Ortak hisseli tapu nasıl bölünür?
Ortak hisseli tapunun nasıl ayrıldığı, hangi evrakların toplanması gerektiği vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. İşte hisseli tapuya sahip kişilerin merak ettiği ayrıntılar!Bu malların ortaklarını ifade eden tapuya hisseli tapu adı denir
HİSSELİ TAPU NEDİR?
Hisseli tapu; Bir taşınmaz malın bu ev, dükkan olabilir. Bu malların ortaklarını ifade eden tapuya hisseli tapu adı denir. Hisseli tapularda gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazılarak kaç ortağın bulunduğu belirtilir. Bu belge ile gayrimenkulün kaç ortağının yer aldığı detaylı bir şekilde yazar. Hisseli tapuda yer almayan tek konu hangi ortağın hangi bölümün sahibi olduğudur.
İşte hisseli tapuya dair araştırılan diğer detaylar…
ORTAK HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?
Öncelikle hisseli tapunun tek tapuya nasıl çevrildiğine bakalım. Bu konuya dair sık sık sorular sorulmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmesi için yasal düzenlemelere belirlenen birkaç yol vardır. Bu yollara dair detaylar şöyle; Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemine gidebilir. Bu şekilde yeni malik tek tapunun sahibi olmuş olur.
Taşınmazın hisseli malikleri, kendi aralarında yer alan kişiye, hisselerini satarak tapu devrini gerçekleştirilir ve bu şekilde bütün hisseleri satın alan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.
Sonraki en çok sorulan sorulardan biri de hisseli tapu ayırma işlemidir. Bu işlem için yani hisseli tapuyu ayırmak için ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı çizdirilir. Daha sonra da Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümleri yapar. Sonrasında da bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gönderilir. Söz konusu işlem için, ayırma yapılacak gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan onay çıkması bekleme süreci başlar.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?
Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım veya şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.
KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?
Mal satışının gerçekleşmesi için belli başlı kriterler bulunmaktadır. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları takdirde ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.
İslam Memiş son bir gün deyip uyardı! Perşembe günü gram altın işte bu seviyeye çıkacak!
TOKİ başvurunun onaylandığını nasıl anlarız?