Ölünceye kadar bakma akdi ne demektir?
Ölünceye kadar bakma akdi ne demektir? Ölünceye kadar bakma akdi nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir? Ölünceye kadar bakma akdi hakkında merak ettiklerinizin haberimizin devamında yer alıyor..
Ölünceye kadar bakma akdi ne demektir?
Taşınmaz malikin , kendisine ölünceye kadar bakıp beslemek ve görüp gözetmek şartıyla , bunu sağlayacak kişiye taşınmazını devretmesini sağlayan işleme ölünceye kadar bakma akdi deniyor. Ölünceye kadar bakma akdine ilişkin sözleşmeler, tapu sicil müdürlükleri, noterler veya sulh hakimi tarafından düzenlenebiliyor. İşleme ilişkin sözleşme sulh hakimi veya noter tarafından düzenlenmiş ise sözleşmenin tapu sicil müdürlüğüne ibrazı ile malik veya temsilcisinin tescil talebinde bulunması gerekiyor. Sözleşmede tescilin, taşınmazı bu şarta bağlı olarak devralacak kişi tarafından talep edileceği yer almışsa, bu takdirde tescil bu kişi tarafından talep edilebiliyor.
Bakım alacaklısı sadece gerçek kişiler olabiliyor. Bakım borçlusu ise gerçek kişi veya tüzel kişiler olabiliyor.
Ölünceye kadar bakma akitlerinin tapu sicil müdürlüğünde düzenlenen diğer akitli işlemlerden farkı resmi senede iki şahidin iştirak etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca resmi senet özel bir düzenleme şekline tabi oluyor. Bunların nedeni ise ölünceye kadar bakma akitlerinin yasa gereği resmi vasiyet şeklinde tazminin zorunlu olması olarak belirtiliyor.
Ölünceye kadar bakma akdi için gereken belgeler..
*Akit Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılacak olan akitlerde;
- Söz konusu taşınmaz malın tapu senedi.
- Bakım alacaklısı, bakım borçlusu veya yetkili temsilcilerinin ve iki tanığın fotoğraflı nüfus cüzdanları.
- Bakım alacaklısının bir, bakım borçlusunun iki adet fotoğrafı.
- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
*Akit Noter veya Sulh Hakimliğinde yapılacak akitlerde;
- Kanuni şekline uygun olarak düzenlenmiş sözleşmenin aslı veya onaylı örneği.
- Sözleşmede bakım borçlusuna, taşınmaz malın adına tescilini isteme yetkisi verilmişse, borçlunun yazılı istemi yeterlidir. Sözleşmede bu yetki verilmemişse tescil için bakım alacaklısının (taşınmazı temlik edenin) istemi veya mahkeme kararı.
- Bakım borçlusunun bir adet fotoğrafı.
- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com