27 / 04 / 2024

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nasıl doldurulur?

Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nasıl doldurulur?

Kira gelir vergisi ödeyecek mükelleflerin öncelikle gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor. Beyan, internetten online bir şekilde de verilebiliyor. Peki, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nasıl doldurulur?



Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi nasıl doldurulur?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.


Bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödenen kira gelir vergisinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üzerinde kira geliri olan mal sahiplerinin gelirlerini beyane etmeleri şart olup, beyanname sınırının altında gelir elde edenler beyan vermedikleri gibi vergi de ödemiyor.


Kira gelir vergisinin beyannamesi Mart ayında, ayın 25'ine kadar veriliyor. Beyanname vergi dairesine gitmeden internet üzerinden online bir şekilde "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi" ile verilebiliyor.


Bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Sisteme giriş yapıldıktan sonra mal sahibinin soruları kendisine göre yanıtlaması ve beyannameyi onaylaması gerekiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün oluyor.



Kira beyanname sınırı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön