29 / 04 / 2024

Ömer Faruk Çelik: Sinpaş GYO'nun 500 milyon TL'lik yatırımı kızakta bekliyor!

Ömer Faruk Çelik: Sinpaş GYO'nun 500 milyon TL'lik yatırımı kızakta bekliyor!

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 500 milyon TL'lik yatırıma hazırlandığını ancak imar yönetmeliğinden korktuğunu söyledi. Belediye meclisinde alınan kararla yatırımların çöp olabildiğini kaydeden Çelik "müktesep hak gerekiyor" dedi



Gayrimenkul sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesinin İmar Yasası ve yönetmelikleri olduğunu söyleyen Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yatırımların artması için Türkiye'deki imar Kanunu'nun değişmesi gerektiğini savundu. Çelik, "500 milyon TL'lik yatırım yapacağım ama İmar Kanunu beni korkutuyor" dedi. Türkiye'de İmar Kanunu'nun tamamen kamunun gücünü elinde tutan bir sistem olduğunu belirten Çelik şöyle konuştu: "Gayrimenkul geliştiricilerinin kaderi kamu yöneticisinin iki dudağının arasında. Bu kuralların en kısa sürede değiştirilmesi gerekiyor." Kamu yararına imar düşürülmesi durumunda devletin oluşan zararı karşılaması gerektiğini söyleyen Çelik, "Belediyenin imar yönetmeliklerinin değişmesi lazım. Projeye yatırım yapıp başlasak, belediyenin 'kamu yararına yüzde 50 imarını düşürdüm' deme hakkı var. Yaptığımız harcama çöpe gidiyor. Buna rağmen gel yatırım yap diyorlar. Bu bir risk. 500 milyon TL'lik yatırım yapacağım ama İmar Kanunu beni korkutuyor" dedi.

'MEVCUT PLAN MÜKTESEP HAK OLSUN'
Yatırımcının hakkının ne olduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik şöyle konuştu: "Araziyi alırken mevcut imar planı neyse, bu bizim için müktesep hak olsun. Belediyeler bu imar planlarını yine kamu hakkı için değiştirsinler ama bizim zararımızı ödesinler. Belediyeler yeni düzenleme yaparsa, eski hakları gözetmeli."

'TÜRKİYE'DE GYO SAYISI ÇOK AZ'
Şirketlerin sermaye yapısının güçlenmesi için teşvik olması gerektiğini söylene Çelik, “Türkiye'de sadece 24 adet GYO var ve bizim gibi gelişmesini hızla sürdüren bir ülke için bu çok az" diye konuştu.

'Ortaklıktan korkmayın'
Bugüne kadar yaptığı projelerde, çeşitli firmalarla ortaklık yaptıklarını belirten Ömer Faruk Çelik, KOBİ'ler ve büyümeyi hedefleyen şirketler için önerilerde bulundu. "Başarının birinci kuralı: Herkes bildiği işi yapacak" diyen Çelik, firmaların küçük olsun benim olsun mantığından çıkmaları gerektiğini savundu.

İstanbul obez şekilde genişliyor'
Konut projelerinin merkezdeki arazi pahalılığından dolayı şehir dışına kaydığını dile getiren Çelik, "Şehir obez bir şekilde genişliyor, istanbul'da merkezde iş yapmak çok pahalı ama bu doğru bir büyüme değil. Obez değil, daha şık büyümek gerekiyor" dedi. Şehir merkezinde metrekaresi 10 bin dolardan konut satıldığını belirten Çelik, "Merkezdeki pahalı projeleri kaç kişiye satabilirsiniz ki" dedi.

Yelda Akgün/Habertürk


Geri Dön