22 / 12 / 2024

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?

Her türlü menkul ve gayrimenkul mallar, ölünceye kadar bakma sözleşmesine konu olabiliyor. Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Anne-Baba ile bir çocuğu arasında yapılabiliyor. Peki, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?



Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Her türlü menkul ve gayrimenkul mallar, ölünceye kadar bakma sözleşmesine konu olabiliyor. Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Anne-Baba ile bir çocuğu arasında yapılabiliyor. 


Ancak bu sürçete bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Sözleşme kapsamında belirtilen devre konu malların miktarı, diğer mirasçıların haklarını zedelemeyecek şeklide makul miktarda olması gereliyor.


Aksi durumda yargıtay, Sözleşme ile devredilen malın, toplam malvarlığına oranını dikkate alarak karar vermekte, makul sınırı aşan sözleşmeleri muris muvazaası olarak değerlendirip iptal ediyor. 


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmaz.


Sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir.Peki, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nerede yapılır?

Ölünceye Kadar Bakma sözleşmesini, Noter, Sulh Hukuk Hakimi veya Tapu memuru düzenleyebilir. Tapu memuru, yanlızca konusu taşınmaz olan sözleşmeleri yapabilir. 


Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi, resmi şekilde (Resmi vasiyetname şeklinde) Resmi memur, iki tanık ve  taraflarının huzurunda yapılır. 


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön