26 / 11 / 2024

Ordu Boztepe'de çarpık yapılaşmanın önüne geçilmeli!

Ordu Boztepe'de çarpık yapılaşmanın önüne geçilmeli!

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Talat Köksal, en önemli mesire ve turizm alanı, teleferik ile her yıl on binlerce insanın ziyaret ettiği 500 metre yüksekliğindeki Boztepe'nin çarpık yapılaşmaya karşı korunması gerektiğini belirtti.




Ordu Mimarlar Odası Başkanı Talat Köksal, son yıllarda yolunun asfaltlanması ve teleferik kurulmasıyla birlikte önemli bir turistik alan haline gelen Boztepe'nin cazibesinin giderek artmasıyla birlikte tepe üzerinde arsası olan insanların ev ve inşaat yapma gibi çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Bunun önünün alınması gerektiğini vurgulayan Köksal, “Boztepe, Ordu için sadece coğrafi bir alan ya da tepe değil bir kültürdür. Boztepe dendiği zaman akla hemen tepe ismi gelmiyor, bir kültür geliyor. 'Boztepe'ye çıkmalı, şu Ordu'ya bakmalı' diye bir türküsü bile olan Boztepe'yi korumalıyız. Korumadığımız takdirde sadece mahalle adı olur" dedi.


“Boztepe yapılaşma alanı olarak görülmemeli"


Geçmişte Ordu'nun önemli yerel kültür değerlerinin yavaş yavaş yok edildiğini, bunun önemli olanının ise halk arasında 'Takıl' olarak bilinen 'Tahıl Pazarı' olduğunu kaydeden Köksal, “Geçmişte bir hata yaptık ve Tahıl Pazarı'nı ortadan kaldırdık. Oysa Tahıl Pazarı sadece yöresel bir pazar değil, bir buluşma yeri, topluma mal olmuş bir kültür alanıydı. Biz o kültürü yok ettik. Boztepe de aynı şey. Boztepe'de yapılaşmanın önünü kaçırırsak o kültürü de yok ederiz. Orası sadece yapılaşma alanı olarak görülmemeli, korunmalıdır" diye konuştu.


Boztepe'de arsası olan vatandaşların arsalarını değerlendirmek için ev inşa ettiğini hatırlatan Köksal, “Orada arsası olan insanlar arsalarına ev yaparak olaya inşaat açısından bakıyor. Halbuki o insanlara geçmiş kültürü koruyarak o alandan farklı bir gelir elde etme imkanı olduğunu göstermek lazım. Orada betonarme inşaat yapmak yerine yöre kültür mimarisini koruyan konaklama veya pansiyon alanı gibi alanlar inşa edilebilir. Yani oradaki var olan dokunun ayrı bir özelliğinin ortaya çıkarılması, her yerde olan değil sadece Ordu'da ve sadece Boztepe'de olan bir özelliği olan bir çalışma yapılması lazım. Şehri yönetenlerin o insanlara atıl bir arsaya sahip olmadıklarını aksine bu tür gelir getirici özelliği olan bir arsaları olduğunu göstermek gerekir. Bu durumda onlar istese bile haksız bir yapılaşma talep etmeyecektir" şeklinde konuştu.



Yeni Şafak




Haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ordu Mimarlar Odası Başkanı Talat Köksal, Altınordu ilçesinin en önemli mesire ve turizm alanı, teleferik ile her yıl on binlerce insanın ziyaret ettiği 500 metre yüksekliğindeki Boztepe'nin çarpık yapılaşmaya karşı korunması gerektiğini belirtti. 


"Boztepe'ye çıkmalı, şu Ordu'ya bakmalı" 


Talat Koksal, son yıllarda yolunun asfaltlanması ve teleferik kurulmasıyla birlikte önemli bir turistik alan haline gelen Boztepe'nin cazibesinin giderek artmasıyla birlikte tepe üzerinde arsası olan insanların ev ve inşaat yapma gibi çalışmalar yaptığına dikkat çekti. Bunun önünün alınması gerektiğini vurgulayan Koksal, "Boztepe, Ordu için sadece coğrafi bir alan ya da tepe değil bir kültürdür. 'Boztepe'ye çıkmalı, şu Ordu'ya bakmalı' diye bir türküsü bile olan Boztepe'yi korumalıyız. Korumadığımız takdirde sadece mahalle adı olur" dedi. 


Kültür değerleri yavaş yavaş yok oluyor 


Geçmişte Ordu'nun önemli yerel kültür değerlerinin yavaş yavaş yok edildiğini, bunun önemli olanının ise halk arasında 'Takıl' olarak bilinen 'Tahıl Pazarı' olduğunu kaydeden Koksal, "Geçmişte bir hata yaptık ve Tahıl Pazan'nı ortadan kaldırdık. Oysa Tahıl Pazarı topluma mal olmuş bir kültür alanıydı. Biz o kültürü yok ettik" diye konuştu. 



Milat


Geri Dön