26 / 11 / 2024

Ömer Yüngül: Gayrimenkulde mega projeler yapacağız!

Ömer Yüngül: Gayrimenkulde mega projeler yapacağız!

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, "Yeni projeler bu yıl devreye girmez. Daha uzun vadeli düşünüyoruz. Biz alım satım yapmak değil, mega projeler geliştireceğiz. Bu tür projeleri geliştirmek nereden baksanız 3-4 yıl sürüyor. " dedi.




Zorlu Holding'de yeni bir dönem başlıyor. Holdingin CEO'su Ömer Yüngül, "2016'dan itibaren her işimizi nasıl daha farklı yapabiliriz diye sorguluyoruz, o yöne gidiyoruz" sözleriyle bu dönemi ilan ediyor. Her sektörde çok ciddi atağa geçme planları olduğunu açıklayan Yüngül'ün 10 yıllık hedefi ciroyu 5'e katlamak. Üretimde mutlaka farklı ve büyük sektörlere gireceklerini belirten Yüngül, "Herkesin soyunmadığı, soyunamadığı işlere girmek istiyoruz" diye konuşuyor.


Geçtiğimiz yıl Zorlu Holding için pek kolay değildi. Yıl için de pek kolay değildi. Yıla enflasyonun 10 puan üzerinde büyüme hedefiyle giren grup, 2015'i bu hedefin birkaç puan gerisinde tamamladı. Özellikle kurdaki hareketin kendilerini etkilediğini belirten Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, bu yıla dair daha umutlu. Yurtiçindeki ve yakın coğrafyadaki gelişmelere rağmen karamsar olmadığının altını çiziyor. "Hu yıl enflasyon üzerinden 10 puan büyüme hedefliyoruz. Bu tüm sektörler için geçerli. Bizim 10 yıllık planlarımız var. Bunları hiçbir şekilde revize etmiyoruz ama fırsatlar çıkarsa bunların üzerine koymaya çalışıyoruz" diyor. Büyümede yaşanan zorluklar, maliyet artışları ve rekabet, Yüngül ve yönetimindeki grubun işe bakışını farklılaşmaya odaklamış durumda. Yüngül, "2016'dan itibaren her işimizi nasıl daha farklı yapabiliriz diye sorguluyoruz, o yöne gidiyoruz" diye konuşuyor. 


İler sektörde çok ciddi atağa geçme planları olduğunu açıklıyor.Yüngül'ün ana hedefi ise grubun büyüklüğünü 10 yılda 5'e katlamak. Bunu nasıl yapacağını da şöyle özetliyor: "Zorlu'yu üretim yönü öne çıkan bir grup olarak görüyorum. Üretimde mutlaka farklı ve büyük sektörlere gireceğini düşünüyorum. Herkesin soyunmadığı, soyunamadığı işlere girmek istiyoruz. 10 yılda ciroyu en az 3'e, hatta 3 bile yetmez 5'e katlamamız lazım". 


Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, grubun yeni rotasını Capital e şöyle anlattı: 


Geçtiğimiz yıl Zorlu Holding açısından nasıl bir yıl oldu? Hedeflerinizi tutturabildiniz mi? 

Geçtiğimiz yıl memnun olduğumuz, az memnun olduğumuz ve memnun olmadığımız işler var. Tabii kurun çok oynamasından dolayı iç piyasada bazı işler bizde sıkıntılıydı. Rusya'daki işimizden memnun değiliz. Malum Rusya'da ekonomi iyi değil, bu nedenle oradaki işlerimizi yavaş yavaş azaltıyorduk. Onun dışındaki işlerimizden memnunuz. Hedefleri tutturduk. 


2015'e yönelik yüzde kaçlık bir büyüme hedefiniz vardı? 

Her sektörde enflasyonun üzerine 10 puan büyüme hedefi koyuyoruz. Geçtiğimiz yıl enflasyon biraz yüksek çıktı. Biz de enflasyonun üzerine 10 puan değil ama 6-7 puan büyüme gerçekleştirdik. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren banka ve kredi faizleri artınca büyüme yavaşladı. Merkez Bankası na yönelik "Faiz artır, faiz artır" deniliyor ama faizi artırınca iş yapmak zorlaşıyor. Zaten şu andaki faiz bile yüksek. Amerika'da ve Avrupa'da faizler yüzde 1-2 seviyesindeyken Türkiye'de döviz bazında yüzde 6-8 arasında. Yani 4-5 misli daha fazla. Bu durumda nasıl rekabet edeceksiniz? Tabii ki herkes maliyet düşürmeye gidiyor. O işin bir parçası ama en önemlisi farklılık yaratmak. Biz 2016'dan itibaren her işimizi nasıl daha farklı yapabiliriz diye sorguluyoruz, o yöne gidiyoruz.


Kurdaki hareketlilik özellikle hangi işlerinizi olumsuz yönde etkiledi? 

En çok tüketici elektroniği etkilendi. Devlet ihaleleri TL ile oluyor. Fatih Projesi nde teklifi TL verdiğimiz için kârdan zarara geçtik. Yapacak bir şey de yok. O yönüyle bizi negatif etkiledi. Tüketici elektroniğinde kurdaki artışları tüketiciye yansıtmak da zorluyor. Ne yapacaksınız? Bunlarla yaşamayı öğreneceksiniz. 


2015 yıl sonunda cironuz ne oldu? 

Yılın ilk 9 ayında ciromuz 9 milyar 200 bin TL idi. Tahminlerimize göre yıl sonunda ciromuz 12 milyar 200 bin TL. 


Enerjide toplam kapasiteniz ne oldu? 

4 tane doğalgaz çevrim santralimizden 2 tanesinin lisansını iade ettik. Çünkü gaz fiyatları elektrik fiyatları kurtarmıyordu. Şimdi enerjideki toplam kapasitemiz 967 megavat, bunun 627 megavatı Türkiye'de. 


Yeni sektörlere girmeyi planlıyor musunuz? 

 Fırsatları değerlendiriyoruz. 


Sağlık yazılımına ilgi duyduğunuzu açıklamıştınız. Bu alana girecek misiniz? 

Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Bizim en büyük konumuz şu anda mevcutları nasıl farklı yapacağımız. 


CEO'luğa ilk geldiğiniz yıl strateji ve yatırım bölümü kurmuştunuz. O bölümde neler yapıldı? Şu anda bölümün gündeminde neler var? 

Tüm grupların 10 yıllık stratejileri belirleniyor ve ona göre kaynak kullanımları saptanıyor.  Bir de yeni alanlarda daha araştırmacı oluyoruz.  Arkadaşlar devamlı farklı sektörleri araştırıp bize bilgi veriyor.

 

Kurumsallaşmanın en büyük unsuru olarak gördüğünüz aile anayasası hayata geçti mi? 

O bir günde olacak bir şey değil, uzun bir iş. Yaşayan bir şey. Her gün üstüne bir şey koyuyoruz. 


Bu yıl grubu yönetirken sizi en çok neyin zorlayacağını düşünüyorsunuz? 

Zorlu 25 bin kişilik bir grup. Tabii ki odaklı olmamız lazım. Asgari ücretin çok artması bizi etkiliyor, etkilemedi dersek yalan olur. Dolayısıyla bunu çıkartmak için verimliliğe daha fazla odaklanmalıyız. İnsan kaynağını daha iyi değerlendirmemiz lazım. Biz bu yıl markalaşmaya, perakendeciliğe ve mevcut diğer işleri farklı yapabilmeye odaklanacağız. 


Zorlu Holding i nereye taşımayı hedefliyorsunuz? 

10 yıl sonra Zorlu Holding i Fortune5(X)'de görmek istiyorum. Olabiliriz de... Zorlu yu üretim yönü öne çıkan bir grup olarak görüyorum. Üretimde bir kere mutlaka ve mutlaka farklı ve büyük sektörlere gireceğini düşünüyorum. Herkesin soyunmadığı, soyunamadığı işlere girmek istiyoruz. Girmemiz gerekir. 


Ciro bazında hedefiniz nedir? 

10 yılda ciroyu en az 3'e hatta o bile yetmez, 5'e katlamamız lazım. 


Grubun gelirlerinin sektörel dağılımında bir değişim olur mu? 

Bugün gelirlerin gruplara dağılımında Vestel yüzde 68, enerji yüzde 18, tekstil yüzde 13 pay alıyor. Dördüncü sırada maden geliyor. Böyle giderse önümüzdeki 5 yılda gayrimenkul dördüncü sırada olabilir. 


"BİRKAÇ  BASARI HİKAYESİ  YARATMAMIZ LAZIM"

Son olarak Vestel Ventures'ı kurduk. En son Las Vegas Fuarı'na gittiğimizde dünyada bu tür yenilikçi işlerin acayip bir yerlere gittiğini ve bir iş olduğunu gördük. Şimdi bu konuda bir ekibimiz var. Onlar hem çalışıyor hem araştırıyor. Bazı girişimleri desteklemeye de başladılar. Büyütüyorlar. Ama daha yolun çok basında. Bu işin güzelliği bir yaşam biçimi olmasında. 


NEYİ FARKLI YAPABİLİRİZ? 

Bizim Türkiye'de mutlaka birkaç tane güzel başarı hikayesi yaratmamız lazım. Böylelikle herkes bunun cazibesiyle bu şekilde iş yapmayı düşünebilir. Neyi farklı yapabiliriz, nasıl farklı yapabiliriz, ne koyabiliriz diye düşünmek gerekiyor. Apple'a baktığınız zaman gelirlerinin yüzde 50'sinin ürün satısından yüzde 50'sinin de iş modelinden geldiğini görüyorsunuz. Bunlar değeri yaratıyor, şirketin 600-700 milyar dolar değeri var. Bizde şimdilik belli bir bütçe yok. Ama işin gereği neyse ona kaynak bulunur. 


"MEGA PROJELER GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ" 


Gayrimenkulde Zorlu Centre projemiz vardı, çok şükür tünelin sonunda ışığı gördük. Çok güzel bir proje oldu. Böyle bir projenin içinde olmaktan çok mutluyuz. Biz sektöre yeni girdik ama en tepeden girdik. Onun için yeni projemiz mutlaka bundan daha büyük bir şey olmalı. 


UZUN VADELİ DÜŞÜNÜYORUZ 

Gayrimenkulle ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Kendi yerlerimiz var onları nasıl değerlendireceğimizle ilgili çalışıyoruz. Yeni projeler bu yıl devreye girmez. Daha uzun vadeli düşünüyoruz. Biz alım satım yapmak değil, mega projeler geliştireceğiz. Bu tür projeleri geliştirmek nereden baksanız 3-4 yıl sürüyor. 


Capital


Geri Dön