Ordu Ünye'deki arsa fiyatları neden arttı?
Ünyeli müteahhitler, ilçedeki arsa fiyatlarının komşu ilçelere göre çok yüksek olduğunu belirtirken, artışların kontrolsüz olduğuna dikkat çektiler. Müteahhitler kontrolsüz fiyat artışının inşaat maliyetlerini de arttırdığını söyledi.
Ünyeli müteahhitler, ilçedeki arsa fiyatlarının komşu ilçelere göre çok yüksek olduğunu belirtirken, artışların kontrolsüz olduğuna dikkat çektiler.
Ünyeli müteahhit İsmail Öztürk, Ünye’deki arsa fiyatlarının komşu ilçelere göre yüksek olduğunu, bununla birlikte Ordu’nun Büyükşehir olmasıyla birlikte arazilerin bir kısım daha değerlendiğini belirterek, “Bu değerlenme ve fiyat artışı kontrolsüz bir şekilde oluştu” dedi.
Kontrolsüz fiyat artışının inşaat maliyetlerini de arttırdığını ve inşaata bağlı bütün sektörleri etkilediğini vurgulayan Öztürk, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğuna dikkat çekti.
Yeni Ünye Devlet Hastanesi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte o bölgedeki arsa fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde arttığını da belirten İsmail Öztürk, “Arsa ile ilgili konular yerel yönetimler ile başlar. Ünye Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi imar planlarımızı dengeli ve düzenli yapmalıdır” diye konuştu.
Ünyeli müteahhit İsmail Öztürk, Ünye’de imarlaşma ve arsa fiyatları konusuna dikkat çekti.
- Ünye’de arsa fiyatları komşuya göre pahalı -
Ünye’deki arsa fiyatlarının komşu ilçelere göre yüksek olduğunu belirten İsmail Öztürk, “Karadeniz Bölgesi’nde arsa fiyatları sahil şeridinde Türkiye ortalamasına göre pahalı. Ünye’de ise arsa fiyatları komşu ilçelere göre biraz daha pahalı. Biz inşaat sektöründe bulunan müteahhitler bunun sıkıntısını çok yaşadık” dedi.
- Değerlenme ve fiyat artışı kontrolsüz şeklide oluştu -
Ordu’nun Büyükşehir olmasıyla birlikte Ünye’deki arazilerin bir kısım daha değerlendiğini ifade eden Öztürk, “Bu değerlenme ve fiyat artışı kontrolsüz bir şekilde oluştu” diye konuştu.
- İnşaat maliyetlerini arttırdı -
Kontrolsüz fiyat artışının inşaat maliyetlerini de arttırdığını ve inşaata bağlı bütün sektörleri etkilediğini vurgulayan İsmail Öztürk, “Ünye’mizde konut sektöründe arsa payı komşu ilçelerimize çok yüksek. Bir de Büyükşehir yapılanması ve değişik bölgelere yapılan yatırımlar bunu daha da uçurdu. Vatandaş bu çok yüksek arsa maliyetleri ile çok şey kazandığını düşünmesin. Çünkü maliyetin yükselmesi yine vatandaşa yansıyor. Vatandaş bu bilinçte olmalı” dedi.
- Hastane arsa fiyatlarını yüzde 100’ün üzerine arttırdı -
Yeni Ünye Devlet Hastanesi’nin faaliyete geçmesiyle yeni hastanenin bulunduğu bölgede arsa fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten İsmail Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İmar planlarına göre yatırımlar, bazı bölgelere ara ara talep doğuruyor. Bunlardan biri de Ünye’nin doğu kesimindeki arazi üzerine kurulan Ünye Devlet Hastanemiz. Ünye Devlet Hastanesi ile birlikte burası çok daha fazla bir değer kazandı. Burada ki arsa fiyatları yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşadı. Kaldı ki oralarda bağımsız tek bir parsel yok, buradaki parseller hisseli parseller. İşin başka zor bir yanı. İnşaat yapanın önü, arsa sahipleri mağdur edilmeden açılmalı. Bunu müteahhit bilinci, arsa sahibi bilinci ve tüketici bilinci ile yapmak lazım”
- Belediyeler imar planlarını dengeli ve düzenli yapmalı -
Arsa fiyatlarındaki bölgeler arasındaki uçurumların iyileştirilmesi, ilçeye komşu diğer ilçelere göre düzenlenmesi için yerel yönetimlerin neler yapabileceği konusunda öneriler sunan işadamı müteahhit İsmail Öztürk, şunları kaydetti:
“Arsa ile ilgili konular yerel yönetimler ile başlar. Ünye Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi imar planlarımızı dengeli ve düzenli yapmalıdır. Nelerde konutlaşma, nerelerde sanayileşme, nerelerde okullaşma bunlar çok dengeli olmalı. Yine belediyelerimiz alt yapıyı sağlıklı, iletişimi, ulaşımı düzenli hazırlarsa bu hem o bölgedeki arsa sahiplerinin işine yarar, hem de müteahhidin işi kolaylaşır. Bu işi kolaylaşması da maddi anlamda vatandaşa yansıyacaktır.”
- İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi -
İşadamı İsmail Öztürk, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Bölgemizin sanayide kalkınmışlığı olmadığından ve gelirimizin sadece fındığa bağlı olmasından dolayı gelir düzeyimiz orta ve orta altı seviyelerdedir. Ekonomiyi bir bütün olarak kabul edersek, birbirini tetikleyen ve destekleyen sistemler olması gerekiyor. Bunların en önde gideni de inşaat sektörüdür, bu sektör ekonominin lokomotifidir. Bunu zorlaştırırsak veya durdurursak Ünye ekonomi anlamında zorlanır. Sadece fındık, eğitim sektörleriyle bir yerin kalkınması mümkün olmaz. OSB’yi de kuramadık, bunun yanına sıkıntı olarak bir de konut sektörünü koyarsak Ünye çok zor günler yaşar. Yani arsa sahipleri de bunu bilerek, bilinçli bir şekilde fiyat talebinde bulunmalılar. ‘Bu fırsattır’ diye yola çıkılırsa yolda kalınır, bu domino taşı gibi bir birini etkiler ve sıkıntı yine vatandaşa yansır” dedi.
Ünye Kent Gazetesi