01 / 05 / 2024

Ona yatırım yapanlar 1 ayda 36 bin TL kazanıyor! Banka şubesine gidenler parasını ikiye katlayacak!

Ona yatırım yapanlar 1 ayda 36 bin TL kazanıyor! Banka şubesine gidenler parasını ikiye katlayacak!

Nakit parası olan vatandaşlar parasının değerini korumak için çeşitli yatırım araçlarına yöneliyor. Son dönemde en popüler yatırımlar ise mevduat hesapları oldu. Öyle ki aylık getirisi 36 bin TL'ye ulaştı...



Türk Lirası'nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesi yatırımcıları harekete geçirdi. Elinde biraz birikimi olanlar paranın değerini koruyacağını düşündüğü yatırımlara yöneliyor. Yatırım araçları nakit miktarına göre farklılık gösteriyor. 

Özellikle son yıllarda belli birikimi olanların ilk tercihi ev almak oluyordu. Daha az parası olanlar ise döviz veya altın birikimi yaparak tasarruflarını değerlendiriyordu. Fakat şu an en kazançlı yatırım nakitte kalmak gibi görünüyor. Merkez Bankası faiz artırımı yaptıkça mevduat bankaları da faiz arttırarak mevduat toplamaya başladı. Bazı bankalar yıllık yüzde 43 oranında faiz vermeye başladı. Parasını her ay anapara+faiz olarak yatıranların kazançları da artıyor ve enflasyon oranına yakınsayan rakamlara ulaşıyor.

Merkez bankalarının fiyat istikrarını yakalamak için kullandığı faiz enstrümanı Türkiye'de de kullanılmaya başlandı. Seçimin ardından yeni ekonomi yönetimi enflasyonu düşürmek için planlarını yaptı ve uygulamaya koyuldu.

Güven ve istikrar ortamının sağlanmasıyla beraber hayata geçirilen yenilikler piyasalarda fiyatların durağan ve düşüş eğilimine geçmesine sebep oluyor.

Ona yatırım yapanlar 1 ayda 36 bin TL kazanıyor! Banka şubesine gidenler parasını ikiye katlayacak!

OTOMOTİV PİYASASINDA DÜŞÜŞ 

Hürriyet'tin haberine göre, otomotiv sektörüyle başlayan fiyat düşüşü sonrasında konut piyasasına da sıçradı. Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararlar otomobil fiyatlarında yüz binlerce liralık indirimleri beraberinde getirdi ve fiyatların daha da inmesi yönünde beklentisi yükseldi.

Bunun yanında konut satışlarına dair olarak yatırım amaçlı olarak ikinci evini alacaklara yönelik kredi düzenlemesi neticesinde konutun sadece yüzde 22,5'i kadar kredi kullanma imkanı sağlanması da konut sektöründeki köpüğü söndürmeye başladı. Açıklanması beklenen ilk kez konut alacaklara ilişkin kredi kampanyası da sektörü destekleyecek nitelikte adım olacak.

MERKEZ BANKALARI FİYAT İSTİKRARININ PEŞİNDE 

Merkez bankalarının temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olarak öne çıkıyor. Bunu hayata geçirebilmek için tüm imkanlar kullanılarak piyasanın düzene sokulması ve fiyatların düşüşe geçmesi ilkesi kullanılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bu amaçla faizlerde artırım yapmayı hedefledi. TCMB, kısa sürede faizi 1650 baz puan yükseltti. 24 Şubat 2023 tarihinde yüzde 8.50 olan politika faizi 22 Eylül 2023 tarihinde yüzde 30 seviyelerine kadar çıkardı.

Ona yatırım yapanlar 1 ayda 36 bin TL kazanıyor! Banka şubesine gidenler parasını ikiye katlayacak!

MEVDUAT FAİZİ ARTIYOR 

Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için faizi arttırmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararını da bankalar takip ederek kredi kartı, kredi ve mevduat faizlerinde yükselişler yapıyor. Ortalama olarak bankalar senelik yüzde 35-43 arasında mevduata faiz vermeye başladı. Bankalar arasında henüz mevduat yarışı başlamamış olsa da gelecek zamanda Merkez Bankası'nın faizi daha da artırması ihtimali mevduata olan talebin de artacağına işaret ediyor. Bu durumda da bankalar mevduat toplamak için faiz yarışına girmesi bekleniyor.

1 MİLYON LİRAYA 1 AYDA 36 BİN TL

Parasını mevduatta değerlendirmek isteyen kişiler faiz getirisiyle bazı yatırımlardan daha yüksek gelir elde edebiliyor. 1 milyon TL'sini faize yatıran mudi 32 günün sonunda 1 milyon 35 bin 833 TL faiz elde ediyor. Başka bir deyişle 1 milyonuna karşılık 35 bin 833 TL faiz almış oluyor. Parasının faizine dokunmayıp anapara+faiz ile beraber yeniden mevduat yapması halinde kümülatif olarak faiz kazancı da belirtilen faiz oranından çok daha fazla artmış oluyor.

Dolar yatırımı yapanlar, dolar alıp satmak isteyenler dikkat! 5 Ekim Perşembe dolar ne kadar oldu?

Otomobil piyasasında balon patladı! Bayiler telefonlara sarıldı! İşte en ucuz otomobil markaları ve fiyatları

TOKİ Eskişehir Mihalıççık projesi için beklenen tarih geldi! 142 yeni konut geliyor!


Geri Dön