02 / 05 / 2024

Orman yangını uyarısı yapıldı!

Orman yangını uyarısı yapıldı!

Orman Genel Müdürü Çiftçi: 'Antalya'da 1-3 Eylül'de sadece bir yangının çıkarken, 4-6 Eylül'de ise meteorolojik değerlerin riskli duruma gelmesi, rüzgarın fazla, nisbi nemin düşük olması nedeniyle bu ilde 26 orman yangını meydana geldi' dedi...



Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, meteorolojik verilere göre çarşamba gününe kadar, Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan bölgenin orman yangınları açısından risk taşıdığını söyledi.


Çiftçi, Genel Müdürlükte düzenlediği basın toplantısında, Meteroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre Türkiye'nin güney, batı ve Marmara bölgelerinin çarşamba gününe kadar orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığını belirtti.


Bu nedenle kamuoyunun bilinçlendirilmesi, uyarılması ve alınması gereken tedbirlerle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun valiliklere genelge gönderdiğine işaret eden Çiftçi, genelgede şunların kaydedildiğini anlattı:


"Genelgede, kriz komisyonlarının oluşturulması, özellikle orman ve kırsal yangına neden olan ateşlerden kaçınılması, piknik, anız, çöplük ateşlerinin yakılmaması, tüm iletişim araçlarıyla vatandaşın orman yangını riski konusunda aydınlatılması, orman yangınlarında kullanılabilecek araçları olan kuruluşların, bunları hafta içi ve hafta sonunda tam gün hazır bulundurması, özellikle orman yagınları konusunda hassas yerlerde güvenlik devriyelerinin artırılması istendi. Ayrıca ihmal ve dikkatsizlikten bile olsa orman yangınlarına sebebiyet verenlerin tespit edilerek, kanunda öngörülen cezai müeyyidelerin uygulanacağı belirtildi."


Çiftçi, orman teşkilatının ülke genelinde 4-6 Eylül arasında 96 orman yangını ile 110 kırsal yangına müdahale ettiğini belirtti.


Antalya'da 1-3 Eylül'de sadece bir yangının çıktığına dikkati çeken Çiftçi, 4-6 Eylül'de ise meteorolojik değerlerin riskli duruma gelmesi, rüzgarın fazla, nisbi nemin düşük olması nedeniyle bu ilde 26 orman yangının meydana geldiğini vurguladı.


Orman teşkilatı olarak gerekli önlemlerin alındığını dile getiren Çiftçi, Türkiye'nin araç gereç yönünden gelişmiş ülkelerden fazlası bulunduğunu bildirdi.


-Orman yangını için hassas bölgeler


Çiftçi, meteorolojik verilere göre, çarşamba gününe kadar, Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan ve Türkiye'nin ormanlarının yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden bölgenin, yangınlar açısından en riskli yerler olduğuna işaret etti.


-Teknolojik gelişmeler


Çiftçi, kurdukları Yangın Yönetim Sistemi'yle yanında kullanılan araçların plakası, konumu, koordinatları, şoförü, hızının takip edilebildiğini dile getirdi. Bu sistemin, 2008 yılında ETR dalında birincilik ödülü, 2009 yılında Bilişim Yıldızları e-Dönüşüm Yarışması'nda birincilik ödülü aldığını, 2002-2012 döneminde birincilik alan 48 proje arasında da En İyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü'nü aldığını aktardı.


Erken uyarı sistemi projesiyle de orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 kuleden ormanların 24 saat gözetlendiği ifade eden Çiftçi, ayrıca 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanıldığını, bu kameraların üç dakika içinde 360 derece döndüğünü, duman tespit ettiğinde alarm verdiğini söyledi.


Bu projelerinin 2010 yılında ETR dalında birincilik ödülü aldığını bildiren Çiftçi, projenin TÜBİTAK tarafından 6 bin proje arasından "örnek proje" seçildiğini bildirdi.


Rehabilite çalışmaları kapsamında Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Çiftçi, proje kapsamında, genellikle kesintisiz devamlı ormanları, yangın başladıktan sonra daha büyük alanlar kaybetmemek için belirli alanlarda parçalayarak,  yangına dayanıklı türlerle  destekleyerek karışık ormanlar kurmayı hedelediklerini belirtti.


Çiftçi, bugüne kadar 230 bin hektar sahada proje yapıldı, 136 bin hektar sahada projenin tamamlandığını anlattı.


Kamuoyunda "tarla açmak için, imara açmak için ormanlar yanıyor ifadelerinin kendilerini üzdüğünü dile getiren Çiftçi, ormanların yüzde 90 insan eliyle, yüzde 10 doğal afetler nedeniyle yandığını vurguladı. Çiftçi, yanan yerleri yılı içinde tekrar ağaçlandırdıklarını belirterek, "Kesinlikle özel mülkiyete konu olmuyor" diye konuştu.


Orman teşkilatının yangınla mücadelesinde bugüne kadar 103 şehit verdiğini bildiren Çiftçi, son olarak Çanakkale Kalkım Eybekli de 8 Ağustos'ta meydana gelen orman yangınında Ömür Koyuncu'nun şehit olduğunu belirtti.


Çiftçi, "Bu yıl ABD'de Rim yangınında 96 bin hektar, haziranda Kolerado'da 45 bin hektar zarar gördü, Portekiz'de bu yıl toplam yanan alan 22 bin hektar. İspanya'da bir hafta devam eden yangında 2 bin 330 hektar yandı. Antalya'daki yangınlarda ise daha yangın büyümeden önlemleri alındı" diye konuştu.


Bir yılda, ortalama 4 bin kırsal alan yangınlarına müdahale ettiklerini anlatan Çiftçi, "Zeytin ağacı çam ağacından daha az kıymetli değil. Bütün ağaçlar bizim için kıymetli" ifadelerini kullandı. 


Çarşamba gününe kadar rüzgarın çok, nisbi nemin düşük olacağını söyleyen Çİftçi, "Bugünlerde herkesin çok dikkat etmesini istiyoruz. Özellikle hassas bölgede olanların sigara izmariti atmaması konusunda vatandaşların dikkatini çekmek istiyorum. Bir duman görüldüğünde kırsal alanda da ormanda da olsa alo 177 hattına haber verilmesi son derece faydalı olacaktır. Bu hattı ararlarsa hemen değerlendirip, erken müdahale şansı yakalıyoruz. Elimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla söndüremiyoruz" diye konuştu.


-Orman yangınlarının yüzde 90'ı ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkıyor


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiftçi, Hatay, Adana, Mersin, Antalya,Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, Isparta'nın orman yangını konusunda en riskli illeri oluşturduğunu söyledi. 


Ege, Akdeniz bölgelerinde rüzgarın çok şiddetli, rüzgara bağlı olarak nisbi nemin düşük olduğunu aktaran Çiftçi, "Nisbi nem ne kadar düşerse yanma, tutuşma derecesi o kadar aşağıda oluyor, en küçük kıvılcım yangına sebebiyet veriyor. kamuoyunun, vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmasını, etraflarındaki insanları da uyarmasının çok yararlı olacağı kanatindeyim" ifadelerini kullandı.


Orman yangınlarının yüzde 90'ının insanların ihmal ve dikkatsizliği nedeniyle çıktığını vurgulayan Çiftçi, "Bunlar arasında kasıtlı çıkarılan hiç yoktur diyemiyorum, ancak sayı olarak bir şey söyleyemiyorum" dedi.


AA


Geri Dön