18 / 05 / 2024

Orta gelirliye konut kampanyasındaki önemli detayı Emlak Konut Genel Müdürü açıkladı

Orta gelirliye konut kampanyasındaki önemli detayı Emlak Konut Genel Müdürü açıkladı

İlk üç yıl ödeme kolaylığı sağlanması için aradaki fark, Hazine tarafından üstlenilerek son 8 yıla aktarılacak. 100 bin konut için sağlanan finansman ile yüzde 25'lik avantaj sağlanacak.



CNN Türk canlı yayınında kampanyayla ilgili soruları yanıtlayan Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, konut projesinden yararlanmak için 1. ve 2. bölgede 1 yıl ikamet şartı aranırken 3. bölgede ikamet şartı aranmayacağını ifade etti. Hane halkının 20-30 bin lira gelirinin orta gelirli olarak değerlendirdiğini kaydeden Gedikli, 1 milyon liralık konutta taksitin 15 bin lira olduğunu, ilk 3 yıl taksit miktarının hane gelirine göre değerlendirileceğini bu üç yılda rahat bir ödeme olsun diye aradaki farkın Hazine tarafından son 8 yıla eklendiğini ifade etti.

100 bin konut hedeflendiğini belirten Gedikli, kampanya ile ev sahibi olmak isteyenlerin istedikleri yerden ve projeden bulduğu daireyi tespit edip bankaya başvurabileceğini ifade etti. Bakanlığın internet sitesi hazırladığını kaydeden Gedikli, verasetle kalanların da buşvuru hakkı olduğunu aktardı. Hali hazırda 1,29 faiz oranıyla çekilen kredi ile kampanya çerçevesinde 0,69 faiz oranıyla çekilen krediyi karşılaştıran Gedikli, "Hane halkı geliri ve krediye göre değişir ama 2 milyon lira kredi kullanırsanız bugünün şartlarında 28 bin lira taksitle 15 yılda 5 milyon civarında ödüyorsunuz" ifadesini kullandı.

15 YIL VADEYLE 4 MİLYON LİRA

Kampanya dahilinde düşünüldüğünde; 30 bin lira hane halkı geliri düşünülürse ilk yıl 9 bin lira, 2. yıl 11 bin, 3.yıl 13 bin lira civarı sonraki 4 yıl 20 bin lira civarı, sonraki son 8 yılda 27 bin lira ödeme yapılarak toplamda 4 milyon TL ödeme yapılmış olacağını dile getiren Gedikli, 2 milyon lira olarak kullanılan kredinin 15 yıl vadeyle 4 milyon lira olarak ödeneceğini ifade etti. Mevcut kredi koşulunda ise 1,29 faiz oranıyla kredi kullanıldığında ise yaklaşık 5 milyon 100 bin lira ödendiğine işaret eden Gedikli, kampanyadaki faiz oranı ile yüzde 25'lik bir katkı sağlanmış olduğunu aktardı. Ayrıca kampanya ile ilk 3 yıldaki taksitin ötelendiğini belirten Gedikli, konut satıcılarının da konut fiyatının yüzde 5'i kadar katkı sağladığını, kampanya ile 100 bin konut için finansman hazırlandığına dikkat çekti.

Gedikli satın alınacak konutların kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşlar tarafından bulunabileceğini, internet sitesinden de takip edilebileceğini ifade eden Gedikli, kampanyadan kararlanmak isteyenlerin üzerinde kırsalda arsa varsa başvurulabileceğini ancak şehirlerde arsa varsa başvuru yapılamayacağını ifade etti.

 


Geri Dön