22 / 12 / 2024

Kayseri'ye 550 milyon TL'lik yatırım yapıldı!

Kayseri'ye 550 milyon TL'lik yatırım yapıldı!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik Kayseri'ye geçen yıl sadece büyük projelere 550 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını açıkladı. Bu yıl da yatırımların arttığı bilgisini verdi. 



Para Dergisi'nin ekinde yer alan habere göre Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, geçen yıl sadece büyük projelere 550 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu yıl da yatırımlarımıza artırarak devam ettik. Buyıl başından bugüne kadar 400’den fazla ihale yaptık. Toplam 700 noktada Büyükşehir Belediyesinin şantiyesi var” dedi. Başkan Çelik sorularımızı şöyle yanıtladı: BÜYÜKŞEHİR Belediyesinin yapmış olduğu yatırımlarla Kayseri’de ekonominin lokomotifi olduğunu vurguluyorsunuz.

 

Ne ölçüde bir katkıdan bahsediyorsunuz? 

Günümüz dünyasında hem ülkeler hem de şehirler arasında müthiş bir yarış ve rekabet yaşanıyor. Dünyada, adı ülkesinin önüne geçmiş çok sayıda şehir var. Bu şehirler bir an bile durmaksızın sahip oldukları değerleri yenilemeye, geliştirmeye ve uluslararası arenada pazarlamaya devam ediyorlar. İşte bu yüzden biz de Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak ülke çapında elde ettiğimiz bu zirve noktayı korumak için yeni projeler geliştiriyoruz. Şehir içi ulaşımı rahatlatacak köprülü kavşaklar, yeni üretim bölgeleri, sosyal ve kültürel mekanlar ile kentsel dönüşüm faaliyetleri bunların başında geliyor.

Yaşadığımız şehirler ve dolayısıyla ülkemizi kalkındırmak istiyorsak bir taraftan kamu olarak bizler, bir taraftan da özel sektör çok çalışmaya mecburuz. Büyükşehir Belediyesi olarak biz Kayseri’nin en önemli yatırımcı kuruluşu durumundayız. Adeta ekonominin lokomotifi halindeyiz. Geçen yıl sadece büyük projeleri kastederek ifade ediyorum 550 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bu yıl da yatırımlarımıza artırarak devam ettik. Bu yıl başından bugüne kadar 400’den fazla ihale yaptık. Toplam 700 noktada Büyükşehir Belediyesi’nin şantiyesi var. Sadece 400’e yakın noktada altyapı kuruluşumuz olan KASKİ çalışıyor. Şehrin tamamında ve tüm ilçelerde varız. Bu seneki cari harcamalarımızla birlikte piyasaya verdiğimiz para 1 milyar TL’yi geçti. Hem bu şekilde direkt ekonominin içindeyiz, hem de yeni üretim alanları oluşturarak ve üretimi teşvik ederek şehrimizin ve şehrimizde yaşayanların ekonomisini büyütmeye devam ediyoruz.

 

Üretim alanları oluşturmak ve üretimi desteklemek yönünde hangi projeleriniz var?

Bizler klasik belediye hizmetlerinin yanı sıra şehir ve ülke ekonomisini büyütmek için de projeler üretiyor ve hayata geçiriyoruz. Küçük esnafın işini büyütmesi için ana unsur iş yeri. Bu sorunun aşılmasına yönelik esnaf siteleri ile ticaret ve sanayi siteleri yapımında Kayseri’de örnek projelerimiz var. Bu tür projelerimiz Ankara’da meslek birliklerince örnek gösteriliyor. Bunlardan birisi olan Mobilyakent projesi içinde 1100 işyeri var. Adeta Türkiye’nin mobilya üssünü kurduk. Yeni üretim alanları olarak en önemli projemiz Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi projemiz. Eylül ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da katılımlarıyla temelini attığımız Beydeğirmeni Toplu Besi Bölgesi projemiz sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük besi üretim bölgesi olacak. Kent merkezine yarım saat uzaklıktaki Beydeğirmeni bölgesinde 5,5 milyon metrekarelik bir alanı temin ettik. Burası 80 bin baş besinin yapılacağı, her yıl Kayseri ekonomisine 800 milyon TL sıcak parayı sokacak bir bölge olacak. En az 4 bin kişiye doğrudan iş kapısı olacak bir proje. Toplam yatırım bedeli 1 milyar TL olan projenin yol ve alt yapı çalışmalarının yanı sıra talep toplama işlemlerine de başladık. Burada farklı büyüklüklerde 800 besi ahırı arsası oluşturuyoruz. Tüm alt yapı Belediyemiz ve bağlı kuruluşlar tarafından yapılacak. Burada karantina bölgesi, kesimhaneler, Veteriner üniteleri ve hayvan kliniği gibi birimler olacak. Hayvan atıklarının toplanması ve bertaraf işini Bü-yükşehir olarak biz yapacağız. Bu atıkları değerlendirmek için de Biogaz Santrali kuracağız. Ticari mekanlar ve yem fabrikaları için de yer planladık. Et ve et ürünleri ihtisas OSB’sini de bu bölgeye yakın bir yerde planlıyoruz. Metrekare fiyatını 35 TL+KDV olarak planladık. Bunun yüzde 20 si peşin kalan kısmı da 30 ay vade ile tahsil edilecek. Peşin alımlarda metrekaresi 30 TL+KDV olacak. Et ürünlerinde tartışmasız Türkiye lideri olan Kayseri’yi et üretiminde de önemli bir merkez yapmak istiyoruz.


Ülke gündemindeki bir diğer konu da kentsel dönüşüm. Bu anlamda Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projenizin ilk ihalesini yaptınız. Ölçek olarak ne kadar büyüklükte bir dönüşüm söz konusu?

Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projemiz bizim kentsel dönüşüm alanındaki bir anlamda amiral gemimiz. Çünkü bu proje şehre katacağı yeni çehre ile Kayseri'nin gelecek yüzyılına damga vuracak bir proje. 147 yıllık belediye tarihinin en önemli projesini ve yaptığımız hesaplara göre 4 milyar TL’lik bir projeyi hayata geçiriyoruz. Proje her etabıyla kentsel dönüşüme yeni bir anlayış getiriyor. Projenin her safhası Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştiriliyor ve hak sahiplerinin rızası alınarak yapılıyor. İstanbul’da Taksim ne ise, Ankara’da Ulus ve Kızılay ne ise Kayseri’de de Sahabiye o. Kayseri Cümhuriyet Mey-danı’nm hemen yanındaki iki mahalleyi düştürüyoruz. Tamamı 510 bin metrekarelik bir dönüşüm alanı söz konusu. Burada 624 adet binada, 3 bin 800 adet konut, 1620 adet işyeri, 400 adet diğer nitelikteki (depo, demek, kullanım dışı vs.) bağımsız bölüm olmak üzere, toplam 5 bin 820 adet bağımsız bölüm bulunuyor. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 680 bin metrekareyi buluyor. Toplam büyüklüğü 510 bin metrekare olan bu bölgemizde mevcutta tek bir metrekare yeşil alan yok. Ancak projemiz tamamlandığında burasının 350 bin metrekaresi yeşil alan olacak. Vatandaşlarımızın kentsel refah ve yaşam kalitesini artıracak olan; huzurlu ve güvenli, sosyal alanları bulunan; şehrimize mimari ve sosyal anlamda değer katacak olan bu dönüşüm projesinde birinci uygulama etabına başlamış bulunuyoruz. 1. Etap 1. Kısmın ihalesini önceki hafta yaptık. 1. Etap 1. Kısımda 5 blok bulunuyor. Yapılacak olan beş blokta 80 ila 310 metrekare arasmda 622 daire ve 20 ila 400 metrekare arasında 55 adet işyeri yer alacak. Toplam inşaat alanı 132 bin metrekare. Ayrıca rekreasyon alanı altında 39 bin metrekare büyüklüğünde iki katlı otopark inşaatımız var. Bundan sonra Sahabiye’de her 8-9 ayda bir, belki daha sık aralıklarla ihale yapacağız ve yeni Sahabiye’yi inşa edeceğiz.


Erciyes projeniz ile ilgili neler söylersiniz? Bu sezon Erciyes'in ekonomiye katkısı ne kadar olacak?


Erciyes’i şehrimiz ve ülkemiz için bir kal-’kınma projesi olarak görüyoruz. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyemiz yaklaşık 200 milyon avroluk yatırım yaptı. Erciyes Kış Turizm Merkezi yaptığımız yatırımlarla sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri oldu.

Şehrimizin ve ülkemizin atıl sayılabilecek bir değerini büyük bir yatırımla dünya insanlarının hizmetine sunduk. 26 milyon m2 alanda kumlu olan ve mülkiyeti tamamen Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan kayak merkezi yine Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de bir ilk olarak ‘dağ yönetim’ şirketi fonksiyonuyla kurulmuş olan Kayseri Erciyes A.Ş. tarafından profesyonel bir kadroyla tek elden yönetiliyor. Bu şekli ile de Türkiye’de örnek bir ‘dağ yönetim modeli’ gerçekleştirildi ve Er-ciyes’in bütününde tek bilet uygulaması ile kayak severlere büyük bir kolaylık sunulur hale geldi. 2 bin 88 metre ile 3 bin 400 metre arasında bulunan farklı zorluk derecelerindeki 102 kilometre uzunluğunda olan 34 adet kayak pistimiz mevcut. 18 ayrı telesiyej, telekabin, gondol gibi halk arasında ‘teleferik’ olarak bilmen mekanik tesislerimizin uzunluğu 24 kilometreye ulaştı. Son teknolojiyle donatılmış ve birbiri ile bağlantılı güvenilir mekanik tesislerimizin saatte 26 bin 750 kişi taşıma kapasitesi var. Erciyes’te kar yağmasa da hazırlıklıyız. 154 adet suni kar makinemiz 170 hektar alanda mevcut pistlerin %58’lik kısmında tüm sezon boyu kar garantili bir sezon imkanı sunuyor. Bunların yanı sıra 4 adet yürüyen band, çocuk oyun alanları, eğitim alanları, kızak alanları ve kayak dışı eğlence ak-tivitelerini besleyecek baby lift, snowtubing ve tırmanma duvarları gibi imkanlar da Er-ciyes’te oluşturuldu. Erciyes yapılan etkinliklerle artık uluslar arası bir dağ. 2015 yılında Snovvboard Avrupa Kupası, 2016 yılında da kış sporlarının en önemli faaliyetlerinden birisi olan Dünya Snowboard Kupası’nı başarı ile düzenlemiştik. Yaptığımız şampiyonlardan almmızm akıyla çıktık ve 2017’de de Dünya Snovvboard Kupası yine Erciyes’e verildi. Bu sezon da inşallah 4 Mart 2018’de Dünya Kupası’nm üçüncüsünü Erciyes’te yapacağız. Dünya Kupası’mn üç yıl üst üste Erciyes’e verilmesi şehrimiz ve ülkemiz için gurur kaynağı olmuştur.

Erciyes aynı zamanda dünyanın en yakın kayak merkezi. İstanbul’dan Kayseri’ye her gün 15 tarifeli uçuş var. Erkilet Havalimanına 25 dakika, Kayseri meydanına 20 dakika, Kapadokya’ya 60 dakikalık mesafede bulunuyor. Erciyes’te bugüne kadar yatırımlar devam ettiği ve konaklama tesislerimizdeki yatak sayısının yetersizliği nedeniyle tanıtıma başlamamıştık. Ancak, yapılan yatırımlarla sosyal alanlar ve konaklama ünitelerinin sayısı arttı. Şu an Erciyes’te 1450, şehir merkezimizde ise 5 bin yatak kapasiteli konaklama tesisleri var. Toplam 6 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Dolayısıyla, artık ülkemiz ve tüm dünyadaki kayak severleri Erciyes’e davet ediyoruz. Bu anlamda bir dizi tanıtım planladık. Tanıtım çalışmalarımıza geçen yıl başladık, bu yıl da devam edeceğiz. Geçen sezon haber hanallarm-da yaptığımız hava durumu sponsorluğu ile turnikelerden geçen kayakçı sayısında yüzde 25 artış sağladık. Tüm dünyaya Er-ciyes’i tanıtmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların meyvelerini de alıyoruz. Örneğin Rusya’da yaptığımız çalışmalar sonucu 29 Aralık’tan itibaren Moskova-Kayseri arasında charter uçuşları başlıyor. Kış sezonu boyunca haftanın Cuma günleri bu uçuşlar yapılacak. Dolayısıyla çok sayıda Rus turist Kayseri’ye gelerek bir hafta kalacak.
 


Geri Dön