28 / 04 / 2024

Ön ödemeli konut satışı ön bilgilendirme formu nedir?

Ön ödemeli konut satışı ön bilgilendirme formu nedir?

Maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışları, Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenleniyor. Peki firma tarafından hazırlanması gereken ön ödemeli konut satışı ön bilgilendirme formu nedir?



Ön ödemeli konut satışı ön bilgilendirme formu nedir?

Maketten satış olarak da bilinen ön ödemeli konut satışları, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenleniyor.


Söz konusu sözleşme, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


Tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi gerekiyor.


Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.


Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.


Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


Tüketici Kanunu gereğince, sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, tüketici ile satıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı ve sözleşmeden dönme ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirleniyor.



Ön ödemeli konut satışları hakkında yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön