09 / 05 / 2024

Optio bina inşaatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor!

Optio bina inşaatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor!

Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Optio kurucusu Ufuk Baydilek ile Optio'nun yapı tasarımını ve şirketin yapı üretimindeki verimsizlikleri engelleyen yazılımlarını masaya yatırdı.



Doğan Selçuk, Emlakkulisi.com okurları için Optio kurucusu Ufuk Baydilek ile Optio'nun yapı tasarımını ve şirketin yapı üretimindeki verimsizlikleri engelleyen yazılımlarını masaya yatırdı.

Optio, yapı tasarımı sürecindeki belirsizlikleri ve verimsizliği ortadan kaldırarak, nitelikli yapı üretimini ve edinimini ulaşılabilir kılan bir teknoloji şirketi. 

Optio’nun kurulmasının temelini oluşturan fikir nedir? Bize girişiminizin detaylarından bahseder misiniz?

Optio, yapı tasarımı sürecindeki belirsizlikleri ve verimsizliği ortadan kaldırarak, nitelikli yapı üretimini ve edinimini ulaşılabilir kılan bir teknoloji şirketidir.

Çağın gereksinimlerine uygun, iyi bir yaşam sunabilen, ulaşılabilir evlerde yaşamanın bir hak olduğunu düşünüyoruz. Bunu gerçekleştirmek için her açıdan iyi planlanmış bir tasarlama sürecine ve bu sürecin sonunda elde edeceğimiz binalara ihtiyacımız var. Bunun için üç temel kaynak gerekiyor; nitelikli insan, zaman ve bütçe. Bu kaynakları sadece bir adet arsa/proje için bir araya getirdiğimizde süreç ekonomikliğini yitiriyor. Bu durumla mücadele etmemizin tek yolu sistematik bir tasarım yaklaşımını birden fazla tasarım problemine cevap verebilecek bir metodoloji haline dönüştürmek ve dijital çağın gerekliliklerine uygun olacak şekilde algoritmaları tasarım sürecine dahil ederek insan ve makine zekasının birlikte çalışmasını sağlayan sistemleri devreye almak.

Optio insan zekâsı ve makine zekâsının üstün özelliklerini bir araya getirerek yapı tasarımı, üretimi ve edinimi sürecindeki belirsizlikleri ve verimsizlikleri ortadan kaldırır, böylelikle iyi tasarlanmış binaları ulaşılabilir kılar.

Şu an konut programı üzerinde çalışıyoruz. İster arsa sahibi, ister yatırımcı, isterseniz inşaat müteahhidi olun müstakil konut veya kısa ve orta yükseklikte bir apartman inşa etmek istediğinizde size bir Optio binası inşa etmenizi öneriyoruz. Optio binaları arazinin fiziksel özelliklerine tam uyum gösterir, yasal düzenlemelere tam uyum sağlar, her kullanıcının ihtiyaçlarına göre uygun binlerce farklı alternatif üretir, farklı malzeme seçenekleri ile farklı gelir gruplarına göre yapı maliyetini tahminler/öngörür. Optio, binanın 3B modelini, 2B teknik resimlerini, mahal ve malzeme listelerini, metraj ve yaklaşık maliyetlerini anlık olarak hesaplar. Optio ile belirsizliklere ve sürprizlere yer kalmaz.

Optio bina inşaatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor!

Yapay zekâ uygulamalarının mimari tasarımlarla birleştiği nokta nedir? Gayrimenkul sektörünün bu uygulamalar kapsamında nasıl bir gelişme göstereceğini öngörüyorsunuz?

Geleneksel tasarım sürecinde tasarlama ve kontrol mekanizmaları tamamen insana dayalı olduğu için tekrara dayalı, birçok hata içeren ve zamanı öngörülemeyen bir süreç. Algoritmaları tasarım aşamasına dahil ettiğinizde tekrarlı olan işler otomasyon algoritmaları ile, binlerce farklı tasarımın denenmesi ise üretken tasarım algoritmaları ile yürütülebiliyor. Buna ek olarak belirlediğiniz optimizasyon kriterlerine göre binlerce farklı tasarım alternatifi arasından en uygun olan seçenekler yine algoritmalar tarafından ve belirlediğiniz kontrol mekanizmalarına uygun olarak filtrelenebiliyor. Böylelikle süreç zamanı öngörülebilen, hızlı, hatasız ve ekonomik olarak sonuçlanabiliyor.

Gayrimenkul dünyasında sadece tasarlama algoritmaları ile sınırlı olmayan birçok alanda yapay zekâ algoritmaları kullanılıyor. Örneğin arazi analizi ve imar planlarının hazırlanmasından gayrimenkul değerlemesine veya trafik yoğunluğuna göre bölgede inşa edilmesi gereken kütle yoğunluğunun belirlenmesine kadar birçok ölçekte yapay zekâ algoritmaları kullanılıyor.

Gayrimenkul sektörünün de teknolojik gelişmelerden etkilenerek dönüştüğü ya da değiştiği bir sürece doğru ilerleyeceğini öngörmek zor olmayacaktır.

Proptech ekosistemi mimari tasarım sürecine nasıl katkı sağlıyor? Girişiminiz sektörün hangi aktörleri için avantajlar sağlıyor?

Optio olarak ilgilendiğimiz yapılar müstakil konutlar, kısa ve orta yükseklikteki apartmanlar. Bu alanda yapı tasarımlarının Optio gibi akıllı sistemler ile yapılacağını öngörüyoruz. Bu ölçekteki yapıların üretiminin ve tedarik zincirlerinin de bundan etkileneceğini düşünüyoruz. Bunun dışında fonksiyonel olarak daha az tekrara sahip yapılar için (örneğin kültür merkezleri, alışveriş merkezleri gibi yapılar için) üretken algoritmalar dar kapsamda tasarım önerileri yapan bir sistem veya kontrol mekanizması olarak kullanılabilir. Bunun dışında süreç içerisinde tekrar eden işlerin otomatik hale getirilmesinde robotik süreç otomasyonu algoritmaları (RPA – Robotic Process Automation) belirli görevlerin otomatik olarak yapılmasında kullanılabilir, örneğin uygulama projesi çizerken birçok tekrara dayalı iş tanımı var ve bunlar rahatlıkla otomatik hale getirilebiliyor.

Optio nitelikli bir konuta sahip olmak isteyen son tüketiciye, arsasına en uygun tasarımın bulunmasından ruhsat aşamasına, ruhsat aşamasından binanın tamamlanmasına kadar tamamen dijital ve eşsiz bir hizmet teklif ediyor. Bu süreç içerisinde arsa üzerine çalışan gayrimenkul danışmanlarından inşaat müteahhitlerine, yapı kooperatiflerinden gayrimenkul geliştirme şirketlerine kadar çeşitli iş ortaklarımıza ve müşterilerimize dijital dönüşüm içerisinde yer alma imkânı sağlıyoruz. Bir Optio binası inşa etmek isteyen inşaat müteahhitleriyle yapı inşaat izin belgesi (inşaat ruhsatı) alınmasından yapı oturma izni (yapı iskanı) alınmasına kadar olan süreçte birlikte hareket ediyoruz ve pürüzlerin kaldırılmasında birlikte çalışıyoruz. Bunların yanı sıra mahal ve malzeme listeleri, metraj ve yaklaşık maliyet çalışmalarını anlık olarak üretebildiğimiz için, satın alma sürecinde çok daha etkin ve verimli satın alma yapılmasına imkân sağlıyoruz.

Optio bina inşaatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor!

Optio’yu kullanmak için gerekli olan altyapı ve donanımlar nelerdir? Hangi teknolojilerden faydalanıyorsunuz?

Optio’yu kullanmak için bilgisayar, internet tarayıcı ve internet erişiminden başka hiçbir alt yapı veya donanıma ihtiyacınız yok. Bulut teknolojisi, yapay zekâ başta olmak üzere birçok yenilikçi teknoloji kullanıyoruz.

Optio bir konut projesinin fikir aşamasından 3D modellerin oluşmasına kadar tasarım sürecini yürütüyor. Bu süreç hangi adımları içeriyor?

Süreç bir Optio binasına sahip olmak isteyen son kullanıcının arazisini ya da arazi alternatiflerini belirlemesi ile başlıyor. Arsa alternatifleri arasından kendi ihtiyaç programına en uygun arazinin seçimini yine Optio’yu kullanarak yapabiliyor ya da sahibi olduğu arsanın fiziksel özellikler ve yasal düzenlemelere göre potansiyelini inceleyebiliyor. Ardından kullanıcı kendisi, ailesi ya da yatırımcısı ile öngördüğü ihtiyaç programını belirleyerek süreci ilerletiyor. Bundan sonraki süreci tamamen Optio üstleniyor. Belirtilen ihtiyaç programına göre arsanın fiziksel özellikleri, yasal düzenlemeler, ekonomik kısıtlar ve çeşitli standartlara uygun olacak şekilde binlerce alternatif üreterek bu alternatifler arasından en uygun alternatifleri kullanıcıya sunuyoruz. Kullanıcı kendi kriterlerine göre sunulan ve optimize edilmiş alternatifler arasından seçimini rahatlıkla yapabiliyor. Kullanıcı yaptığı bu seçimle birlikte neredeyse eş zamanlı olarak binasının 3B modeli, 2B teknik çizimleri ve diğer teknik dokümanlarını yine Optio üzerinden edinebiliyor. Oluşturulan tüm dokümanlar Optio yetkili iş ortakları tarafından ilgili ilçe belediyelerinde yapı inşaat izni (yapı ruhsatı) alımına kadar takip ediliyor.

Optio bina inşaatındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor!

Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz? Farklı proje ve aktörlere hizmet verme hedefiniz var mı?

Optio olarak şu an gerçekleştirdiğimiz hizmetimizi sınır dışına taşıyarak oradaki konut üretiminde pay sahibi olmak istiyoruz. Tedarik zinciri başta olmak üzere bir Optio binası üretiminde oluşabilecek verimsizlikleri ortadan kaldıracak planlarımızı devreye almak istiyoruz. Son olarak konut yapılarında sağladığımız verimliliği eğitim, sağlık yapıları gibi farklı programlara da genişletmek istiyoruz.

Optio’nun olgunlaşma sürecinde ne gibi tecrübeler edindiniz? Girişimcilere tavsiyeleriniz neler?

Optio’nun geliştirilmesinde edindiğimiz en büyük tecrübe Ar-Ge sürecinde öğrendiklerimiz oldu. Deneme sürümünü ortaya çıkarmamız beklediğimizden yaklaşık altı ay daha uzun bir süre aldı. Bu süre zorlu olmasına rağmen bir o kadar öğretici ve eğlenceliydi. Özellikle Ar-Ge gerekliliği olan fikir sahibi girişimcilere tavsiyem teknik olarak yetkinliklerini doğru bir şekilde tartarak süreci doğru iş bölümü içerisinde ele almaları ve tüm süreci parçalara bölerek aşama aşama ilerlemeleri olabilir. İlk ürünlerini çıkarmakta gecikmesinler ama günümüz şartları artık belirli bir olgunluğun altındaki ürünlerin kendilerini göstermelerine pek imkân vermiyor, bu bağlamda olabildiğince ilgilendikleri sektörden mentorlar edinerek her fırsatı bir öğrenme olarak değerlendirsinler. Gözlerinin, kulaklarının, kalplerinin her zaman kullanıcılarında olduğu bir serüven olsun tüm girişimcilerin.

İnşaat teknolojileri startup'ları sektörden yatırım bekliyor!


Geri Dön