04 / 05 / 2024

Ordu'daki 200 senelik Kurtlu Çeşme restore edilecek!

Ordu'daki 200 senelik Kurtlu Çeşme restore edilecek!

Ordu'da bulunan iki asırlık Kurtlu Çeşme Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek.



Ordu'nun zengin tarihi ve kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla yeni projelerini hayata geçiren Ordu Büyükşehir Beledeyesi tarihi 200 yıllık Kurtlu Çeşme'nin restorasyon çalışmalarına başladı. 

Ordu Haber'de yer alan habere göre, Gülyalı ilçesi Kestane Mahallesi’nde bulunan çeşmenin son derece orijinal bir yapıt olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağımız çalışmayla ecdadımızdan günümüze kadar gelen bir tarihi yapıtı daha gelecek kuşaklara aktarmış olacağız” dedi.

Güler yapılan çalışmayla ilgili şunları söyledi: "18. asırda kesme taş olan çeşme, kumlama operasyonu yapılarak arınıldı. Devam eden çalışmalarla tüm taş yüzeyleri ve derzlerinde bulunan kalitesiz çimento temelli harçlar, alıngan bir biçimde mevcut taşa hasar vermeden dökülerek yüzeyden uzaklaştırılacak. Sağlam olmayan taşlar aynı kalitede taş ile yenilenecek. Çeşmenin etrafları ve tabanları natürel taşlar ile kaplanacak.Cephesi 1 basık kemer, 1 kepçe oluk ve 4 adet sütunçeden oluşan ve alınlık üzerinde 2 adet yaşam ağacı motifi bulunan Kurtlu Çeşme, kesme taştan inşa edilmiş son derece orijinal bir yapıt. Yapılacak çalışma sonunda şehrimizin ehemmiyetli bir tarihi ve kültürel serveti daha gelecek jenerasyonlara aktarılmış olacak.”

 


Geri Dön