30 / 04 / 2024

Orman yangınlarıyla mücadele için 3 binden fazla kişiye eğitim verildi!

Orman yangınlarıyla mücadele için 3 binden fazla kişiye eğitim verildi!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarında çalışacak uzman personelin yetiştirilmesi için Antalya'da kurulan Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi'nde yıl sonuna kadar 3 binden fazla kişiye eğitim verilmiş olacağını bildirdi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12 Aralık 2012'de yaptığı merkezdeki ilk dersi de kendisinin verdiğini anımsatarak, bu eğitim merkezinin, Akdeniz'in en büyük ve modern tesisi olarak inşa edildiğini belirtti.


Orman yangınları ile mücadelede uluslararası işbirliğine verilen önemin bir göstergesi olarak yabancı uzmanlara da eğitim imkanı sağlandığını aktaran Eroğlu, merkezde geçen yıl 200 teknik personele yangın uzmanlık eğitimi ve 226 arazöz operatörüne de ileri sürüş teknikleri konularında eğitim verildiğini ifade etti.


Eroğlu, "Geçtiğimiz yıl ayrıca bin 49 teknik personele yerinde olmak üzere toplam bin 475 kişiye eğitim vermiş olduk. 2014'te ise toplam bin 772 kişinin eğitimi için planlama yaptık. Böylece son teknolojiye sahip Yangın Eğitim Merkezi'nde, açıldığı günden itibaren 3 bin 247 kişiye eğitim vermiş olacağız" dedi.


-Dünya ölçeğinde Yangın Eğitim Merkezi


İçinde operatör eğitim parkuru, pentatlon, heliport, kursiyerler için konaklama tesisleri ile 120 kişilik konferans salonunun da bulunduğu merkezde, eğitimler teorik ve uygulamalı olarak veriliyor.


Derslerde; "Orman Yangınının Türleri ve Özellikleri", "Orman Yangınını Etkileyen Faktörler", "Meteorolojik Risk Haritalarının Değerlendirilmesi", "Uzaktan Algılama ve Kameralı Gözetleme Sitemleri", "Orman Yangınları ile Mücadele Ekiplerinin Planlama ve Organizasyonu", "Yangın Eylem Planları", "Yangın Söndürme Metotları ve Karşı Ateş Uygulamaları" gibi konular işleniyor.


Antalya'daki merkezin benzeri sadece ABD ve Fransa'da bulunuyor. Orman yangını söndürme teknikleri konusunda uzmanlaşmış olan Fransa'daki Valabre Kalesi Eğitim Merkezi ile ABD'nin Colorado eyaletindeki Ulusal Yangın Merkezi'nde de benzer konu ve müfredatta eğitimler veriliyor.


AA


Geri Dön