23 / 11 / 2024

Orman Genel Müdürlüğü'nden Mahmud Efendi Külliyesi açıklaması!

Orman Genel Müdürlüğü'nden Mahmud Efendi Külliyesi açıklaması!

Orman Genel Müdürlüğü, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "Mahmud Efendi Külliyesi Yıkım Kararı" başlıklı haberlerle ilgi açıklama yaparak ihaleyle ilgili detaylara yer verildi.




Orman Genel Müdürlüğünden, basın yayın kuruluşlarında "Mahmud Efendi Külliyesi" olarak adlandırılan yerin Yıldıztepe C tipi mesire yeri olduğu, yıkıma konu olan bina ve tesislerin sözleşme hükümlerine aykırı olarak, kurumun bilgisi dışında inşa edildiği bildirildi.


Orman Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında "Mahmud Efendi Külliyesi Yıkım Kararı" başlıklı haberlere yer verildiği anımsatıldı.


Beykoz Çavuşbaşı mevkisinde "külliye" olarak verilen herhangi bir izin alanın olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:


"Söz konusu işlem külliye izni olmayıp, C tipi mesire yeri işletme hakkı kiralamasıdır. Konunun Mahmud Efendi Külliyesi ile kesinlikle bir alakası yoktur. Yıldıztepe C Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri, Orman Genel Müdürlüğünün 10 Ocak 2013 tarih ve 44 sayılı olurlarıyla tescil edilmiştir. 20 Ocak 2014 tarihinde ihale yapılmış, akabinde 61 bin 300 lira yıllık kira bedeli ile en yüksek teklifi veren Msn Enerji Besicilik Gıda İnş. Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. ile kiralama sözleşmesi imzalanmış ve 31 Ocak 2014 tarihinde saha teslim edilmiştir. İhalenin gerçeklemesi üzerine taraflarca sözleşme imzalanmıştır."


- "İşlem yapılmamış olsa görevliler suç işlemiş sayılacak"


Yapılan denetimlerde vaziyet planına aykırı yapılaşmanın tespit edildiği vurgulanarak, "Vaziyet planında olmayan ek binaların yapıldığı, vaziyet planında zemin artı bir kat olarak onaylanmış olan 3 adet binanın 4'er kat yapıldığı ve taban alanlarının büyütüldüğü, vaziyet planında 200 metrekare ve tek katlı olarak onaylanmış olan kır kahvelerinin taban alanlarının büyütüldüğü ve iki katlı yapıldığı, vaziyet planında otopark alanı olarak onaylanmış olan sahada 11 metre derinliğinde kazı yapıldığı ve yine sahanın bir kısmında ikinci katına devam edilmekte olan inşaat bulunduğu, onaylı vaziyet planına uyulmadığı tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.


Açıklamada, C tipi mesire yeri onaylı vaziyet planında öngörülen tesislerin ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle herhangi bir revize vaziyet plan müracaatının bulunmadığı ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:


"C tipi mesire yerinde nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı vaziyet planında önceden bellidir ve izinsiz yapıların mevzuatta yeri yoktur. Birimlerimizce, ilgili firmaya imalat aşamasında vaziyet planına uygun davranmaları ve sözleşme hükümlerine uyulması hususları anlatılmıştır. 'Yıldıztepe C Tipi Mesire Yeri İşletme Hakkının Kiraya Verilmesi İşi Sözleşmesi'nde 'işletmeci, tasdikli planda belirtilen kullanım alanlarının türünü, sınırlarını, kapasitelerini ve kullanım amaçlarını değiştiremez, ilave yapamaz' hükmü yer almaktadır. Bu sözleşme taraflarca imza altına alınmıştır. Görevlilerce yapılan incelemelerde tüm bu yapılan mevzuata aykırı imalatlar için 'suç zaptı' düzenlemişler ve görevlerini yerine getirmişlerdir. Yasal işlemler yapılmamış olsa görevliler suç işlemiş sayılacaklardır. Suç zaptı tanzim edilerek cumhuriyet savcılığına iletilmiştir."


- "İzin iptal edilerek saha geri alınmıştır"


Vaziyet planı dışı yapılan iş ve işlemlerin yürürlükteki mevzuat ve yapılan sözleşme hükümlerine aykırı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Bu konu ile de çok sayıda şikayet bulunmakta olup, mevzuat göre işlemler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, basın yayın kuruluşlarında 'Mahmud Efendi Külliyesi' olarak yer alan, Msn Enerji Besicilik Gıda İnş. Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti'ne ihale ile işletmeciliği verilen Yıldıztepe C tipi mesire yeridir. Yıkıma konu olan bina ve tesisler sözleşme hükümlerine aykırı olarak, kurumumuz bilgisi dışında inşa edilen yapılardır. Mevzuat doğrultusunda ilgili şirkete şartname hükümlerinin yerine getirilmesi için 10 gün yasal süre verilmiştir ancak ilgili şirket tarafından bu yasal sürede şartname ve sözleşme hükümlerine aykırı inşa edilen yapıların yıkımı gerçekleştirilmemiştir. İzin iptal edilerek, saha geri alınmıştır. Kaçak yapılan yapıların 8 Şubat 2016 tarihi itibarıyla yıkımına başlanmıştır."


AA




Geri Dön