28 / 04 / 2024

Ömer Dinçer: İzmir'i İzmirli firmalar dönüştürmeli!

Ömer Dinçer: İzmir'i İzmirli firmalar dönüştürmeli!

Yenigün gazetesi yazarı Ömer Dinçer bugünkü yazısında İzmir'in dönüşümünü kaleme aldı. İşte Ömer Dinçer'in o yazısı...




Yenigün gazetesi yazarı Ömer Dinçer bugünkü yazısında İzmir'in dönüşümünü kaleme aldı. İşte Ömer Dinçer'in o yazısı...


Amerika'da konut sisteminin neden olduğu 2008 global krizi henüz net bir şekilde yaşantımızdan çekip gitmemişken alınan önlemler sayesinde bir çok sektör, krize karşı bahçesinin önüne demir kalkan örmeyi bildi. Dünya'nın en büyük ekonomisinde patlak veren bu kriz, aynı sektörde Türkiye'yi deyim yerindeyse sıyırarak geçti. Demir ve beton fiyatlarındaki artışa rağmen, siyasetin sağladığı ekonomik tedbirleri arkasına alan inşaat sektörü pek çok batılı ülkenin aksine çöküş yaşamadı.


O günlerden bugünlere... O gün “Acaba çöker mi?” endişesinin bir hayli tavan yaptığı sektör, aradan geçen 8 yılın ardından Türkiye'de devasa kentsel dönüşümlerin altına, büyük ölçüde özsermayesi ile imza atıyor.


Bugün İzmir'de bir marka haline gelmiş, sadece adıyla inşaata başlamadan satış yapmaya başlayan firmalarımız oldu. Vatandaşın güveni öyle bir etkili oldu ki... Güvenle sulanan tohumlar fidan, fidanlar ağaç, ağaçlar da anıt oldu. Bugün özellikle Turan, Mavişehir ve Yeşilova gibi bölgeler başta olmak üzere, sağlıklı ve lüks konut üretimini uygun fiyatlarla gerçekleştirmeyi başaran bu firmalar, İzmir'in “kendinden dönüşümüne” inanılmaz bir katkı sağladı.


Ben arazi bulma konusunda sıkıntılar yaşayan İstanbul'un kısa vadede konutta yakaladığı başarılı dönüşümü İzmir'e teslim edeceğine ve İzmir'in konut stoğunu bu sayede sağlıklı bir hale getireceğine inanıyorum. Açık olan bir şey varsa, kentin korku ile beklediği olası 6,5 şiddetindeki bir depremden bizi koruyacak yegane unsur, kentin bir an önce dönüştürülmesidir.


Nasıl mı?


Dinleyin...


Folkart, gayrimenkul sektörüne yön veren şirketlere yönelik olarak düzenlenen Real Estate Stars ödüllerinde, ilk 10’a girerek çok önemli bir başarı kazandı. Bakın bu başarı o kadar önemli ki, Folkart, İstanbul dışından ödül alan ilk 10’daki tek firma oldu.


2015 yılı içerisinde En Çok Ciro Yapan Şirketler” sıralamasında ilk 10’a girme başarısını gösteren Folkart’ın ödülünü alan Folkart Yapı Genel Müdürü Metin Sancak “Bugüne kadar İzmir’e 2 milyar lira değerinde yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte projelendirme aşamasında olduğumuz ve inşaatına başladığımız 11 farklı projemiz ile toplamda 5 milyar lira yatırım değerine sahip projeleri gerçekleştirmiş olacağız” açıklaması yapmış. Metin Sancak çıtayı öylesine yukarıda tutmuş ki, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Folkart'ın Türkiye'nin en büyük inşaat şirketi olma hedefini dile getirmiş.


Ben, önümüzdeki süreçte İstanbul, Bursa, Aydın, Manisa gibi şehirlerde de yatırım yapma planı olan Folkart'ın bu hedeflerine rahat bir şekilde ulaşacağını düşünüyorum.


Diyeceğim o ki; Folkart İzmir'den doğup Türkiye'ye hatta tüm Dünya'ya adını duyurmuş önemli ve güvenilir bir  İzmir  markası haline gelmiştir. Çok kısa bir süre zarfında konutta inanılmaz bir değişim ve gelişim yaşayan ülkemizin bu sektörde en iyi 10 markasından biri halini almak herkesin alkışlaması gereken bir başarı hikayesidir.


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Van Depremi'nin ardından çıkarılan kentsel dönüşüm kanununu İzmirli firmalar vasıtasıyla adilane bir biçimde hayata geçirebileceğini düşünüyorum. Kadifekale ve Gürçeşme'de çok önemli bir araziyi kente hediye edip kusursuz bir dönüşüme imza atan Büyükşehir, Folkart gibi firmaların konut tecrübesinden sonuna kadar yararlanmalıdır. 2008 krizine rağmen Türkiye'de dizleri üzerine çökmemiş bu sektör, Folkart gibi muhteşem bir markayı İzmir'e kazandırmıştır. Folkart'ın başarısı da açıkça göstermiştir ki;


İzmir'de kentsel dönüşüm bir an önce yapılmalıdır. Ve hiçbir İzmir arazisi, İstanbullu firmalarca değil, bizzat marka haline gelmiş İzmirli firmalar tarafından dönüştürülmelidir.



Ömer Dinçer/Yenigün


Geri Dön