacağız. Bornova'da 38 tane amatör spor kulübümüz var. Gençlerimizi bu yönde teşvik etmeye çalışıyoruz. Çünkü bütün kötü alışkanlıkların önüne spor, eğitim ve kültür ile geçilebileceğini düşünüyoruz. 



Altındağ Spor Salonu çalışmaları devam ediyor. Bununla ilgili sizden bilgi alabilir miyiz? 


Altındağ Spor Salonu 20 milyon TL değerinde çok önemli bir yatırım. Büyükşehir Belediyemizin yüzde 70 oranında bir katkısı söz konusu. Birçok spor müsabakasının yapılabileceği salonun seyirci kapasitesi ise 2500. Spora yapılan yatıran, insana yapılan yatırım en yüce yatırımdır. Bu yatırımlar sayesinde Bornova'da ve İzmir'in genelinde yaşayan çocuklarımızın daha sağlıklı ve daha başarılı olacağına inanıyoruz. Bütün kulüplerimiz ile birlikte çalışıp spor dallarının hepsinde, bütün yaş gruplarında başarılara imza atılması için elimizden geleni yapıyoruz. İyilik ve güzelliklerin kent insanlarının tamamının sporu sevdiği zaman geleceğine inanıyoruz. Buradan ilk defa duyuruyorum, Karaçam köyünde gençlerin oyun alanlarının içinde olduğu, ekolojik denge korunarak inşa edilen, dileyen yurttaşımızın kamp yapabileceği yeni alanlar hazırlamaya çalışıyoruz. Bizim dönemimizde Bornova'da tüm sporcularımızı, futbol kulüplerimizi, müsabakaya gelen tüm takımları ağırlamak bizim için onur olacak. 

Çocuklarımızın başarısı her zaman bizim başarımız.



Bornova'daki takımların ve sporcuların basanlarını sıklıkla duyuyoruz. Bu başarıda sizin sporcular ve takımlarla sürekli diyalog halinde olmanızın etkisi var mı? 


Etkisi varsa çok büyük mutluluk duyarım. Çünkü sporu çok seviyoruz. Bütün arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın, belediyedeki hocalarımızın ve eski yönetimlerin bu başarılarda paylan var. Bu yüzden çocuklarımızın başarısı her zaman bizim başarımız. Gençlerimizin hayatına yaptığımız bu yönlendirmeler, yatırımların haklılığını onların elde edeceği başarılar gösterecektir. "Bornova Bizim" mantığı ile hizmet veriyoruz 



Görüldüğü üzere bütçenizin büyük bir çoğunluğunu altyapı ve temizlik yatırımlarına ayırmışsınız. Bu konuda ne gibi çalışmalarınız var? 


Göreve gelir gelmez anket çalışması gerçekleştirdik. Vatandaşımızın başlıca şikayetlerini tespit etmeye çalıştık. Çıkan sonuca göre bir bütçe hazırladık. Doğal olarak herkesin talebi, istekleri sonsuz. 

Ancak belediyelerin, yönetimlerin ya da şirketlerin bütçeleri sınırlı. Bu yüzden gelen kaynakları doğru yerlere aktarmak gerekiyor. Biz de bu şikayetlere göre temizlik işlerimizin, park bahçelerimizin ve fen işlerimizin bütçelerini artırdık. Ekiplerimizi teknik ekipman anlamında yenileyerek ve kent çapında "Bornova Bizim" mantığını insanlara yerleştirerek temizlik hareketini başlattık. Mahallelerimizdeki en dip noktalara kadar temizlik hizmetini götürmeye çalışıyoruz. Burada vatandaşlarımızın da desteğine ihtiyacımız var. En büyük temizlik kirletmemektir. 

Bütün vatandaşlarımızın bu anlayışa sahip olduklarını biliyorum. Onların da yardımıyla bu anlamda Bornova'da başarıya ulaşacağız. Bizim bütçemizi kısmamız, diğer kültür sanat-etkinliklerini kıstığımız anlamına gelmiyor. Tam aksine bu aktivitelerimizi de artırdık. Sadece Mayıs ayında 70 etkinlik gerçekleştirdik. Bu etkinliklerimizi az bütçeye destek olan paydaşlarımız ile birlikte yaptık. Sosyal işler ve kültür müdürlüğümüzle birlikte çok ciddi işlere imza atıyoruz. Farklı yerlerdeki vatandaşlarımızı yaptığımız etkinliklerle biraraya getiriyoruz. Bizim en büyük amacımız yaptığımız etkinliklerde farkındalık yaratmak. Bunları yapabilmemiz için eğitimi de elden bırakmamak lazım. Bütün personelimiz ve paydaşlarımız ile birlikte Aşık Veysel Rekreasyon Alanında eğitim seminerleri düzenledik. Bornova Belediyesinde staj yapan genç kardeşlerimizin eğitimleri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Onların CV'lerinde belediyemizin isminin yazması çok önemli. Bornova Belediyesinde bulundukları süre zarfının ne kadar önemli olduğu, bir çok deneyim kazanmaları ve bunlardan çıkaranlarda bulunmaları bizim öncelikli amacımız. Aynca Sosyal İşler Müdürlüğümüz aracılığıyla hiçbir yurttaşımızın yatağa aç girmesini istemiyoruz. Bu çerçevede yapılan "Dost Market" projemiz çok kabul gördü. Dolayısıyla bütçeyi sınırlamış olsak dahi bu projelerimizi paydaşlarımızla gerçekleştiriyoruz. Dost Kart sahibi öğrencilerimiz gençlik merkezimizden ve belediyemizin diğer imkanlarından rahatlıkla faydalanabiliyorlar. Günde 400'e yakın öğrencimiz yemek imkanından faydalanıyor. Çamaşırhanede çamaşırlarını yıkayabiliyor, ücretsiz Wİ-Fİ kullanabiliyor, çay ya da kahve içip kütüphanemizden istediği çalıştıkları yerde iş sahibi olabiliyorlar. Kadınlarımızın hayata katılması ve ekonomiye katkılarının olmasını istiyoruz. Ayrıca kadın kooperatifi kurduk. Kadınlarımızın belediyemiz kurslarında çeşitli kollarda eğitim almasını sağlıyoruz. Daha sonra da eğitimleri sonucu ürettikleri ürünlerin kooperatif ve belediyemiz kanalıyla tanıtımını sağlıyor ve satışını gerçekleştiriyoruz. 



Dost Market projesinden bugüne kadar kaç kişi faydalandı? 


Yaptığımız çalışmalar sonucunda bu projeden 2576 hane faydalanıyor. Ailelerimiz belirli periyotlarda ücretsiz dağıttığımız kartlarla alışverişlerini gerçekleştiriyor. Şu anda 2. şubemizi de açtık. Biri Bornova merkezde diğeri ise Altındağ'da. Burada adaletsizlik olmaması için detaylı inceleme sonrasında yardım kartlarını dağıtıyoruz. 12 bin ailenin arasından yardıma en çok ihtiyacı olan öncelikli ailelerimiz seçildi. Ailenin maddi durumu, ailedeki nüfus sayısı, okuyan çocuk sayısı gibi etkenler önceliklerimiz oldu. Gerçekten ihtiyacı olan insanlarımıza, rencide etmeden gıdadan tekstile kadar 300 farklı ürün arasından alışveriş yapma imkanı sunuyoruz. Pek çok kente örnek bir proje olmasını istiyoruz. 



Dost Kart projesi 


Dost Kart projenizde neler var? 


Dost Kart'ta üniversitemizle ve esnaf odamızla ilgili yapmış olduğumuz bir protokol var. Şu an 300'e yakın esnafımızdan öğrenci arkadaşlarımız Dost Kart kitabı alıp okuyabiliyorlar. Bornova bir üniversite kentidir. Bu yüzden çeşitli paydaşlarımızla birlikte üniversite kenti olarak yatırımlanmızı gerçekleştiriyoraz. Birlikte çalışıyoruz, birlikte eğleniyoruz ve eğitimi birlikte gerçekleştiriyor, var olan sorunları da birlikte aşmaya çalışıyoruz. 

Mesela üniversite öğrencilerimiz ilkokul, ortaokul, ve lise düzeyinde öğrencilerimize derslerinde yardımcı oluyorlar. 2 bin yurttaşa belediye dışında iş imkanı sağladık 



Belediyeler her zaman iş kapısı olarak görülmekte. Siz başlattığınız bir proje ile işsizlik sorununa büyük oranda çare buldunuz. Bu projeyi açıklayabilir misiniz? 


Ülkenin ve İzmir'in en büyük sorunlarında birisi işsizlik. Biz de esnafımız, sanayicilerimiz, İŞKUR ve paydaşlarımızla bir protokol üzerinden sorunu çözmeye çalıştık. 2 bine yakın yurttaşımıza belediye dışında iş imkanı sağladık. Hala bu çalışmamız devam ediyor. Ege Üniversitesi ve MTK ile yapmış olduğumuz protokol gereğince her 2.5 ayda bir 60 kadın vatandaşımıza eğitim imkanı sunuyoruz. Hem eğitim alıyorlar, eğitimleri biter bitmez de Amacımız çok insana dokunmak, yardımcı olmak. Dolayısıyla bizim dönemimiz kadınların ve çocukların dönemi olmalı diyoruz. Çünkü kadınlarımızın ve çocuklarımızın mutlu ve huzurlu olması demek bütün ailenin mutlu ve huzurlu olması demektir. Kadınlarımıza belediyemizde de daha fazla yer veriyoruz. Çalışanlar arasında kadın sayısı artırıyoruz. 


Yenigün (İzmir) 


Geri Dön