Ömer Cihad Vardan: İstihdamdaki yükselişe inşaat sektörü destek oldu!
Ömer Cihad Vardan, istihdama, inşaat sektöründen 1,7 puanlık katkı geldiğini ifade etti
Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, toplamda yüzde 7,7 oranında artan istihdama, hizmetlere inşaat sektörlerinden sırasıyla 3,1 ve 1,7 puanlık katkılar geldiğini belirtti.
Vardan, yazılı açıklamasında, Ekim 2011’de yüzde 9,1 olarak gerçekleşen işsizlik oranının, geçen yıla göre düşüş göstermeye devam ettiğini, eylül ayına kıyasla görülen 0,3 puanlık artışın kısmen mevsimsel etkilerden, kısmen de son çeyrek itibariyle büyümede görülebilecek yavaş bir düşüşten kaynaklandığı kaydetti.
Son 1 yılda istihdam edilenlerin sayısının 1,5 milyon kişi arttığına değinen Vardan, "Şüphesiz bu artışın yüzde 75’lik kısmının tarım dışı sektörlerden geldiğini görmek de memnuniyet vericidir. İstihdam piyasalarındaki gelişmeler, sektörel bazda değerlendirildiğinde ise toplamda yüzde 7,7 oranında artan istihdama, hizmetler ve inşaat sektörlerinden, sırasıyla 3,1 ve 1,7 puanlık önemli katkılar geldiğini gözlemlemekteyiz. Bu da, istihdam piyasalarının motor gücünün inşaat ve hizmetler sektörleri olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
Vardan, Merkezi Yönetim Bütçesinin, aralık ayında 17,9 milyar lira açık verdiğini ve 2011 yılını 17,4 milyar lira açıkla kapattığını hatırlatarak, şu görüşlere yer verdi:
"Bu, 2010 yılına kıyasla yüzde 57 oranında azalmaya, bir başka deyişle, bütçe yönetiminde ciddi bir iyileşmeye işaret etmektedir. Zaten bütçe 2011 yılı boyunca birçok kere fazla da vererek sıra dışı bir performans gösterdiğini ispatlamıştır. Aralık ayında ise cari transferlerde ve sermaye giderlerinde gözle görülür bir artış görülmesi, giderlerin gelirlerin oldukça üzerinde
gerçekleşmesinin ve yılın açıkla kapatılmasının ana nedenleri olmuştur. Bu minvalde, Van depreminin de bütçe üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, yüzde 8 civarında bir yıllık büyüme olacağı göz önüne alındığında, MÜSİAD olarak geçtiğimiz aylarda bütçeyle ilgili olarak kamuoyuyla paylaştığımız öngörümüz doğrultusunda, bütçenin GSYH’ya oranının yüzde 1,5 oranının bile altında kalacağı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, 2011 yılında bütçe, OVP’de yüzde 1,7 olarak belirlenen hedefe ulaşmakla kalmayıp bundan daha da iyi bir seviyeye inmeyi başarmıştır. Böylece, özellikle Avrupa ülkelerinin oldukça kötü bir mali performans sergilediği 2011 yılında Türkiye, mali politikadaki başarısını ispatlamıştır."
AA