01 / 01 / 2025

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi resmi vasiyetname şeklinde düzenlenirse geçerli oluyor. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi bakılan kişinin tek taraflı isteğiyle olabiliyor. Sözleşmeye göre bakan kişi tüzel kişi de olabiliyor...




Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi!


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, sözleşme yapan taraflardan birisinin, diğerine; ölünceye kadar bakma ve kendisini gözetme şartıyla, bir malvarlığını veya birtakım mallarını mülk olarak vermesi borcunu doğuran bir sözleşme oluyor. Borçlu, alacaklı tarafından mirasçı atanmışsa, bu sözleşme hakkında miras sözleşmesi hükümleri uygulanıyor. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi bakılan kişinin tek taraflı isteğiyle olabiliyor.


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılma şekli resmi vasiyetname şeklinde düzenlenirse geçerli oluyor. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi için aranan şartlar kısmında ölünceye kadar bakılacak olan kişinin gerçek kişi olma şartı bulunuyor.


Küçük veya kısıtlıların ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlemesi ancak kanuni temsilcileri vasıtasıyla oluyor.


Ölünceye kadar bakılacak olan kişi, evli olabilir. Sözleşme evli iken yapılmışsa, bakılan kimse, bakan kimse ile birlikte ikamet edebilir. Ölünceye kadar bakacak olan kişi sözleşmeden sonra evlenmişse, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshini bakılan taraf, tek taraflı olarak yapabiliyor. Bakan kişi tüzelkişi de olabiliyor. 

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi başkasına devredilemez. Sözleşmede bakılan kişinin, bakan kişinin ev topluluğuna girmesi şartı belirtiliyor.


Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, aksine hüküm yoksa ve bakılan kişinin oturacağı ev oturmaya elverişli ise ayrı bir evde kendisine bakılmasını isteyemez. Bakılan kişinin beslenmesi için bakan kişinin ailesinin yemeğine katılması gerekiyor.


Bakan kişi; bakılan kişinin haline uygun cep harçlığını, geçimini, temizliğini, sağlığının korunmasını, ilaçlarını ve ölümü halinde de defin ve mezar masraflarını karşılamak zorundadır.



Miras hukukunda hibe!
Miras paylaşımında anlaşamama!
Mirasa hangi mahkeme bakar?
Mirastan men etmek!
Mirastan feragat!
Mirastan feragat sözleşmesi iptali!
Miras sözleşmesinin iptali!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön