23 / 12 / 2024

Ön ödemeli konut satışı nedir?

Ön ödemeli konut satışı nedir?

Ön ödemeli konut satışları ile ilgili yasal düzenlemeler, 27 Kasım 2014 tarihinde 29188 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında yer alıyor. Peki, ön ödemeli konut satışı nedir? Ön ödemeli satış nasıl yapılır?



Ön ödemeli konut satışı nedir?

Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşmeyi, ön ödemeli konut sözleşmesini ifade ediyor.


Ön ödemeli konut satışları ile ilgili yasal düzenlemeler, 27 Kasım 2014 tarihinde 29188 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında yer alıyor.


7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 46 ncı ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik gereğince,  sözleşme kurulmadan en az bir gün önce aşağıdaki hususları içeren, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenen ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunlu oluyor.


a) Satıcının adı veya unvanı, açık adresi, telefon numarası ve varsa MERSİS numarası ile diğer iletişim bilgileri,


b) Sözleşme konusu konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile 2/11/1985 tarihli ve 18916 Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenen bağımsız bölüm net ve brüt alanları,


c) Konutun tüm vergiler dâhil Türk Lirası olarak peşin ve taksitli toplam satış fiyatı; varsa teslim ve diğer masraflara ilişkin bilgi,


ç) Varsa faiz miktarı ve faizin hesaplandığı yıllık oran,


d) Tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkına ilişkin bilgiler,


e) Konutun teslim tarihi,


f) Verilecek teminata ilişkin bilgiler,


g) Yapı ruhsatının alınış tarihi,


ğ) Yönetim planına uygun olarak genel giderlere katılıma ilişkin bilgiler.


(2) Yukarıda yer alan bilgileri içeren ön bilgilendirme formuna ek olarak tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesi verilir.


(3) Birinci ve ikinci fıkradaki bilgilerin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.


(4) Bu madde kapsamında ön bilgilendirme yapıldığına ilişkin ispat yükü satıcıya aittir.


Diğer esaslar...

İlgili yasa ve yönetmelikler gereğince, yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor. Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.


Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip oluyor.


Ayrıca ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunuyor.


Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemiyor.


Satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuz ve üzerinde olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptırması veya aşağıda belirtilen diğer teminat ve şartlardan en az birini sağlaması zorunludur:


a) Banka teminat mektubu,

b) Hakediş sistemi,

c) Bağlı kredi ile teminat.


(2) Birinci fıkrada yer alan teminatlar dışında, tüketicinin tüm ödemelerini garanti altına alacak başka bir yöntem öngörülmesi durumunda, bu yöntem Bakanlık tarafından uygun görülürse teminat olarak kabul edilebilir.


Ön ödemeli konut satışları hakkında yönetmelik tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön