23 / 11 / 2024

Orta gelir tuzağına başkanlık sistemi gerekli!

Orta gelir tuzağına başkanlık sistemi gerekli!

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, başkanlık sisteminin Türkiye’nin ayağındaki prangaları kıracağını belirterek, “Orta gelir tuzağı için bile bu sistem gerekli” dedi




Türkiye'de sistemin tıkanmaya başladığını ve başkanlık sistemine geçilmesinin zaruret halini aldığını söyleyen işadamlarının sayısı giderek artıyor. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, başkanlık sistemiyle Türkiye'nin bürokratik vesayetten kurtulacağını belirterek, "Bu sistemle Türkiye ayağına takılan prangalardan kurtulur" dedi.


KATALİZÖR OLUR

Yılmaz, Türkiye'nin kişi başı milli gelirde yıllardır 10 bin dolarlar seviyesinde takılıp kaldığını, bunu aşmak için başkanlık sisteminin önemli bir katalizör olacağını belirtti. Güçlü bir iktidar ve 4 yıllık seçimsiz dönemin getirdiği iş yapma iştahıyla Türkiye'nin yüzde 4'lük büyüme sağladığını söyleyen Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir CEO gibi ABD'ye gidip 20 büyük firma ve finans şirketleriyle toplantı yapması, onları Türkiye'ye davet etmesi muazzam bir şey. Cumhurbaşkanı ekonominin önünü açıyor. Başkanlık sistemini destekliyorum. Bu sistemle bürokratik vesayet biter, Türkiye ekonomik olarak da yükselir" dedi. Ülkelerin, şirketlerde olduğu gibi liderlerin vizyonuyla büyüdüğünü söyleyen Yılmaz, vizyoner liderlere de güçlü yönetimin verilmesi gerektiğini vurguladı.


ŞAHA KALDIRIR

Yılmaz, bunun için başkanlık sisteminin en iyi çözüm olduğunu belirterek, "Başkanlık sisteminin dünyadaki örneklerine bakın. Bu sistemin uygulandığı ülkeler zirveye gidiyor. Ülkeler ve şirketler liderlerin vizyonuyla büyür. Bir şirkette 2-3 tane patron olduğunu düşünün. Herkes farklı ses çıkarsa, başka bir tarafa çekse kargaşa olur. Demokrasi kurallarının gerekleri yerine getirilerek başkanlık sisteminin uygulanması gerekir. Böyle bir yönetim Türkiye'yi şaha kaldıracak bir sistem olur" diye konuştu. Yılmaz, iş dünyasının yatırım için fırsat aradığını, siyasi ve ekonomik istikrarla iş alanlarının açıldığını vurguladı. Bu yıl 1.8 milyar liralık yatırım planlayan Yılmaz, bu büyüklükteki projelerin hızla bitirilmesi için bile başkanlık sisteminin çok önemli olduğunu vurguladı. DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, konut sektörünün tanıtımı için bir fon kurulması gerektiği önerisini de tekrarlayarak, "Bu fona hem devlet hem de özel sektör destek olursa turizmle birlikte gayrimenkul yatırımlarının da tanıtımı yapılırsa 15 milyar dolarlık para gelir" dedi.


50 YILLIK YASALAR SEKTÖRÜ DURDURUYOR

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, sektör sorunlarının da başkanlık sistemiyle çözüleceğine inanıyor. İnşaat sektörünü düzenleyen yasaların birçoğunun yatırımın önünde engel oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, "Kanunlarda çok büyük sıkıntılar var. 50 yıl önceki kanun ya da yönetmeliklerle büyümek mümkün değil, bu kanunların bir kısmı sektörü durdurmaya başladı" dedi. Bunun en iyi örneğinin Kentsel Dönüşüm Yasası olduğunu belirten Yılmaz, "İnşaat şirketleriyle vatandaşın karşı karşıya gelmesi dönüşümün en önemli sıkıntılarından birisi. Bu olduğu zaman birtakım komisyoncular ve çantacılar ortaya çıkıyor. Beklentilerin önünü kesemiyorsunuz. Bu da işleri engelliyor" diye konuştu.


PROJE TESLİM SÜRESİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Ziya Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ve hükümetten yasal düzenlemeler konusunda taleplerinin olduğunu da söyledi. Bu sıkıntılarla ilgili bir dosya hazırlığında olduklarını ve bunu Cumhurbaşkanı'na sunacaklarını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Tüketici Yasası'nda ciddi sıkıntılar var. Bu yasada inşaat teslim süresi özellikli projeler için çok kısa. Yasada projenin 36 ayda teslim edilmesi zorunluluğu var. Ama sadece hafriyat süresinin bir yıl sürdüğü projeler oluyor. Böyle bir durumda 36 ayda projeyi sahiplerine teslim etmek teknik olarak imkânsız. Bazen 50 katlı bir bina yapıyorsunuz, 30 metre yerin altına iniyorsunuz, hastaneler, okullar yapıyorsunuz. Tüm bunlar bir yıl sürüyor. 24 ayda da 800 bin metrekarelik inşaatın bitmesi isteniyor. Buna teknoloji cevap vermiyor."


DEĞİŞİME AÇIK OLMALIYIZ

İş dünyasının yatırım için fırsat aradığını söyleyen Yılmaz, "İşadamları başkanlık sistemiyle ayağına takılan prangalardan kurtulmuş olur. Sistemlerin değişime açık olması lazım. Yeni model refah seviyemizi, milli gelirimizi artırıyor, bize huzur getirip, dünya standartlarının üzerine taşıyorsa niye değişime kapalı olalım?" diye sordu.


Sabah


Geri Dön