05 / 08 / 2024

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan 'ev'leniyor!

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan 'ev'leniyor!

Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, beyaz yakalılar ve orta gelir grubunun arsadan ev sahibi olmaya talep gösterdiğini belirtti. İşte detaylar...



Konut piyasasındaki barınma krizi karşısında vatandaş çözümü, arsa alarak konut sahipliğinde buldu. Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Yedikardaşlar, enflasyonist ortamda artan inşaat maliyetleri, yükselen faizler ve aylık 80-90 bin TL'lere çıkan  taksit ödemelerinin hane halklarını, arsadan konut edininmine yönlendirdiğinin altını çizdi. 

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan ev leniyor!

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Sinem Yedikardaşlar, bu noktada gerçekten konut sahibi olmak, bu sorunu çözmek isteyenlerin kapılarını çaldığını dile getirdi ve şunları söyledi: 

"Orta gelir gruplarından vebeyaz yakalılardan talep alıyoruz. Çok fazla talep var. Bizim iki tane modelimiz mevcut. Biri ‘arsadan evim’ dediğimiz model. Kat karşılığı şeklinde gibi aslında.

Bu modelde yalnızca arsa payını ödüyorsunuz, inşaat bedeli ödenmiyor. İkincisi, ‘önce arsam sonra evim’ seçeneği. Burada kişi önce arsa payını satın alıyor, daha küçük bir tutarla. Ardından 12 aylık bir inşaat izin süreçlerinden sonra 24 ay boyunca inşaat için taksit ödemesi yapıyor. Zamana yayarak. Bu şekilde yüzde 30-40 daha düşük maliyetle ev sahibi oluyor."

Yedikardaşlar, ilkinde 24 ay, ikincisinde 36 ayda anahtar tesliminin yapıldığını söyledi.

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan ev leniyor!

ORTALAMA ARSA FİYATLARI 700-800 BİN TL 

Birliktearsa Genel Müdürü Sinem Yedikardaşlar, arsa bedelinin, o alan üzerinde kaç konut çıktığına göre değişkenlik gösterdiğini vurguladı ve "Bölgesine göre değişmekle beraber ortalama bir arsa 700-800 bin TL seviyelerinden başlıyor. Ortalama 5-6 milyon TL'ye  satılan bir konutu biz 3-4 milyon  TL'ye teslim etmeliyiz. Amacımız emsaline göre yüzde 30-40 daha uygun bir fiyatla konut teslim etmek" diye konuştu. 

Arsadan konut modellerinde İstanbul,  Ankara  ve İzmir’e odaklandıklarına dikkat çeken Yedikardaşlar, "İstanbul’un çeperlerinde Çayırova, Gebze gibi bölgelere talep bulunuyor. İşin üretim tarafı var, yasal süreçleri var, takibi var. O sebeple çok önemli. Biz bina tamamlama sigortasına da çok önem veriyoruz. Bütün bu mekanizmalar beraber çalışıyor" açıklamasında bulundu. 

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan ev leniyor!

METREKARELERDE KÜÇÜLÜYOR, KONUT KRİZİ YAŞANIYOR

Yükselen inşaat maliyetleri ve faiz oranlarındaki artışın konuta erişimi zorlaştırdığına vurgu yapan Yedikardaşlar, konutların küçülmeye başladığını belitti ve şunları söyledi: 

"Anadolu’da büyük konutlar hala yapılıyor, çünkü orada arsa maliyeti daha uygun. Fakat günün sonunda inşaat maliyeti her yerde birbirine yakın, o nedenle arsa maliyeti ne olursa olsun evler küçülüyor ve küçülmek zorunda."

Yedikardaşlar, bugün 2 milyon liralık bir kredi için 10 yılın sonunda geri ödemenin yaklaşık 11 milyon TL'ye ulaştığının, taksit ödemelerinin de ortalama 90 bin TL'den başladığının altını çizdi. 

"Türkiye’de bir konut krizi yaşanıyor. Çünkü yıllık ortalma 800 bin yeni konut ihtiyacı mevcut. Talebi karşılamak için geçmiş senelerd 1.2 milyon adetlere kadar artan sıfır konut üretimi, son yıllarda 300 bin adetlere kadar düştü. Konuta talep var, ihtiyaç artıyor" diyen Yedikardaşlar, bunun da fiyatları etkilediğini aktardı. 

Gurbetçi vatandaşların da arsa yatırımına büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Sinem Yedikardaşlar, "20-30 yıl yurt dışında çalıştıktan sonra, buraya gelmek, emekliliğini burada yaşamak istiyorlar. Ağırlıklı olarak Avrupa’da Almanya, Belçika’dan talep var" şeklinde konuştu. 

Emeklilere maaşa ek 12 bin, 15 bin, 18 bin TL yatıyor! Ağustos rakamları belli oldu: Bankaların emekli promosyonları...

Bolu peş peşe sallandı! 3.1 ve 3.9'luk depremler büyük depremin habercisi mi? Dr. Ramazan Demirtaş açıkladı!

Aile Bakanlığı destek ödemesi 0'a inmişti. Resmen müjde geldi


Geri Dön