28 / 04 / 2024

Ölünceye kadar bakma akdi nasıl yapılır?

Ölünceye kadar bakma akdi nasıl yapılır?

Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt ettiği ölünceye kadar bakma akdi nasıl yapılır? Sözleşme mirasçılar tarafından bozulur mu?



Ölünceye kadar bakma akdi nasıl yapılır?

Ölünceye kadar bakma sözlemeleri iki tarafa borç yükleyen ve niteliği gereği resmi vasiyetname şeklide Sulh Hakimi, Noter veya tapu memuru tarafından yapılan sözleşmeler olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu sözleşme, bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmesini ifade ediyor.


Sözleşme mirasçı olabilecek kişilerle de yapılabiliyor. Nitekim, Borçlar Yasasının 511. maddesi, bakım alacaklısı yönünden gerçek kişi olması dışında özel bir nitelik öngörmüyor. Sözleşme yapılırken şekil şartına uygun hazırlanması gerekiyor. Aksi halde, şekil şartlarına uyulmaması halinde sözleme geçerli sayılmıyor. 


Ancak sözleşmeden doğan bütün yükümlülükleri yerine getiren bakım borçlusuna karşı, sonradan şekil noksanlığı nedeniyle sözleşmenin iptalini istemek iyi niyet kuralları ile bağdaşmaz olup; Bu nedenle Yargıtay, sözleme yükümlülüğünü yerine getiren bakım borçlusu aleyhine sözleşmedeki şekil noksanlığı nedeniyle açılan davalarda, bakım borçlusu lehine karar vermiştir.   


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile ilgili olarak mirasçılar ;

Herhangi bir süreye tabi olmadan muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açabiliyor.


Ayrıca mirasçılar, saklı pay haklarını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı ispat edilerek tenkis davası açabilirler. Bu dava saklı payın zedelendiğini öğrendiği tarihten itibaren 1 yıl (en geç ölüm tarihinden itibaren 10 yıl) içinde açılıyor. Öğrenme tarihini davacı ispat etmesi gerekiyor. Davalı da mahkemede bunun aksini ispat ediyor. 


Mirasçının açabileceği bir diğer dava ise; Ehliyetsizlik nedeniyle tapu iptali davası olabiliyor. Bu dava da herhangi bir süreye tabi tutulmuyor.


Bunun yanı sıra hata hile korkutma nedeniyle tapu iptali davası açılabiliyor. Bu da öğrenme tarihinden itibaren 1 yıllık süreye tabi tutuluyor.


Ancak, mirasçılar sözleşmenin yerine getirilmediği örneğin bakım borçlusunun bakım alacaklısına bakmadığı gerekçesiyle tapu iptali ve tescil davası açamıyor. Bu hak sağlığında bakım alacaklısına ait oluyor.


Ölünceye kadar bakma akdi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön