28 / 04 / 2024

Önce arsa, sonra ev sahibi olmak gayrimenkulde altın formül oldu! Bu riskleri sakın gözden kaçırmayın! 

Önce arsa, sonra ev sahibi olmak gayrimenkulde altın formül oldu! Bu riskleri sakın gözden kaçırmayın! 

Artan konut maliyetleri, gayrimenkulde önce arsa, sonra ev sahibi olmayı altın formül haline getirdi. Peki nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...



Son zamanlarda ev sahibi olmak isteyen arkadaş ya da akraba gruplarının bir araya gelerek öncelikle bir arsa satın aldıkları gündeme geliyor. 

Kooperatifler ve ortaklık usulüyle ev ya da araba sahibi yapan şirketler, yasal düzenlemeler ve sıkı denetimler ile kontrol altına alındı. Kooperatifleşerek arsa alan ya da ev yapımına başlayan üyeler ile kanuna uygun şekilde kurulmuş olan şirketlerden satın alma yapan bireyler kanun koruması altında bulunuyor. 

Yalnızca güven esaslı ya da her durumu kapsamayan basit yazılı anlaşmalar ile kurulan ortaklıklarda ise katılımcıların hakları ancak kendi aldıkları önlemler kadar korumada. Bu tür ortaklıklara girenler ne kadar yakın arkadaş ve hatta akraba bile olsalar da hukuka uygun ve her durumu ön gören sözleşmeler imzalamadıkları sürece risklerle karşı karşıya kalıyor. İstismara çok açık olan bu sürecin dikkatli şekilde ve mümkünse danışmanlar gözetiminde mevcut mevzuata en uygun şekilde sürdürülmesi gerekiyor. 

Önce arsa, sonra ev sahibi olmak gayrimenkulde altın formül oldu! Bu riskleri sakın gözden kaçırmayın! 

Patronlar Dünyası'ndan Feramuz Erdin'in haberine göre; Fuzul Topraktan Genel Müdürü Aydın Özkan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve bu yeni sistemi Türkiye’de kurumsal olarak uygulayan ilk şirket olduklarına dikkat çekti. 

Aydın Özkan, konuya ilişkin açıklamasında "Daralan konut piyasası bizde aşamalı konut edindirme fikrini uyandırdı. Çünkü artık beyaz yakalıların dahi konuta ulaşabilmesi oldukça zorlaştı. Kurumsal tecrübemiz ve sektördeki güvenilirliğimiz ile bu işi en doğru şekilde yapabileceğimize inandık" ifadelerini kullandı ve bu yenilikçi yöntemle şu ana kadar geliştirdikleri projelerle Başakşehir, Pendik ve Ispartakule’de üyelerimizi ev sahibi yaptıklarının, Arnavutköy projesinin de sürecini başlattıklarının altını çizdi. 

Özkan, sürecin riskleri ile ilgili de konuştu ve öncelikle alınan arsanın imarlı olup olmadığının iyi araştırılmasının gerektiğini belirtti.

Önce arsa, sonra ev sahibi olmak gayrimenkulde altın formül oldu! Bu riskleri sakın gözden kaçırmayın! 

BU RİSKLERE DİKKAT 

Fuzul Topraktan Genel Müdürü Aydın Özkan, kendilerinin sistem kapsamında imarlı arsaları sattıklarını ve üyelere sürecin sonunda kat irtifakı tapusu verdiklerini söyledi. 

Özkan, açıklamasında "En fazla 48 ay sonra güncel inşaat birim fiyatları üzerinden evleri bitirme sözü veriyoruz. Üyelerimiz herhangi bir nedenden dolayı konut üretim sürecine dâhil olamasalar dahi, sözleşmedeki “hasılat paylaşımı” maddesi ile konutun bir başkası tarafından satın alınması halinde, satış fiyatı üzerinden yüzde 35 ile yüzde 45 arasında değişen oranlarla yatırımlarını kazancıyla beraber geri alabiliyor" ifadelerini kullandı. 

Sistem kapsamında, bireysel müteşebbis ve yatırımcıların gayrimenkul mevzuatı kapsamında hiçbir boşluk olmayacak şekilde ve yatırımcıyı mutlak olarak koruyacak yazılı anlaşmalara gereksinim bulunuyor. 

İstismara çok açık olan bu yatırımda, zarar görülmemesi için güvenilir ve başarısı ispatlanmış kişi ve kurumlar ile yola çıkmak, buna rağmen yine de sürecin her aşamasını kılı kırk yararak incelemeler yapmak gerekiyor. 

Akaryakıtta son dakika müjdesi: Motorin 1.35 TL ucuzladı! BP, Opet, Total fiyatları tek tek açıkladı!

Yüksek faiz ve artan fiyatlar kaliteli konuta erişimi zorlaştırdı!

ŞOK Market 1-5 Mart 2024 aktüel kataloğunu yayımladı! ŞOK'ta bu hafta seçili birçok üründe indirim var...


Geri Dön