21 / 05 / 2024

Ölüm aylığı alanlar dikkat! 15 bin TL ödenecek! Başvurmayan hakkını kaybediyor!

Ölüm aylığı alanlar dikkat! 15 bin TL ödenecek! Başvurmayan hakkını kaybediyor!

Türkiye'de SSK veya Bağkur’lu anne veya babasının vefatı sebebiyle yetim kalan binlerce kız çocukğuna maaş bağlanıyor. Peki bu imkanlardan kimler faydalanabiliyor? Evlilik durumunda bu yardımlar devam ediyor mu? İşte ayrıntılar...



Çeyiz parası miktarı ne kadar?

Devlet tarafından ölen kişinin kız çoçuklarına verilen maaşın evlenmesi durumunda kesilmesiyle aldıkları çeyiz parasının miktarı ilgililer tarafından merak ediliyor. Peki, bu yıl çeyiz parası ne oldu? 

Söz konusu çeyiz parasının miktarını, kız çocuklarının her ay aydıkları yetim aylığı tutarı belirliyor. 2022 senesi itibarıyla en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL oldu. Böylece en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 TL olarak verilen yetim parası, evlenirken 24 ay için en az toplam 15 bin lira çeyiz parası olacak şekilde ödenecek. Çeyiz parası 1 defaya mahsus verilmektedir.

Ölüm aylığı alanlar dikkat! 15 bin TL ödenecek! Başvurmayan hakkını kaybediyor!

5 yıl kuralı var

Söz konusu yardım 2008 yılından itibaren yetim aylığı alan kız çocuklarına veriliyor. Böylece bu paradan faydalanmak için iki kriteri taşımak gerekiyor. Bunlardan ilkini, ‘yetim aylığı almak’ olurken ikincisi ise ‘yetim aylığı alırken evlenmek’ olarak şartı konuluyor. 
Destekten faydalanabilmek için SGK ilk müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezilerine başvurmak gerekiyor. Başvuru nikahın kıyıldığı tarihten sonra 5 yıl içinde gerçekleştirilebiliyor. Evlendiği zamandan itibaren 5 yıl içinde evlenme ödeneği başvurusunda bulunmayan, bu hakkını kaybediyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön