27 / 11 / 2024

Orman alanlarındaki maden sahaları rehabilite edilecek!

Orman alanlarındaki maden sahaları rehabilite edilecek!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetleri sonucu bozulan sahaların rehabilitasyonu amacıyla eylem planı çalışması başlattı. Eylem Planı kapsamında, toplam 50 bin dekar alanda çalışma yürütülecek...




Ormanlar, orman ve odun dışı ürünleri, sağlık, spor, eko-turizm ve hidroloji alanındaki faydalarının yanı sıra ülke kalkınmasına büyük katkılar sağlayan maden yataklarını da barındırıyor.


Orman sayılan alanlarda, tarih boyunca devam edegelen madencilik faaliyetleri, Cumhuriyetin kurulmasından sonra ülkenin kalkınmasındaki artışa göre gelişme gösterdi. Madencilik sektörünün gelişmesiyle birlikte orman sayılan alanlardaki talepler artarken, bu alanlarda sürdürülebilir ormancılık anlayışının gözönünde bulundurulduğu çalışmalar yürütüldü.


Madencilik faaliyetleri sona erince terk edilmiş veya çalışmalar tamamlanmış maden işletme sahalarının tekrar doğal yapısına uygun hale getirilmesi ile sahanın yeniden orman olarak işletilmesine yönelik ağaçlandırma çalışmaları Orman Genel Müdürlüğünce yapılıyor.


Bu gaye ile verilen izinlerde 2008 yılından itibaren rehabilitasyon planı istenilmeye başlanırken, 2010 yılında, Orman Kanunu'nun 16. Maddesi Uygulama Yönetmeliğinde, rehabilitasyon planı ve uygulamalarına ilişkin mevzuat oluşturularak çalışmaların altyapısı oluşturuldu.


Ayrıca, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Manisa'da orman sayılan alanlarda verilen maden izinleri sonucu doğal yapısı bozulmuş, madencilik faaliyeti tamamlanmış, alınacak hammadde kalmamış yerlerde rehabilitasyona hazırlık maksatlı toprak dolgu izinleri, ilgili belediye başkanlıklarına verildi. Bu bölgeler, doğal yapıya uygun hale getirilmesinin ardından ağaçlandırılarak Orman Genel Müdürlüğü teslim ediliyor.


Madencilik faaliyetleri sonucu, orman sayılan alanlarda görüntü kirliliğinin oluşmasının ve ormanlık alanların daraltılmasının önlenmesini amaç edinen, ayrıca süreç içerisinde toplumsal çevre duyarlılığının artmasını gözönünde bulunduran Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kamuoyundaki olumsuzlukları en aza indirgemek ve tekrar orman alanlarının asli görevine uygun olarak işletilmesini sağlamak gayesiyle "Madencilik Faaliyetleri Sonucu Doğal Yapısı Bozulmuş Orman Sayılan Alanların Rehabilitasyonu"na ilişkin Eylem Planı çalışması başlattı.


Bu çerçevede, Orman Genel Müdürlüğü tarafından, rehabilitasyon eylem planlamasına esas oluşturacak veriler toplanarak, illere göre bunların tasnifi yapılacak. Bunun ardından, söz konusu veriler, eylem planı hazırlanması için Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüne iletilecek.


Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de farklı maden sahalarından ve ekosistemlerden örnek projeler hazırlayarak, rehabilitasyon planlamasına ve uygulamasına katkı sağlayacak.


2014-2018 yıllarını kapsayan eylem planı ile yaklaşık 50 bin dekar alanda çalışma yapılması planlanıyor. Eylem planı ile madencilik faaliyetleriyle bir taraftan ülke kalkınmasına katkı sağlanırken, diğer taraftan bunun çevreye etkisinin en aza indirgenmesi ve toplumsal desteğin oluşmasına katkı sağlanması hedefleniyor.


AA


Geri Dön