04 / 01 / 2025

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali!

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mal sahipleri, kendisine ölene kadar bakan kimseye mal varlığını bırakabiliyor. Peki bu sözleşme hangi hallerde iptal edilir? İşte ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali..



Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali!

Borçlar Kanunu gereğince mal sahipleri, ölünceye kadar bakma sözleşmesi imzalayarak, kendisine ölene kadar bakan kimseye mal varlığını bırakabiliyor.


Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kanun gereğince bakım borçlusu, bakım alacaklısı tarafından mirasçı atanmışsa, ölünceye kadar bakma sözleşmesine miras sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanıyor.


Sözleşmenin, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekiyor. Aksi halde sözleşme geçerli olmuyor.


Sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterli oluyor. Peki ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali nasıl olur?


Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali ve tenkisi

MADDE 615- Bakım alacaklısı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yüzünden kanuna göre nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getirme imkânını kaybediyorsa, bundan yoksun kalanlar sözleşmenin iptalini isteyebilirler.


Hâkim, sözleşmenin iptali yerine, bakım borçlusunun ifa edeceği edimlerden mahsup edilmek üzere, bakım alacaklısının nafaka yükümlüsü olduğu kişilere nafaka ödemesine karar verebilir.

Mirasçıların tenkis ve alacaklıların iptal davası açma hakları saklıdır.


Bakım alacaklısı ölürse ne olur


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön