03 / 05 / 2024

Ortahisar Belediyesi'nde imar değişikliği tartışması!

Ortahisar Belediyesi'nde imar değişikliği tartışması!

Ortahisar Belediye Meclisi’nin dünkü Kasım ayı son toplantısında İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca ile Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Seyfullah Kınalı restleşti. İmar değişikliği nedeniyle tartışan Kanca ve Kınalı, birbirlerine sert ifadeler kullandı



Ortahisar Belediye Meclisi’nin dünkü Kasım ayı son toplantısında İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca ile Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Seyfullah Kınalı restleşti. Toplantıda Bahçecik Mahallesi’ndeki bir konut projesindeki imar değişikliği nedeniyle tartışan Kanca ve Kınalı, birbirlerine sert ifadeler kullandı. Kınalı’nın, “Kentsel tasarımları sulandırmaya başladık. Kentsel tasarım projeleri tamamen ayağa düştü.” ifadelerine Kanca, “Kentsel tasarım ayağa düştü ifadesini kabul etmiyorum. Vatandaşın talebi gayet masumane bir taleptir.” şeklinde cevap verdi.

Trabzon’un Ortahisar Belediyesi Kasım Ayı Son Meclis Toplantısı AK Partili İmar Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Faruk Kanca ile Büyükşehir Belediye Başkanvekili Makine Mühendisi Seyfullah Kınalı’nın Kentsel Tasarım Kanun Maddesi kullanılarak gerçekleştirilecek bir değişik nedeniyle tartışmalarına sahne oldu.  Bahçecik Mahallesi 1304 ada, 147, 148, 149 nolu parsellerle ilgili kentsel tasarım projesinin müzakeresinde, İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca, “Emsalde yapılaşmalar yüksek katlılarda dâhil tamamlanmıştır. Bahse konu alanda 4 kat hakkı olan vatandaş zeminde kullanacağı alan miktarını düşürerek bir bloğu 5 kat yapmak istemektedir.” dedi. 


KENTSEL TASARIM PROJELERİ TAMAMEN AYAĞA DÜŞTÜ

Seyfullah Kınalı bu duruma itiraz ederek, “Bunu komisyon nasıl kabul eder de buraya gelir? Kentsel tasarım ile yapılacak değişikliklere 16. Madde’de gerekli sınırlandırmalar getirilmiştir. 2000 metrekarenin altında kentsel tasarım uygulanmaması yönünde.  Kentsel tasarımları sulandırmaya başladık. Kentsel tasarım projeleri tamamen ayağa düştü. 2000 metrekarenin altında kentsel tasarım maddesine göre değişiklik bu alan için teklif edilemez. Burada vatandaş neden kentsel tasarım istiyor? Rakamlar ortada. Böyle yaparsak önüne gelen kentsel tasarım yapar gelir kat yüksekliğini geçirir bu meclisten. Neden kentsel tasarıma sokuyor ki bu değişikliği? Başka hakları da var onlardan faydalansın.” dedi.   


KENTSEL TASARIM AYAĞA DÜŞTÜ İFADESİNİ KABUL ETMİYORUM

Faruk Kanca ise Kınalı’nın itirazına karşı çıkarak, “Kentsel tasarım ayağa düştü ifadesini kabul etmiyorum. Vatandaşın kentsel tasarımdan faydalanması ile diğer haklarından faydalanmasının önemi var mı? Sonuçta iki konu da bu meclise gelip onaylanmayacak mı? Bu adada zaten yüksek katlı çok sayıda bina var, vatandaşın talebi gayet masumane bir taleptir, bu sizin de zamanında uygulanması için kabul ettiğiniz bir karardır.” dedi. 

Ortahisar Belediyesi İmar Müdürü Fevzi Baytar ise “Kınalı’nın 2000 metrekare altındaki alanlarda kentsel tasarımdan faydalanamaz şeklindeki bilgisi doğrudur fakat bu 2015 sonuna kadar olan plan notları için geçerli değildir. Bu karar 2016 ve sonrasındaki değişikliklerde söz konusudur.” ifadelerini kullandı.


CHP’DEN KINALI’YA DESTEK  

CHP Grubu adına söz alan Turgay Şahin ise Seyfullah Kınalı’ya katıldığını ifade ederek, kentsel tasarım maddesinin kanunda belirtildiği şeklinde kullanılması gerektiğini söyledi. Bahçecik Mahallesi’ndeki bu imar değişikliği oy çokluğu ile kabul edilirken, AK Partili Meclis Üyesi Seyfullah Kınalı karara çekimser oy kullandı.


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön